Nyheter

Lindtman: Ingen av kandidaterna får stöd av SDP som parti; interpellation om arbetsmarknaden på gång

Topi Lappalainen
Antti Lindtman konstaterade i Lilla Parlamentet att SDP kommer att göra en interpellation om arbetsmarknadsfrågorna om inte regeringen ändrar kurs.

SDP:s partiordförande Antti Lindtman höll en presskonferens i Lilla Parlamentet i Helsingfors den 30 januari 2024 dels om presidentvalet, dels om arbetsmarknadssituationen. SDP ställer sig inte som parti bakom någondera kandidaten i presidentvalets andra omgång. Om arbetsmarknadssituationen kommer SDP att göra en interpellation ifall regeringen inte ändrar kurs och visar sig beredskap att förhandla med löntagarna.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Inledningsvis berättade Lindtman att valresultatet i presidentvalets första omgång har analyserats av partistyrelsen och riksdagsgruppen.

– Enligt mig hade vi en utomordentligt bra kandidat som var väldigt erfaren och verkligen redo, en kandidat som uppfyllde måtten för en president.

Lindtman betonade att de budskap som Jutta Urpilainen hade i presidentvalet påverkade diskussionen.

Han berömde särskilt Urpilainens synpunkter gällande hur den nya presidenten kunde främja diskussionsklimatet på arbetsmarknaden. Tack vare Urpilainens uttalanden kom också en del andra kandidater att hålla med henne i den frågan.

– Tyvärr räckte tiden inte till för oss att ha kunnat vända på konstellationen som fanns i dessa presidentval.

Enligt Lindtman tror SDP att man hade rätt kandidat men två månader var inte en tillräckligt lång tid för kampanjen.

– Vi kommer inte att ställa oss bakom den ena eller andra kandidaten. Vi tror att väljarna är kloka och upplysta nog att själva välja vilken kandidat som bäst svarar mot deras värderingar, konstaterade Lindtman.

Han påpekade sedan att enskilda riksdagsledamöter och enskilda aktörer inom partiet kommer att ta ställning i eget namn, medan en del kommer att låta bli. En socialdemokratisk riksdagsledamot har redan tagit ställning för Alexander Stubb och några för Pekka Haavisto.

Efter att ha klargjort för läget i SDP efter presidentvalets första omgång tog Lindtman upp läget på arbetsmarknaden.

– Sedan en annan sak som inte kan få tillräckligt med uppmärksamhet i den här situationen är just den här situationen på arbetsmarknaden och framför allt regeringens försämringar av arbetsmarknaden. De håller på att driva Finland mot en exceptionell spiral av motsättningar som inte har setts förut på arbetsmarknaden.

Han påminde om att många presidentkandidater hade vädjat till regeringen att tänka om gällande arbetsmarknaden.

– Kritiken mot regeringens linje, mot dessa försämringar, växer dag för dag.

Lindtman påminde om hur olika grupper inom arbetsmarknaden tar till stridsåtgärder i protest av regeringens politik.

– Frågan lyder, har landet en regering med öron i en situation där hundratusentals löntagare kommer att hålla en exceptionellt bred manifestation?

Han uppmanade regeringen till att öppna förhandlingar med löntagarna på riktigt.

– Om regeringen inte gör det, har vi beslutat att vi tar fram saken inför hela riksdagen.

Lindtman gjorde det klart att SDP kommer att i så fall göra en interpellation om arbetsmarknadsfrågor när riksmötet öppnas för i år.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE