Nyheter

Tuomioja ställer upp i kommunalvalet i Helsingfors: ”Stadens styrning av byggandet har urholkats”

Markku Ojala
Erkki Tuomioja gör comeback i kommunalpolitiken.

Riksdagsledamot Erkki Tuomioja har beslutat att kandidera i kommunalvalet i Helsingfors. Han var biträdande stadsdirektör mellan 1979 och 1991 men har inte deltagit aktivt i kommunalpolitiken sedan dess fast han har följt med vad som händer. ABL frågade Tuomioja om en kommentar gällande vad som fick honom att ställa upp nu när kommunalvalet skjuts upp till den 13 juni. Han hade ursprungligen inte tänkt kandidera i år heller.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Det var byggnadsplanerna gällande Elielplatsen som fick mig att kandidera. Jag har följt med kommunalpolitiken hela tiden och den helt avgörande frågan är principen om stadens användning av mark, sade Tuomioja.

 

– Stadens styrning av byggandet har urholkats. Staden har övergett ledningen till fastighetsägare, investerare och byggfirmor och det här efterspeglas också i bostadspolitiken, konstaterade veteranpolitikern och uttryckte sitt missnöje gällande den senaste fullmäktigeperiodens beslut att slopa Hitas-regleringen.

 

Tuomioja var socialdemokratiska riksdagsgruppens ordförande 1996–1999, handels- och industriminister 1999–2000 samt utrikesminister 2000–2007 och 2011–2015. Fast han inte har suttit i stadsfullmäktige på länge, blev han för första gången invald i kommunalvalet 1968.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE