Politiikka
14.9.2016 15:02 ・ Päivitetty: 14.9.2016 15:02
“Toisaalta mitä sanoo Nato?” – Junckerin esittämä operaatioesikunta herättää Suomessa kysymyksiä
Suomi ei ota kantaa EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ehdotukseen EU:n yhteisestä operaatioesikunnasta ennen kuin on huolella tutkittu, mitä se tarkoittaa.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) painottaa kuitenkin Suomen sinänsä kannattavan EU:n puolustusyhteistyön syventämistä monessa asiassa.
– Suomi on esittänyt yhdessä Ranskan kanssa, että on paljon asioita, joissa voidaan mennä syvemmälle puolustus- ja turvallisuusyhteistyössä. Juncker puhui esimerkiksi sotilasalalle liittyvän tutkimuksen lisäämisestä, ja sitä on myös Suomi ehdottanut, Sipilä sanoi keskiviikkona.
Pääministerin mukaan operaatioesikunnassa on kyse sekä kriisinhallinnasta että sotilaallisesta yhteistyöstä.
– Naton päällekkäisorganisaatiota ei tavoitella.
Hyvä avaus, joka voisi mennä läpi.
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Juncker oli hakenut mallin, joka ei mene päällekkäin Naton esikuntatyön kanssa.
Lisää aiheesta
– Hän puhui siviili- ja sotilasesikunnasta. Hyvä avaus, joka voisi mennä läpi.
Myös puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mielestä yhteisen esikunnan perustaminen voisi olla perusteltua EU:lle.
– Toisaalta, mitä Nato-maat sanovat. Kannattavatko ne päällekkäisten rakenteiden rakentamista? Niinistö pohti.
Ulkoministeri Timo Soini (ps.) ei pidä esikunta-ajatusta ajankohtaisena. Hänen mielestään tärkeämpää olisi nyt keskittyä olemassa oleviin ulko- ja turvallisuuspoliittiisiin kriiseihin muun muassa Ukrainassa ja Turkissa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.