Internationellt

22.3.2025 17:36 ・ Uppdaterad: 22.3.2025 17:36

Tysklands Merz måste nu ta ledartröjan

Europeiska folkpartiet/Wikimedia Commons
Förväntningarna på Friedrich Merz är skyhöga.

I mycket som en konsekvens av en genuin global osäkerhet och brist på fungerande spelregler med en oberäknelig Trump och råbrutal Putin i partnerskap har säkerhetspolitiken blivit Europas kanske viktigaste uppdrag. Viktigare än allt annat inrikespolitiskt pockande.

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

 

 

 

Och lika oväntat som paradoxalt har Tysklands snart tillträdande, nya ledare Friedrich Merz då fått förväntningarna på sig att ta ledartröjan inom EU. Och det i nära samverkan med Frankrikes Macron. Sannolikt så med Polens Tusk som tredje part när motparten mot Trump och Putin ska byggas upp och stärkas.

För Merz, inte längre en så uttalad amerikavän med lynnige Trump, blir uppgiften tuff på fler sätt. Trots det rekordstora lånepaket han med Socialdemokraterna (SPD) och De Gröna lyckades lotsa igenom i slutskedet med gamla förbundsdagens majoritet.

Militärt måste Tyskland nu rustas upp massivt med både vapen och personal. Samma gäller den nedgångna infrastrukturen, tyska industrin som hamnat på efterkälken i digitaliseringen och skolan som inte heller håller klass. Också den behöver uppdateras rejält.

Och det måste nu ske snabbt – med en rejäl rivstart när Merz ihop med SPD:s ledande kraft Pistorius som partner ska träda till före påsk. Förväntningarna är stora såväl i Tyskland som inom EU. Nu måste Tyskland ta ledartröjan och visa vägen framåt. Att det ageras med kraft och att det börjar hända saker i närtid. Europa förväntar sig nu det och att ledarskapet blir tydligt. Nu – inte senare. Också för Ukrainas del är det avgörande viktigt att så nu sker. Trumps USA är inte att lita på här alls.

Den tiden har varken Tyskland eller övriga Europa i detta nu mycket osäkra utrikes- och säkerhetspolitiska läge.

Och ett står klart, och det vet nog Merz. Skulle de politiska nysatsningarna och ledarskapet inte komma till stånd så blir det Tyskland och Merz som blir syndabocken för misslyckandet.

Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU