Opinion

I välmående Oslo byggs det mycket och fint

Foto: Robert Björkenwall
Operahuset i Oslo.

Varit i Oslo i tre dagar i kanonväder. Långa promenader runt om i välmående Oslo varvat resor med buss och trikken (spårvagn) hinner man mycket på tre dagar. Över allt massor av byggkranar och finsmakat elegant arkitektur. Folkligt kritiserat först men sedan vänjer sig osloborna – och blir efter ett tag inte sällan nöjda med utfallet. När de väl vant sig.

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

 

En av de områden vi promenerade igenom – gick ca en mil varje dag – i Oslo var tidigare rätt ruffiga nedgångna Grünerløkka; lite som trendiga Södermalm i Stockholm nu. Här bor nu många konstnärer, författare, unga, barnfamiljer och uteserveringarna är fulla av folk, trots bara tre plusgrader men sol. Gick en bit längsmed brusande Akerselva innan vi vek ner mot charmiga Mathallen (lite som hallen på Hagnäs torg) med trendiga Vulkan Seafood. Dagsfärsk fisk och skaldjur, supergott tillagat men inte helt billigt.

 

Oslo har – särskilt längsmed vattnet nedanför Oslo centralstation – fått ett rejält ansiktslyftning. Området Bjørvika och längsmed kajerna mot Pipesvika reser som arkitektoniskt spännande områden med offentliga institutioner, tjänsteföretag och dyra bostäder för folk med gott om pengar. Mest tydligt så ute på Aker Brygge och Tjuvholmen (där superflotta Astrup Fearnley konstmuseum ligger) och på vägen dit bland annat Nobels Fredspriscenter och nya, stora Nationalmuseum som invigs i juni. Och väl tillbaka mot Bjørvika finns arkitektfirman Snøhettas fantastiskt vackra Operan, strax intill det rätt nyligen invigs lika spännande Munchmuseet och även stadsbiblioteket Deichman (nästan lika fint som Ode i Helsingfors).

 

Att Norges nationalkonstnär Edvard Munch – med 26 000 egna konstnärliga alster! – till slut måste få ett eget stort museum var självklart. I stället för det lilla, trånga som tidigare fanns mindre centralt var det självskrivet för denna turistmagnet. Och nu står den där med sin spektakulärt lutande övre del där alldeles vid vattnet intill Operan. Och där inne i ljusa, vackra rum kommer de välhängda Munch-alstren som Skriet, Madonnan etc fullt till sin rätt! Och hela museet har, trots omdiskuterad exteriör, blir en succé och stor turistmagnet. Och så fint med alla rena, städade kajer med nu öppna stränder med utebad och bastuanläggningar alldeles intill. Så fint, smakfullt och vackert.

 

Men det rika oljelandet Norge med alla sina pengar i den jättelika oljefonden har råd att “tulla” lite på dess miljarder för att bygga vackra och arkitektoniskt spännande kulturbyggnader och nya stadsmiljöer.

 

Och allt det gamla, också publikdragande som museerna Kon-Tiki och Fram ute på Bygdøy, Holmenkollen med fina Voksenåsen, Ekebergsparken (med fina uteskulpturer) m fl finns ju också sedan tidigare som dragplåster för besöksnäringen.

 

Så visst är Oslo en spännande stad väl värd en resa för oss nordister!

Robert Björkenvall, frilansjournalist, nordist

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE