Politiikka
24.1.2023 17:00 ・ Päivitetty: 24.1.2023 17:22
Veikkauksen monopoli horjuu, lisenssijärjestelmään voitaisiin siirtyä Suomessa jo 2025 – “Hyväksymme muutoksen”, sanoo SDP:n Eveliina Heinäluoma
Seuraavassa hallitusohjelmassa linjataan Veikkauksen yksinoikeusjärjestelmän muutoksista. Aikaisintaan lisenssimalliin voitaisiin siirtyä jo parin vuoden sisällä.
Rahapelijärjestelmän vaihtoehtoja selvitetään parhaillaan sisäministeriön alaisessa hankkeessa. Selvitys on tarkoitus saada valmiiksi jo huhtikuun puoleenväliin mennessä tulevia hallitusneuvotteluja varten.
Selvityksen tavoitteena on arvioida rahapelaamisen nykyistä yksinoikeusjärjestelmää suhteessa arpajaislain tavoitteisiin ja tarkastella muissa maissa käytössä olevia rahapelijärjestelmiä. Selvityksessä tarkastellaan etenkin verkossa pelattavia kasino- ja vedonlyöntipelejä.
SEITSEMÄN rahapeliyhtiötä kertoi joulukuussa perustaneensa Rahapeliala ry:n edistääkseen “online-rahapelimarkkinan vastuullista sääntelyä Suomessa”. Yhdistyksen tavoitteena on saada koko Suomen rahapelijärjestelmä yhtenäisen sääntelyn piiriin.
Järjestön takana on seitsemän ulkomaista rahapeliyhtiötä: Betsson, ComeOn Group, Entain, Flutter, Kindred Group, LeoVegas ja William Hill. Yhdistyksen toimitusjohtajana aloitti viime viikolla Mika Kuismanen, joka hyppäsi tehtävään Suomen Yriittäjien pääekonomistin paikalta.
Yhdistyksen tilaisuudessa puitiin tänään rahapelialan tulevaisuutta. Rahapelimarkkina kuohuu ja Veikkauksen monipoliasema sen mukana, koska suomalaisten pelivaroja valuu koko ajan enemmän ulkomaisiin pelifirmoihin, jotka eivät kuulu suomalaisen säätelyn piiriin. Käytännössä haitat jäävät kuitenkin Suomen hoidettavaksi.
Sisäministeriön mukaan arviot yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolisiin rahapeleihin hävityn rahan määrästä vaihtelevat, mutta määrän on arvioitu olevan vuosittain noin 250-300 miljoonaa euroa. Veikkauksen osuus digitaalisesta rahapelimarkkinasta on enää vähän yli 50 %.
Lisää aiheesta
DEMOKRAATTI kyseli puolueiden kantoja Veikkauksen asemaan jo syyskuussa, ja sittemmin asiat ovat edenneet joutuisasti.
Jopa niin nopeasti, että kilpapurjehduksen kolminkertainen maailmanmestari ja kokoomuksen nykyinen kansanedustaja Sari Multala sanoo, että lisenssijärjestelmä voisi olla käytössä jo vuonna 2025.
– Meillä on puolueen kanta jo olemassa ja se on nimenomaan se, että siirrytään lisenssijärjestelmään, Multala sanoi tänään Rahapeliala ry:n tilaisuudessa Helsingissä.
Multalan mukaan aiempi parlamentaarinen yhteisymmärrys siitä, että rahapelien tuotot siirtyvät valtion budjettiin ja ne irrotetaan edunsaajien rahoituksesta, oli välttämätön askel, jotta päästiin nykyiseen keskusteluun rahapelijärjestelmän tulevaisuudesta.
– Hienoa, että hallitus käynnisti tämän selvityksen pikaisella aikataululla, jotta hallitusneuvotteluissa on toivottavasti edellytykset linjata lisenssijärjestelmään siirtymisestä. Uskon, että ihan kaikkea selvitys tuskin vielä tuo tullessaan, ensinnäkin puolueiden pitää muodostaa kantansa siihen, minkälaista järjestelmää halutaan.
Multalan mukaan kokoomus liputtaa Ruotsin kaltaista mallia, jossa esimerkiksi fyysiset pelikoneet ovat yhä monopolin alaisuudessa mutta siirtyneinä valvottuihin tiloihin.
– Jos hallitusneuvotteluissa linjataan, että siirrytään lisenssijärjestelmään, tarvittavat lainsäädäntömuutokset varmasti vievät aikansa, eli sanoisin, että sellaiset pari vuotta menee. Voisin ajatella, että ensi hallituskauden puolivälissä voisi olla aikaisintaan sellainen kohta, jolloin se (lisenssimalliin siirtyminen) voisi tapahtua, tuskin kovin paljon nopeammin.
SDP:N kansanedustaja Eveliina Heinäluoma toi tilaisuuteen selvän viestin puolueen muuttuneesta ajattelusta. Puolueella on voimassa oleva puoluekokouspäätös Veikkauksen aseman säilyttämisestä nykyisellään, mutta käytännössä kanta on jo muuttunut.
– Näemme tilanteen muutoksen niin, että emme halua myöskään päästää Veikkauksen tilannetta alle sen kriittisen 50 prosentin rajan. Hyväksymme sen muutoksen, joka on tapahtunut yhteiskunnassa ja ulkomaisessa rahapelaamisessa.
Heinäluomankin mukaan seuraavan hallituksen on linjattava lisenssijärjestelmään siirtymisestä hallitusohjelmassa.
– Koska puolueen ohjelmatyö kulkee tietenkin vähän hitaammin, virallista kantaa ei ole, mutta olemme eduskuntaryhmässä puhuneet, että lisenssijärjestelmään siirtyminen tullaan tekemään ja linjaamme siihen liittyvät tarkemmat kannat, kun selvitys valmistuu ja saamme siitä vielä lisätietoa.
SDP:n seuraava puoluekokous on vasta ensi syksynä, joten käytännössä puolue hyväksyisi muuttuneen kannan osana mahdollista tulevaa hallitusohjelmaa, jos SDP on seuraavassa hallituksessa.
VEIKKAUKSENA tunnettu valtionyhtiö perustettiin Oy Tippaustoimisto Ab:n nimellä sotien välisenä kesänä heinäkuussa 1940. Seuraavana vuonna yrityksen nimeksi muutettiin Oy Veikkaustoimisto Ab. Veikkauksen ensimmäinen peli oli 1940 käynnistynyt Vakioveikkaus. Toinen kansansuosikki Lotto alkoi vuonna 1971. Urheiluvedonlyönti tuli kuvioihin keskellä kansallista lamaa 1993.
Vuonna 2017 Fintoto Oy, Raha-automaattiyhdistys RAY ja Veikkaus Oy yhdistyivät valtion omistamaksi rahapeliyhtiöksi, jonka nimeksi tuli Veikkaus Oy.
Marinin hallituksen hallitusohjelmassa ”Rahapelihaittojen hillitsemiseksi rahapelipolitiikalla turvataan Veikkaus Oy:n kanavointikykyinen yksinoikeus ja Veikkaus Oy:n toimintaedellytykset nopeasti muuttuneessa toimintaympäristössä”.
Rahapelaamista säätelevä arpajaislaki uudistui tammikuussa 2022. Sen ”lähtökohtana on, että Suomen rahapelijärjestelmä perustuu jatkossakin yksinoikeusjärjestelmään”.
Nyt tähän järjestelmään on siis tulossa muutos. Myös Veikkaus on ottanut uuden suunnan viestinnässään. Yhtiö ilmoitti osavuosikatsauksessaan kesällä, että Suomessa tulisi pohtia kaiken rahapelaamisen saattamista saman sääntelyn piiriin. Veikkauksen väläyttämässä lisenssijärjestelmässä rahapeliyrityksiltä vaaditaan toimilupa ja sen saaneet maksavat veroa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.