Huvudnyheter

Wallgren och Boldt diskuterade hållbarhetsfrågor

Foto: Topi Lappalainen
Thomas Wallgren är professor i filosofi och fullmäktigeledamot i Helsingfors.

FSD:s två kommunalvalskandidater i Helsingfors professor Thomas Wallgren och verksamhetsledare Hildur Boldt diskuterade hållbarhetsfrågor på nätet torsdagen den 25 mars. Dialogen löpte friktionsfritt mellan de två deltagarna och den socialdemokratiska linjen att vara på den svagares sida kom tydligt fram.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Det är mycket som måste göras för en hållbar framtid, sade Boldt.

 

Wallgren menade att det gäller att ställa upp för att trygga att regeringen får fortsätta. Den politiska aktiviteten behövs för att linjen kan kvarstå i en hållbar riktning.

 

Elielplatsen är en het fråga i Helsingfors. Wallgren var kritisk mot att externa aktörer har blivit inbjudna till att bygga stort.

 

– Det är helt galet att sälja platsen. Skatteparadisföretag har lösa pengar som söker investeringsobjekt. Det är ett dåligt läge att sälja stadens värdefullaste mark.

 

Boldt var nöjd med hanteringen av coronakrisen och menade att hanteringen av krisen har lyckats har varit den bästa ekonomiska politiken.

 

– Många äldre är ensamma och utsatta, konstaterade Wallgren som vidhöll att det gäller att värna om den gemensamma välfärden i ett Helsingfors där högerpolitiker är ute efter nedskärningar.

 

– Kommunal service är en investering. Det stöder tillväxten att ha människor som är utbildade, välmående barn och att motverka segregering, betonade Boldt.

 

Wallgren påminde om att globalt sett spelar kommunen en ovanligt stor roll i Finland när det gäller välfärdspolitiken. Stadsplanering är en annan fråga som han tyckte att var viktig.

 

– När det är fråga om privatisering ser vi en klassisk vänster-höger delning i fullmäktige. Marknadshögern vill sälja för att få pengar på kort sikt, konstaterade Wallgren som nu söker en fjärde mandatperiod i stadsfullmäktige.

 

En överraskning för honom var att privatiseringen av hälsostationer i centrum och i Gamlas gick igenom förra året när gröna och samlingspartister hittade varandra i frågan.

 

– I en stor stad som Helsingfors som har många hälsostationer, har vi vissa som har kortare köer, omsättningen är mindre och personalen är nöjdare. Varför kollar vi inte vad de gör rätt, undrade Boldt.

 

Wallgren ville lyfta fram saker som han var nöjd med och kampen om Lappviken har varit speciellt viktig för honom i fullmäktige.

 

– Där finns hundratals människor som gör någonting fint. Vi var på vippen att förlora men tack vare mobiliseringen vände det, konstaterade Wallgren nöjt och betonade folkrörelsens avgörande roll.

 

En annan central sak för Wallgren har varit frågor som rör papperslösa, tiggarromer och flyktingar.

 

– Vi ska ta hand om de som är svagaste. Det gäller också finska knarkare och uteliggare, påminde Wallgren om vikten av och också nyttan för samhällsfreden när man tar hand om de mest utsatta grupperna.

 

– Det är viktigt med stadsplanering. Man kan styra så att olika slags människor kan bo på samma område. Alla borde kunna bo i alla delar av staden, framhöll Boldt som var nöjd med att man delar resurser åt de skolor som har utmaningar men menade att man kunde göra mera än man redan gör.

 

– Vi har en stabil majoritet för att motverka segregeringen inom utbildningen. Bostadspolitiken har inte lyckats lika bra men Helsingfors är bättre än andra huvudstäder i Europa på att blanda boendet som bevarar samhällsfreden, sade Wallgren.

 

FSD:s verksamhetsledare Hildur Boldt kandiderar i kommunalvalet i Helsingfors.

 

Boldt konstaterade att det gäller att ta hand om den sociala hållbarheten samtidigt som man strävar efter den ekologiska hållbarheten.

 

– Vi har inte tid att förlora på två steg framåt, ett steg bakåt.

 

Wallgren ansåg att borgmästarmodellen har lett till att färre får delta i beslutsfattandet i Helsingfors.

 

– Vi behöver mera förtroendevalda poster i beslutsfattandet, mera nämndeplatser. Deltagande planering är en annan sak som Wallgren menade att förankrar beslut hos invånarna och har i viss mån introducerats här.

 

– Här är föregångarna i den globala södern. Vi har tagit idén från World Social Forum i Porto Alegre och den tillämpades i Uruguay. Deltagande planering är något staden förverkligar på basis av förslag från invånarna.

 

Boldt lyfte fram psykoterapin och behovet av att få vård snabbt.

 

– Det är också viktigt att få bemötandet att man är en människa som är värdefull. Det ska dessutom finnas resurser att få vård på modersmålet, sade Boldt.

 

– Staden behöver ställen som Lappviken där folk kan utveckla nya sätt att bemöta människorna, konstaterade Wallgren som lyfte fram föreningen TaHo för sådana som är beroende av psykofarmaka som ett föredömligt exempel på vad medborgaraktivismen har fått till stånd.

 

– Där kan människor som själva har haft mentala problem hjälpa varandra i kompisgrupper.

 

Wallgren konstaterade att behovet av psykoterapi på svenska är stort.

 

– Det gäller att utveckla hälsovården så att man så fort som möjligt får den första vårdkontakten, sade Boldt.

 

Wallgren avslutade med att betona vikten av en stad med demokratiskt deltagande.

 

– Man ska delta, rösta och hjälpa andra, kommenterade Boldt samstämmigt.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE