Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Päätoimittajalta

25.6.2020 10:06 ・ Päivitetty: 25.6.2020 10:06

Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät

Juha Mäenpää kurkistaa eduskunnan istuntosaliin, jossa hän piti vieraslaji-puheensa.

Lausunnot on annettu ja puheet pidetty Juha Mäenpään tapauksessa. Perussuomalaisten kansanedustajan syytesuojan murtamisesta äänestetään huomenna perjantaina, minkä jälkeen eduskunta jää kesätauolle.

Rane Aunimo

Demokraatti

Odotettavissa ei ole suurta dramatiikkaa, koska lopputulos on selvä. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on pyytänyt lupaa syyttää Mäenpäätä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tämän vieraslajipuheiden takia, mutta 5/6 enemmistön saaminen eduskunnassa syytteen myöntämiseksi ei ole toteutumassa. Pelkästään Mäenpään oman puolueen edustajien asettuminen hänen taakseen riittää, ja perussuomalaiset on tehnyt jo varhain selväksi, ettei se tue syyteluvan antamista.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjoitti kolumnissaan MTV:lle vielä keskiviikkona, että ”Vieraslajien torjunnan ja haittamaahanmuuton torjunnan rinnastaminen oli humoristinen tapa kertoa, mihin hallituksen tulisi keskittää tarmoaan” ja että ”Ennennäkemättömän syyteluvan antaminen tarkoittaisi, että edustaja Mäenpään puhe oli ennennäkemättömän kauhea, pahinta, mitä tässä talossa on sataan vuoteen sanottu. Jokainen voi itse pohtia, onko näin”. Kyse oli siis vitsistä, eikä se edes kovin pahasta. Tuttua ja surullista ps-puolustelua. Kenties siksi, että Halla-aho itsekin on tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Perustuslakivaliokunnan enemmistö oli toista mieltä ja puolsi syytesuojan murtamista, jotta mahdollinen rikos saatettaisiin tuomioistuimen arvioitavaksi. Asiasta käytiin keskiviikkona eduskunnassa pitkä ja polveileva keskustelu, osin varsinaisen asian sivusta, kuten tapana on. Eduskunnassa ei kuitenkaan perjantaina äänestetä siitä, syyllistyikö Mäenpää rikokseen vaan siitä, voidaanko kansanedustajan puheita arvioida oikeuslaitoksessa samalla tavalla kuin tapahtuisi kenen tahansa muun kansalaisen kohdalla. Osa kansanedustajista, myös keskustassa ja kokoomuksessa, on sitä mieltä ettei voi. Lähimmäisenrakkauden raamatullisia tasoja tavoittelevat kristillisdemokraatitkin näkevät Mäenpään syytesuojan ajavan asiaa parhaiten.

Syytesuoja on säädetty paljolti siksi, ettei oikeudenkäynneillä tehtäisi politiikkaa. Nyt taas näyttää siltä, että syytesuojalla tehdään politiikkaa.

Kysymys siitä onko joku joskus eduskunnan sadan vuoden aikana sanonut jotain vielä pahempaa kuin Mäenpää ei ole peruste tarkastella asiaa nyt historiasta riippumatta. Kuten perustuslakivaliokunta on todennut, perustuslaissa turvattua kansanedustajan koskemattomuutta ja puhevapautta ei ole tarkoitettu eduskunnan valtiopäivätoiminnan käyttämiseen perustuslaissa turvatun ihmisarvon ja yhdenvertaisuuden loukkauksiin.

On myös peloteltu sillä, että kansanedustajien työ ja demokratian toteutuminen voivat häiriintyä, elleivät edustajat tohdi enää puhua vapaasti eduskunnassa vaan joutuvat erikseen miettimään sanomisiaan. Onko hervottomampaa kuultu? Lainsäätäjillä ei ole voinut olla tarkoituksena suojella mitä tahansa puhetta, ja kyllä, kansanedustajienkin on syytä miettiä mahdollisia loukkauksiaan ja nimenomaan etukäteen. Halla-aho käänsi Mäenpään tapauksen jopa varoitukseksi syytteen puolesta nyt äänestäville, että syytteen nostamisesta voi tulla ”toimintatapa” ja ”Jonakin päivänä nykyiset syyttelijät joutuisivat saman mielivallan ja itse luomansa hirviön kohteeksi”. Tällaisen synkeän pelottelun edessä ei ole syytä antautua.

Lisää aiheesta

Totta on, että oikeusoppineidenkin mukaan syyttämislupa-asia on juridisesti monimutkainen, mutta poliittinen eliitti, jota kansanedustajat ovat, ei voi myöskään toimia vain omassa todellisuudessaan omilla säännöillään tavallisen rahvaan todellisuudesta irrallaan. Mitä lähempänä päättäjien ja kansan todellisuudet ovat toisiaan, sen parempi myös demokratian kannalta. Erikoista, että niin monet kansanedustajat näkevät roolinsa toisin. Koko järjestelmän yhteismitattomuutta on se, jos eduskunnan salissa voi sanoa sellaista mitä muualla ei.

Asian merkittävän eettisen ja periaatteellisen luonteen vuoksi historia tulee muistamaan äänestyksen, äänestäjät ja tuloksen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU