Kultur

Sommarboken 2023 del 3 – Arja Alho läser historisk fiktion med verklighetsförankring

Topi Lappalainen
Arja Alho fotograferad i Fredsstationens trappa.

ABL fortsätter serien där de intervjuade får berätta om sin sommarläsning. Del 1 handlade om böcker av Jan Guillou och del 2 om finskspråkig skönlitteratur. Den tredje delen handlar om historisk fiktion med verklighetsförankring.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Arja Alho är chefredaktör för Ydin och hon har ett förflutet som socialdemokratisk riksdagsledamot och minister. Hon har valt två böcker och först presenterar hon Soldat med brutet gevär (1944) av Vilhelm Moberg som hon läser i finsk översättning av Arvi Nuormaa Sotilas, joka vihasi kivääriä.

– Orsaken till att jag läser den här boken under sommaren är den att jag märkte en liten nyhet när jag kollade nyheter från Sverige. Det hade varit en omröstning bland journalister, att vem var den bästa journalisten under 1900-talet och det var Vilhelm Moberg. Han hade en klar majoritet av rösterna.

Alho nämner att även Jan Guillou fanns med på listan och hon råkar ha Att skriva i onda tider i bokhyllan. Men det är inte Guillou hon har valt för den här intervjun.

– Jag visste inte att Moberg hade varit journalist, att han var författare visste jag. När jag läste den här boken för första gången, kommer jag ihåg att den handlade om arbetarrörelsen och andra rörelser under 1920-talet, också pacifism.

Alho påpekar att i Mobergs skildring av 1920-talet diskuterar man samma fråga som var central i den senaste valrörelsen i Finland, statsskulden.

– Moberg skriver att högern säger att vänstern vill öka statsskulden, medan de själva säger att de vill sänka skatterna medan vänstern vill höja dem. Har ingenting verkligen förändrats sedan dess?

Romanens huvudperson Valter Sträng har en liknande bakgrund som Moberg själv och Alho läser romanen i första hand som självbiografisk fiktion och nyckelroman, fast den inte är helt och hållet självbiografisk. Skildringen av 1920-talets socialism och pacifism intresserar Alho.

– Men jag är inte så förtjust i att boken är så tjock!

Den andra boken Alho har med sig är tunnare och den har hon läst ut i början av sommaren. Hon har läst Ett uttåg med heder av Éric Vuillard i finsk översättning av Lotta Toivanen, Kunniallinen vetäytyminen. På originalspråket franska heter boken Une sortie honorable och har ursprungligen utkommit 2022. Vuillard arbetar som skönlitterär författare och har studerat civilisationshistoria med filosofen Jacques Derrida som lärare. Han fick Goncourtpriset 2017 för Dagordningen. Ett uttåg med heder är hans allra senaste bok.

– Den här boken kan jag verkligen rekommendera, säger Alho.

Romanen baserar sig på verkliga händelser och handlar om Frankrikes kolonialkrig i Indokina strax efter andra världskriget.

– Han skildrar politiker som var ansvariga för kriget och generaler som var ansvariga för förluster.

Alho uppskattar personskildringen mycket högt, till exempel hur Vuillard skildrar personernas utseende och släktbakgrund. Det gäller också samhällsskildringen och äktenskapliga allianser i den tidens Frankrike, till exempel kopplingar mellan näringsliv och politik.

– Romanen skildrar vad som gick fel i Indokina. Frankrike genomled stora förluster men banker och privata företag var vinnare. Ingen var särskilt intresserad av lokalbefolkningen i Indokina.

En spännande detalj i boken är när USA:s utrikesminister John Foster Dulles besökte Frankrike och erbjöd värdarna ett par atombomber för att lösa problemen med Ho Chi Minhs trupper, ett erbjudande som inte togs emot.

– Boken är intressant ur ett historiskt perspektiv men också som en berättelse om kolonialismen och makten. Den är kanske inte så trevlig att läsa om man är politiker för politikerna skildras på ett mycket kritiskt sätt.

De flesta politiker i Frankrike ville fortsätta med kriget, för att det gällde att besegra kommunismen och det handlade om Frankrikes ära. Alho ser också paralleller till kriget i Ukraina.

– Tyvärr är det så att kapitalister vill ha vinster.

Enligt Alho är språket strålande, men lite gammalmodigt.

Vuillards bok hittade hon genom uppdraget som chefredaktör. Veli-Matti Huhta hade nämligen recenserat boken för Ydin.

– Vägen till boken var jätteenkel.

Annars läser Alho olika slags böcker, men just nu vill hon ur sitt pacifistiska perspektiv uppnå historisk förståelse av militarismen.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE