Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Tyttö sidotaan kivun liekaan odottamaan tulevaa aviomiestä” – Suomessakin heitä on tuhansia

Istock

Demarinaiset muistuttaa, että yhä on maita, joissa vanhojen perinteiden mukaan tytöstä tehdään naisia silpomalla, viiltelemällä, polttamalla tai hapolla syövyttämällä heidän sukuelimiään.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Kyse on julmasta vallankäytöstä, ihmisarvon loukkauksesta ja tyttöjen alistamisesta –patriarkaalisen yhteiskunnan niskaotteesta tytön kriittisen iän kasvussa naiseksi. Silpomalla sidotaan nuori tyttö kivun liekaan odottamaan tulevaa aviomiestä, järjestö huomauttaa Viattomien lasten päivän kannaotossaan

Demarinaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen painottaa, että silpominen on tekona uhria monin tavoin varjostava traumaattinen tapahtumasarja. Se raskauttaa tunne-elämää ja on myös jopa hengenvaarallinen välittömästi sekä läpi elämän.

Synnytykset ovat kivuliaita elämän ponnistuksia kaikille naisille, saati sitten naisille, joiden alapää on rikottu tai lähes ommeltu umpeen.

– Tyttöjen yhteydessä ei saa käyttää sanaa ympärileikkaus. Silpominen on ainoa oikea termi kuvaamaan julmuutta, Tuppurainen korostaa.

Kansalaisaloitteessa esitetään silpomisen kieltävää erillislakia.

YK:n lastenjärjestö Unicef arvioi, että maailmassa elää 200 miljoonaa tyttöä ja naista, joiden sukuelimet on silvottu. Suomessakin heitä on tuhansia. Suomesta myös viedään tyttöjä silvottavaksi ulkomaille.

Kansalaisaloite tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi keräsi syksyyn mennessä 50 000 vaadittavaa kannatusilmoitusta ja on edennyt eduskunnan käsiteltäväksi.

Demarinaiset huomauttaa, että silpominen on Suomen lain mukaan rikos, myös silloin kun se tehdään maamme rajojen ulkopuolella. Kansalaisaloitteessa esitetään silpomisen kieltävää erillislakia. Ruotsissa ja Norjassa silpomisen kieltävä erillislaki on ollut voimassa jo pitkään. Tanskassa aiheesta on tehty erillinen pykälä rikoslakiin.

Tytti Tuppuraisen mielestä eduskunnan on punnittava huolella, miten erillislailla voidaan lisätä tyttöjen koskemattomuuden suojaa. Tarvittaessa erillislaki tulee säätää sen mukaisesti.

Tuppurainen huomauttaa lisäksi, että julkisen terveydenhuollon kykyä tunnistaa uhrit ja tarjota kaikki tarvittava apu on vahvistettava.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE