Kultur

Unga skapare och ett breddat teaterbegrepp betonades på årets Hangö Teaterträff

Wikimedia Commons
Hangö.

Föreställningen Swell av Sinna Virtanen och arbetsgrupp med Teater Viirus, samt ett panel av teatervetare avslutade Hangö Teaterträff 2024. Under 6-9 juni samlades festivalbesökarna i det mestadels soliga Hangö, där de flesta av föreställningarna var så gott som slutsålda.

ABL

 

 

– Det blev en fantastisk teaterfest igen! Programmet var intensivt med föreställningar tätt inpå varandra. Ibland blev det lite springigt för publiken, men då vi också hade några föreställingsinstallationer som tog vikten av vila väldigt fint i beaktande så verkar nog alla ha orkat riktigt bra. Många föreställningar sålde slut snabbare än beräknat, men då vi hade en så stor del gratisprogram dit alla rymdes måste ingen gå hem tomhänt, berättar konstnärliga ledarna Tom Rejström och Jonas Welander.

Under festivalen fick publiken uppleva tolv föreställningar och verk av vilka fem var urpremiärer, samt en Finlandspremiär. Bland föreställningarna var Dimma av Kabrell, Salvesen och Luhtaniemi, The Porn Horror Musical 2 av Glitcher och trans-arkivet Hibernation av m2f2m. Publiken kunde även uppleva en titt på dramatik riktat till barn i form av demon SMACK, som Labbet och Unga Teatern skapade tillsammans med barn bosatta i Hangö.

Förutom föreställningar fick publiken njuta av diskursivt program om teatervetenskap, konstinstitutioner och kuratorer, samt ett mångfaldigt klubbprogram med performanser av bland annat Teaterhögskolans arbetsgrupp för Homo Line, burleskkonstnärerna NoNoNite och De Lée med DJ och host Friday, the Professor.

På lördagen den 9 juni utdelades också Antonia-priset för konstnärligt mod och mångfald inom finlandssvensk teater. I år gick priset till både Otto Sandqvists Cowboy försvunnen och Svenska Teaterns Läkaren. Årets jury bestod av dramatikerna Kasimir Koski, Gunilla Hemming och Fabian Silén.

– Vår sista Hangö Teaterträff som konstnärliga ledare hade ett särskilt fokus på unga skapare, som genom olika politiska blickar på samtiden gav oss verk som verkligen omkullkastade konventioner kring vem och vad som uppträder på vår teaterscen. Återigen, känns det som teaterbegreppet har blivit breddat, konstaterar Rejström och Welander.

Hangö Teaterträff ordnas nästa gång den 5-8.6.2025.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE