Politiikka
6.8.2018 18:00 ・ Päivitetty: 6.8.2018 14:55
”Aseidenkalistelupuheet antavat väärän käsityksen” – SDP:n Feldt-Ranta: ”Suomen pitää hyväksyä ydinaseet kieltävä sopimus”
SDP:n varapuheenjohtajan, kansanedustaja Maarit Feldt-Rannan mielestä Suomen pitää hyväksyä ja allekirjoittaa ydinaseet kieltävä sopimus. Hän tähdentää, että YK:ssa yli 120 maan YK:ssa käynnistämä neuvotteluprosessi on johtanut ydinaseiden täyskieltosopimuksen hyväksymiseen ja sopimuksen avaamisen allekirjoituksille.
– Suomella on kaikki mahdolliset intressit yrittää vaikuttaa siihen, ettei maailmassa olisi ydinaseita. Ydinaseet uhkaavat koko ihmiskunnan olemassaoloa. Maailman 15 000 ydinkärjen tuhovoima riittää moninkertaisesti maapallon tekemiseksi elinkelvottamaksi. Ydinaseet eivät ole sodankäynnin vaan kansanmurhan välineitä, Feldt-Ranta muistutti puhuessaan tänään Hiroshima-päivän muistotapahtumassa.
EU:n liittoutumattomat maat Irlanti, Itävalta, Kypros, Malta ja Ruotsi olivat ydinasekiellon neuvotteluprosessissa alusta alkaen mukana.
– Sanon suoraan, että Suomen poissaolo tästä joukosta on erittäin valitettavaa ja maan ulkopoliittisesta johdolta harkitsematonta. Olemalla mukana ydinaseiden täyskieltoon tähtäävässä prosessissa Suomi tekisi myös selväksi, ettei se laske turvallisuuttaan kenenkään ydinaseiden varaan, Feldt-Ranta painottaa.
Hänen mukaansa Suomen ylin valtiojohto ei ole kyennyt esittämään mitään kestäviä perusteluita sille, miksi Suomi jättäytyi pois pyrkimyksistä edistää ydinaseiden täyskieltoa.
– Viimeaikaiset aseidenkalistelupuheet ja sotilaallisen voiman painottaminen synnyttävät aivan väärän käsityksen siitä, mihin Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka aidosti perustuu, ja miksi se on ollut niin menestyksellistä.
Feldt-Ranta pitää rauhantahtoista, yhteistyöhön perustuvaa ulkopolitiikkaa edelleenkin parhaana turvallisuuden takeena.
Lisää aiheesta
Hiroshima-päivänä muistutetaan ydinaseriisunnan tärkeydestä.
Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta käsitteli ydinaseiden kieltosopimuprosessia ja Suomen hallituksen valitsemaa sivustakatsojan linjaa kesäkuussa. Valiokunnan mielestä asia ei ole Suomessa loppuunkäsitelty.
– Valiokunta arvioi yksimielisesti, että nyt aikaansaatu uusi kansainvälinen sopimusjärjestelmä saattaa vaikuttaa siihen, että järjestelmä alkaisi hiljalleen muokata myös sellaisten valtioiden odotuksia, valintoja ja mahdollisuuksia, jotka ovat päättäneet jäädä sopimuksen ulkopuolelle, Feldt-Ranta pohtii.
Valiokunta piti tärkeänä, että Suomi analysoi edelleen ydinasekieltosopimuksen sisältöä sekä seuraa ja raportoi, miten ydinasekieltosopimuksen voimaansaattaminen etenee.
Feldt-Ranta huomauttaa valiokunnan näkemyksestä, jonka mukaan Suomen yhteistyö Ruotsin kanssa ydinasekysymyksissä vahvistaisi osaltaan muutakin yhteispeliä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.
Hän toivoo, että aktiiviset kansalaisjärjestöt ja kansalaiset yhtyvät vaatimuksiin, jotta Suomi hyväksyisi ja allekirjoittaisi ydinaseet kieltävän sopimuksen.
Hiroshima-päivänä 6. elokuuta muistetaan atomipommien uhreja sekä muistutetaan ydinaseriisunnan tärkeydestä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Ulkomaat
10.12.2017 08:08
Nobel-palkinnot luovutetaan tänään Tukholmassa ja Oslossa – rauhanpalkinto ydinaseiden vastaiselle kampanjalle: ”Loppu ydinaseille tai meille”
Politiikka
28.11.2017 15:13
Sauli Niinistö vihjasi Ruotsin jättävän ydinkieltosopimuksen ratifioimatta – näin kommentoi ulkoministeri Soini
Politiikka
2.11.2017 22:05
Haatainen: ”On erittäin valitettavaa ja hämmentävää, että Suomi on poissa tästä joukosta”
Politiikka
1.11.2017 16:07
Sipilä Ruotsin ja Suomen joutumisesta eri leiriin ydinasesopimuksissa: ”En näe siinä ristiriitaa”
Politiikka
12.10.2017 09:36
SDP:n puoluehallitus: Suomen allekirjoitettava ydinasekieltosopimus
Politiikka
7.10.2017 07:11
Tuomioja: ”Suomella ei mitään perusteita hyväksyä vain joukkomurhan välineiksi soveltuvia ydinaseita”
Politiikka
6.10.2017 13:13
”On ollut ikävää havaita, että USA on pyrkinyt painostamaan Ruotsia” – Rinne haluaa Suomen allekirjoittavan ydinaseet kieltävän sopimuksen