Internationellt
6.5.2024 09:30 ・ Uppdaterad: 6.5.2024 09:30
Tyskland: Historiker nagelfar SPD:s Rysslandspolitik
”Brandbrief” heter en glosa på tyska som bör tolkas som ett skriftligt betänkande med ett ytterst angeläget närmast dramatiskt budskap. Ett motsvarande brev sändes häromveckan till SPD:s partistyrelse på Willy-Brandt-huset i Berlin. Som avsändarna står fem partinära historiker. Mest känd bland dem är den välmeriterade Heinrich August Winkler som i förbundsrepubliken anses som en slags doyen inom denna vetenskapsgenre.
Växande oro
Den 85-årige Winkler är SPD-medlem och har även vid tidigare tillfällen hört av sig med obekväma granskningar av SPD:s Rysslandspolitik.
Redan i december 2016 ansåg han i partitidningen Vorwärts att “Putin strävar efter en revision av gränsdragningen i Europa”.
Hans varnande profetia besannades som bekant drygt fem år senare.
I det aktuella fallet formulerar han och hans professorskollegor ytterligare en skarp kritik mot den socialdemokratiska och främst Olaf Scholz agerande i samband med det ryska anfallskriget mot Ukraina.
I det kanske mest tillspetsade ordvalet talas om en “brandfarlig vägran att erkänna realiteten”.
I sitt brev till SPD motiverar historikergruppen sin inblandning i politiken med en “växande oro2 på grund av partiets kursval.
Farlig nyimperialism
När Rysslands diktator Putin startade det oprovocerade kriget reagerade förbundskanler Olaf Scholz genom att tala om en “Zeitenwende” samt att Ukraina inte får förlora kampen. Den attityden förenade de flesta demokratiska partier.
Men svårare tycks det dock vara att gå från ord till handling.
Något som historikerna i det läget saknar är “en nödvändig och otvetydlig solidaritet” med det krigsdrabbade landet Ukraina.
Enligt deras analys rör det sig om en för Tyskland och Europa avgörande säkerhetspolitisk framtidsfråga.
Heinrich August Winkler et al appelerar om att politikens utformning borde stå i samklang med faktaläget om Rysslands nyimperiala maktsträvandena.
Brevskrivarna nagelfar även förbundskanslerns kommunikation främst när det gäller det nödvändiga stödet med vapenleveranser. Argumenteringen framställs som “godtycklig, oberäknelig och inte sällan felaktig”. Även kooperationen med allianspartner som t ex Frankrike beskrivs som “otillräcklig” och som en indirekt “uppmuntran” för Putin.
Som “särskilt fatalt” anser de tyska historikerna även SPD-gruppledaren Rolf Mützenichs utspel om att “frysa” konflikten, vilket enligt deras expertis endast kunde ske till förmån för aggressorns målsättning.
Missförstånd
Till frågan om Heinrich August Winklers och de andra SPD-nära professorernas hårdformulerade kritik är berättigad finns självfallet olika uppfattningar.
Klart är däremot att det pågår en kontroversiell debatt om det inom partiet.
SPD-chefen Lars Klingsbeils tidigare paradigmskifte om att framöver gäller att organisera säkerhet mot Ryssland står fortfarande fast.
I ett inlägg på Instagram upprepade han dessutom löftet om att den SPD-ledda regeringen inte kommer att “vackla” i sitt stöd samt att “Vladimir Putin måste försvinna ur Ukraina”.
Som budskap till partiets vänsterflygel och de som sympatiserar med Rolf Mützenichs analys riktades Klingbeils maning att man inte borde “svartmåla” signaler för freden. “Diplomati och den militära styrkan är två sidor av samma medalj”, fastslår SPD-chefen.
Även i en intervju med nyhetsmagasinet Der Spiegel försökte Klingbeil sänka temperaturen under historikernas ibland hetkokade “Brandbrief”.
Han talade om “missförstånd” som han kommer att ta upp under samtal med brevskrivarna.
Kritiken uppskattas
Den senaste aktuella uppdateringen i den debatten är en intervju som SPD-ledaren förde med webbtidningen t-online.
I en snarare försiktig framtoning ser Klingbeil positivt på historikernas offentliga inblandning även om han inte delar alla kritiska åsikter som framfördes.
Som bara ett exempel avvisar han förebråelsen om att SPD ännu inte har börjat att granska den tidigare Rysslandspolitiken.
Han hänvisar till ett kongressbeslut som erkänner misstag och som konsekvens även en kursomläggning.
Dessutom framhåller Lars Klingbeil att han knappast ser en motsvarande självkritisk genomgång av den tidigare östpolitiken inom andra partier.
På den konkreta frågan om mötet med de SPD-nära historikerna reagerar han med att hänvisar till samtalets förtrolighet.
“Konversationen var värdefull”, anser Klingbeil som avrundning av det spörsmålet.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.