Internationellt
16.5.2022 09:45 ・ Uppdaterad: 16.5.2022 09:52
Tyskland: “Lilla förbundsdagsvalet” i krigstider
Nordrhein-Westfalen är med omkring aderton miljoner invånare förbundsrepublikens största delstat. Det som händer där ger ett politiskt eko även i Berlin. Därför är det inte för intet att en omröstning för parlamentet i Düsseldorf även brukar kallas för ”lilla förbundsdagsval”.
Igår gav tretton miljoner valberättigade sitt votum för delstatens partipolitiska ledning för den kommande femåriga mandatperioden.
Dubbla budskap
Den goda nyheten är enligt socialdemokraternas partisekreterare Kevin Kühnert att SPD nådde målsättningen att bryta den tidigare svart-gula borgerliga koalitionen mellan CDU och FDP. Men hans besked har även en mörkare avigsida.
Den dåliga nyheten är dessvärre att SPD samtidigt tvingas att registrera ett historiskt nederlag i Nordrhein-Westfalen. En röstandel på enbart 26,7 procent innebär tydliga förluster på 4,5 procent och är det sämsta resultatet sedan 1949.
Ett valfiasko noteras dessutom för FDP. Det liberala partiet förlorade 6,7 och stannade vid blygsamma 5,9 procent av rösterna. Fridemokraterna faller därmed bort som tänkbar koalitionspartner för CDU och ministerpresident Henrik Wüst.
Entydigt är gårdagens valutgång med blick på vinnarna. På segerpallens första plats står CDU. Partiet skördade 35,7 procent (+ 2,7%) av väljarkåren och Henrik Wüst kommer under den närmaste dagarna bjuda på sonderingar för bilda en ny regering i Düsseldorf.
Valsegraren kan visserligen glädjas men måste vänta med att ropa hej. Wüst har ännu inte kommit över ån och en plats på de snarare hårda oppositionsbänkarna kan inte helt uteslutas.
Den med avstånd största vinstlotten drogs av Bündnis 90/Die Grünen. Sluträkningen innebär en enastående tredubbling av väljarkåren. Partiet erövrade hela 18,2 vilket ska jämföras med 6,4 procent under förra mandatperioden.
Som tredjestörsta gruppering i delstatsparlamentet får de gröna därmed rollen som en slags ”kungamakare”.
En tänkbar konsekvens är att även ”förloraren” SPD-kandidaten Thomas Kutschaty får en chans att utses som ministerpresident i Nordrhein-Westfalen.
Förutsättningen är dock att FDP byter för en trafikljuskoalition enligt mönstret i Berlin.
Även det högerpopulistiska partiet AfD är återigen representerade men sjönk från 7,4 till 5,4 procent av rösterna.
Krigets skugga
I regel domineras röstläggningen under delstatsvalen främst av ämnen som skolpolitik, kriminalitetsbekämpning, infrastruktur- och trafikfrågor.
På alla dessa områden har de sexton tyska regeringschefer ett eget ansvarsområde.
Enligt valforskarnas analyser toppades väljarnas fokus i Nordrhein-Westfalen däremot av de rådande geopolitiska omständigheterna på grund av det ryska anfallskriget mot Ukraina.
Till orosmoment hör i hög grad frågan om prisutvecklingen inom energi- och livsmedelssektorn samt problematiken om tryggheten i framtida gas- eller oljeleveranser.
I den industritunga delstaten med bl a socialdemokraternas tratitionella ”hjärtkammare” Ruhrområdet hänger hundratusentals arbetstillfällen fortfarande på en fortsatt tillgänglighet av processenergi i synnerhet från Ryssland.
Tillsammans med klimatproblematiken präglade dessa ämnen valrörelsens debatter på gator, torg och i mediabruset.
Visserligen spelade kontroversen om det tyska stödet för Ukraina med tunga vapen enbart en undanskymd roll, men Olaf Scholz försiktiga och återhållsamma politik misstolkades ibland ändå som tvekande och något räddhågsen.
Medan förbundskanslern i det avseende inte blev ett draglok för SPD-kandidaten Kutschaty, backade både utrikesministern Annalena Baerbocks och ekonomikollegan Robert Habecks insatser upp det gröna partiet till nya höjder.
Utblick
Framgångarna för de gröna i Nordrhein-Westfalen visar dessutom på att SPD misslyckades att mobilisera sin traditionellt starka väljarkår i delstaten.
Indicier för det är inte bara det rekordlåga valdeltagande på 55 procent utan också att socialdemokraterna förlorade över 250 000 röster till Bündnis 90/Die Grünen.
Intressant blir delstatsvalets kommande effekter för trafikljuskoalitionens stabilitet i Berlin. Söker till exempel det sargade FDP en ny profilering mot SPD och de gröna?
Eller kommer den nya gröna styrkan att försvaga Olaf Scholz ledarprofil?
Ytterligare spänning innebär liberalernas vägval. Kommer de att vända ryggen till CDU? En trafikljuskoalition som i huvudstaden Berlin är FDP:s enda tänkbara möjlighet att sitta kvar vid makten i Düsseldorf.
Enligt Bündnis 90/Die Grünens framgångsrika språkrör Mona Neubaur är det främst innehållsmässiga aspekter i samband med klimatkrisen som kommer att avgöra om hon väljer kristdemokraten Henrik Wüst eller SPD-kandidaten Thomas Kutschaty som brudgum.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Opinion
Internationellt
Opinion
Nyheter