Internationellt

Tom Tugendhat vill bli Storbritanniens premiärminister

Foto: Wikimedia Commons
Parlamentsledamot Tom Tugendhat har meddelat att han står till förfogande när det gäller att efterträda Boris Johnson som partiledare och premiärminister.

Konservativa partiets ledarstrid har officiellt öppnats efter att premiärminister Boris Johnson meddelade om sin avgång den 7 juli. Den första kandidaten som har meddelat sin kandidatur i ordförandevalet hör till de konservativa som ville stanna kvar i EU, de så kallade remainers.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Tom Tugendhat, 49, är ordförande för utrikesutskottet i underhuset sedan 2017. Han är parlamentsledamot för valkretsen Tonbridge and Malling i Kent sedan 2015.

Det är kanske inte alltför överraskande att Tugendhat inte stödde Brexit. Han har nämligen dubbelt medborgarskap i Storbritannien och Frankrike. Farfadern Georg Tugendhat som grundade ett oljeraffinaderi kom dessutom från Österrike. Fadern Michael Tugendhat gjorde en mycket framstående karriär som domare och gifte sig med Blandine de Loisne från Frankrike.

Tom Tugendhat är i det närmaste tvåspråkig när det gäller engelska och franska. Det är inte bara moderns modersmål som är franska utan också hans fru Anissia kommer från Frankrike och är franskspråkig. Svärfadern Pierre Morel är en framstående fransk diplomat som har varit Frankrikes ambassadör i Ryssland, Kina och vid Heliga stolen.

Tugendhat har en militär bakgrund och han har tjänstgjort i både Irak och Afghanistan. Överstelöjtnant är hans militära rang och han tjänstgjorde i Irak som underrättelseofficer med kunskaper i arabiska. Han har masterexamen i islamstudier från Cambridge. Själv är han katolik. Farfadern Georg Tugendhat var judisk men konverterade till katolicismen när han skulle gifta sig med Tugendhats brittiska farmor. Enligt Tom Tugendhat hade han inte tänkt så mycket på den judiska släktbakgrunden innan han blev parlamentsledamot. Då insåg han att antisemitismen omfattar också personer med judisk släktbakgrund, även om man skulle komma från en katolsk familj som han. Tugendhat har profilerat sig som Israelvänlig.

Som ordförande i utrikesutskottet har han framför allt profilerat sig som en kritiker av Kina, något Kina inte har kunnat acceptera utan de har kallat hans kritik lögner och desinformation. Mycket riktigt har Kina belagt honom 2021 med inreseförbud och han finns på Kinas officiella sanktionslista. Kinesiska medborgare och institutioner får inte göra affärer med Tom Tugendhat. Även fyra andra brittiska parlamentsledamöter placerades på sanktionslistan som ett led i Kinas strävanden att tysta ner kritiken.

Rysslands anfallskrig i Ukraina fick Tugendhat att i februari kalla för en utvisning av alla ryska medborgare från Storbritannien. Tugendhat har sagt att han står för sin åsikt och att hans egen familj internerades under andra världskriget. Han har varit en hård kritiker av Boris Johnson, vilket anses ha garanterat att han inte har fått en chans att bli utnämnd till minister de senaste åren.

Antagligen har Tugendhat ingen stor chans att bli partiledare men han är populär utanför partiet. Att han lyfter sin profil med en partiledarkampanj ökar dessutom chanserna att bli till exempel utrikes- eller försvarsminister i framtiden. Det kommer troligen ännu många till som vill efterträda Boris Johnson.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE