Opinion
31.5.2022 16:25 ・ Uppdaterad: 31.5.2022 16:32
Debatt: Rätt och fel om svensk lönebildning
Jag ser i HBL 23 maj en ledare om inflationen och om lönebildningen i Sverige, som apostroferas. Men så bara delvis med rätta.
Sant är att inflationen i Sverige i närtid kommer att äta upp lönernas köpkraft och att den urholkningen inte lär och heller inte kan kompenseras i kommande branschvisa kollektivavtal på olika avtalsområden.
Även om det är alldeles för tidigt att redan nu säga ens på vilka kravnivåer de fackliga organisationerna kommer att landa på ens som utgångspunkt för kommande avtalsförhandlingar. Och de som av svensk tradition brukar nivånormeras genom uppgörelsen mellan fackförbunden IF Metall (arbetarfacket) och tjänstemännens Unionen och Sv Ingenjörer samt arbetsgivarnas Teknikföretagen inom verkstadsindustrin/
Medlingsinstitutets ledning i Sverige har redan flaggat för att kommande avtalsrörelse kan riskera bli mycket knepig.
Men några höga löneavtal lär det sannolikt ändå inte bli, och därmed en viss urholkning av löntagarnas köpkraft. Möjligen kan det sedan tas igen något i löneuppgörelser efter 2023. Eventuellt.
Men det finns skäl att här betona att Sverige i allt väsentligt ännu har branschvisa, centrala kollektivavtal. Inte som HBL:s ledarskribent och vissa andra av lite oklara – önsketänkande? – skäl tycks tro, nämligen att svensk arbetsmarknad numera mest skulle ha enbart lokala avtal. Visst, särskilt de mest aktivistiska arbetsgivarna i Sverige har den ambitionen och skulle gärna se att de centrala kollektivavtalen övergavs för enbart lokala och individuella löneavtal. Och visst har man på sina håll i vissa tjänstemannayrken etc lyckats sluta “sifferlösa” centrala löneavtal, som sedan fylls med innehållet lokalt på individnivå. Men det är en avvikelse från den norm som ännu gäller, nämligen centralt träffade kollektivavtal om löner och övriga villkor (sociala villkor, kompetensutveckling etc).
Dessutom är det snarare så att på senare tid har uppslutningen blivit starkare kring detta med kollektivavtalen som en grundbult i den svenska arbetsmarknadsmodellen.
Så det önsketänkande – och även viss mytbildning – som florerar på sina håll har bara begränsad kontakt med den verklighet som ännu för överblickbar tid gäller på svensk arbetsmarknad.
Robert Björkenvall, frilansjournalist, fackboksförfattare och utredare med drygt 30 års erfarenhet av svensk arbetsmarknad på central och lokal nivå
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.