Politiikka

”Täytyy olla todella pahantahtoinen, jos…” – Jaakonsaari ja Jungner tarttuivat Rinteen niskalaukaus-sitaattiin

Kari Hulkko
Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.).
Kari Hulkko
Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.).
Kari Hulkko
Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.).

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen niskalaukaus-siteeraus puhuttaa sosiaalisessa mediassa.

–Ihmisten polvilleen laittaminen on järjetöntä. Olen saanut palautetta, jossa ihmiset ovat sanoneet, että hallituksen politiikka tuntuu siltä, että halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa heille niskalaukaus, Rinne kertoi Aamulehdelle kommentoidessaan hallituksen läpiajamaa työttömien niin kutsuttua aktiivimallia.

Siteeraus on herättänyt närää etenkin hallituspuolueiden kansanedustajien parissa. Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo on vaatinut sen johdosta jopa anteeksipyyntöä.

– Hallituksella näyttää olevan hätä kanssa. Ensin se runnoi työttömiä rankaisevan mallin läpi. Nyt se pöyristyy kansalaisten pettyneestä palautteesta, jota siteerasin. Pettymys tulee esiin sadoissa viesteissä ja puheluissa. Millaista palautetta hallitus oikein odotti? Antti Rinne on vastannut Twitterissä.

STT:lle Rinne on todennut, ettei rupea ihmisten kertomuksia muuttamaan.

SDP:stä hiljattain eronnut entinen puolusihteeri ja kansanedustaja Mikael Jungner ottaa Twitterissä kantaa Rinteen haastatteluun ja siihen, miten Rinne asian ilmaisi.

– ”Tuntuu kuin asetetaan polvilleen ja annetaan niskalaukaus” ei tarkoita sitä että asetetaan polvilleen ja annetaan niskalaukaus. Lause kuvaa tunnetta. Sitä äärimmäisen voimattomuuden tunnetta systeemin edessä, jota moni tuntee. Kielikuva. Metafora, Jungner muistuttaa.

Entinen työministeri Liisa Jaakonsaari on asioissa samoilla Rinnettä puolustavilla linjoilla.

Europarlamentaarikko Jaakonsaari (sd.) käy asiasta keskustelua työelämäprofessori Pekka Saurin kanssa.

– Sanoisin Sinulle @AnttiRinnepj , että anna palaa! En kuitenkaan taida uskaltaa. Joku voi tulkita, että kannustan pyromaaniksi ryhtymistä #niskalaukausvertaus #hyikauhia, Jaakonsaari aloittaa Twitterissä.

– Tarkoitatko, että hyväksyt niskalaukausvertauksen? Sauri kommentoi tviittiä kysyvästi.

– Niskalaukaus oli metafora, jolla pitkäaikaistyötön itse on kuvannut tuntojaan. Rankanlainen. En voi enkä halua kieltää ketään niin sanomasta, Jaakonsaari vastaa Saurille, jota vastaus ei vielä tyydytä.

– Eihän kyse ole siitä, että pitkäaikaistyötön näin sanoo. Kyse on siitä, että pääoppositiopuolueen johtaja toistaa sen, Sauri toteaa.

– Sitaattina. Täytyy olla todella pahantahtoinen, jos tulkitsee sitaatin ikäänkuin siteerata kannattaisi niskalaukauksia. Tällä menolla menee kieli tosi köyhäksi jos metaforia ryhdytään paheksumaan, Liisa Jaakonsaari kuittaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat