Norden

Om Sverige och EU-valet

Foto: Wikimedia Commons
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under Almedalsveckan 2018. Åkesson har lett SD sedan 2005 och partiets valförlust i EU-valet får Robert Björkenwall att undra om han så småningom är på väg ut.

Mycket kan sägas om EU-valet i Sverige. Till det allra mest positiva hör att oppositionen – de rödgröna plus Centern – de icke-Tidöpartierna tillsammans fick 56,9 % av rösterna, medan regeringssidan med högerpartierna i Tidögänget fick endast 40,9 %. En enorm skillnad på hela 16 procentenheter. Bådar väl för riksdagsvalet i Sverige om två år.

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

 

 

Sett enbart till de klara vänsterpartierna S, V och Mp så gick alla tre fram och samlade ihop 49,7 %. Högerpopulistiska SD – stödparti inom Tidö för regeringen Kristersson – tappar rejält i sitt starka fäste Skåne och även i riket i stort och fick nu 13,4 %. En mycket kraftig tillbakagång och stor besvikelse för kaxige SD-ledaren Jimmie Åkesson. Så inte helt givet att han sitter kvar i nästa riksdagsval om två år eftersom han nog inte vill leda ett parti som krymper i stället för att växa. Intressant också att även Sannfinländarna gjorde ett dåligt val i Finland.

Allra gladast över valresultatet är valets i särklass minsta parti Liberalerna (4,3 %) och de två största förlorarna KD (- 2,9 %) och Centern (- 3,6 %). Både L och KD lyckades med viss möda knappt rädda sitt enda EU-mandat.

Starkast framåt gick både Vänsterpartiet, V, och Miljöpartiet, Mp, som båda spurtade starkt i valrörelsen sistas vecka. I universitetsstaden Umeå (Vänsterpartiets toppkandidat Jonas Sjöstedts hemstad) i Västerbotten röstade 51 % på S och V, och där blev S och V lika stora! Lägg så till detta att ytterligare dryga 15 proc röstade på Mp. Så Umeå är ett riktigt starkt rödgrönt fäste! Vissa likheter här med Tammerfors.

Positivt är att Norden gick emot högertrenden i övriga Europa, såsom fallet var i särskilt Frankrike, Tyskland och Italien. Så sammantaget blir EU då det progressiva och sansat fungerande EU-maskineriet nog lite försvagat och sämre fungerande de kommande åren. Och särskilt turbulent blir det i Frankrike med nyval till parlamentet den 30 juni. Så osäkra tider stundar.

För övrigt kan noteras att valdeltagandet i Sverige sjönk och kan max bli 53 % när även allt från utlandet etc är färdigräknat.

Robert Björkenwall

PS Hur ska vi förstå valresultatet på europeisk nivå? President Macrons beslut om nyval 30/6 kommer att ge oss ett första svar på frågan om Europa på nytt är på väg ner i “Den mörka dalen” (bok om 1930-talet). Det andra svaret får vi nog när Tyskland väljer ny förbundsdag hösten 2025. Den mörka dalen är titeln på en bok av Piers Brendon om 1930-talet, och verkar vara väl värd att läsa för att förstå vår tid!

Anmärkning 11.6 kl 14.30 Intressanta vallokalundersökande siffror: 23 % av V-väljarna nu i EU-valet skulle rösta på S i ett riksdagsval och hela 33 % av MPs EU-väljare skulle rösta på S i ett riksdagsval. Intressant också vilka frågor som bedömdes som viktigast: freden, demokratin, klimatet och miljön bedömdes viktigast av väljarna. Så på så sätt ett logiskt utfall i svenska EU-valet som det till slut blev!

Uppdatering 13.6 kl 11.10 Det här som Valu-undersökningen visar stämmer väl med trenden i stora SCB-sympatimätningen (13/6) och som visar 35 % i stöd för Socialdemokraterna.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE