Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Tekoäly on hyvä renki, mutta isännäksi siitä ei ole” – STTK:n Palola: Rinnakkaiseloa kannattaa opetella

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola pitää tärkeänä, että digilisaation ja tekoälyn mahdollisuuksia setvitään työelämän osapuolten yhteistyöllä. Hän kiitteleekin elinkeinoministeri Mika Lintilää (kesk.) vuoropuhelun aloittamisesta. Tekoälyajan työ -raportti julkistettiin tänään.

Demokraatti

Demokraatti

– Vuoropuhelun kautta voidaan viedä asioita eteenpäin ruohonjuuritasolla, mutta myös hälventää tekoälyyn liittyviä uhkakuvia, kuten pelkoja työpaikkojen häviämisestä, Palola arvioi.

Raportti sisältää konkreettisia keinoja, joilla voidaan vastata uusiin osaamisen tarpeisiin. Palola huomauttaa, että osaamistili ja tutkintopohjaista järjestelmää joustavammat mahdollisuudet jatkuvaan osaamisen päivittämiseen ovat olleet STTK:lle tärkeitä tavoitteita jo pitkään.

– Suomen pitää investoida koulutukseen, mikäli haluamme säilyttää nykyisen osaamiseen perustuvan kilpailukykymme.

STTK:n puheenjohtaja painottaa, että tekoäly on jo osa arkea – ei mitään tulevaisuudessa häämöttävää. Se helpottaa työtehtäviä ja poistaa rutiininomaista työtä.

– Tekoäly on ihmisen ja työntekijän kumppani, siksi rinnakkaiseloa kannattaa opetella. Muuten kuilu heidän välillään, jotka hyödyntävät tekoälyä ja jotka jättävät sen huomiotta, syvenee, Palola varoittaa.

“Tulevaisuudessakin tulee olemaan ammatteja, joissa ihmisyys on tärkeintä.”

Lisää aiheesta

Hän kehottaa ennakoimaan jo nyt muutokset. Palolan mukaan monissa yrityksissä vasta tutustutaan mahdollisuuksiin, joita tekoäly tarjoaa liiketoiminnalle ja työprosesseille. Työntekijät pitää ottaa mukaan kehitykseen.

– Tekoäly on hyvä renki, mutta isännäksi siitä ei ole, Palola korostaa.

Hänen mielestään tekoälyn uhkia ei pidä liioitella vaan suhtautua kehitykseen uteliaasti ja ennakkoluulottomasti.

– Tekoäly ei esimerkiksi hallitse tunteita, ei pidä yllätyksistä, ei ole luova, ei hallitse monimutkaisia vuorovaikutustilanteita eikä sillä ole kulttuurista ymmärrystä. Tulevaisuudessakin tulee olemaan ammatteja, joissa ihmisyys on tärkeintä, Palola muistuttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE