Kultur

3.8.2023 19:50 ・ Uppdaterad: 3.8.2023 19:53

Didrichsens sommarutställning presenterar grundarparets konstsamling

Topi Lappalainen
Chanel no 5 av Andy Warhol.

Konstsamlarparet Gunnar och Marie-Louise Didrichsen lyckades få ihop en imponerande samling. Sommarutställningen på Didrichsens konstmuseum är en mångsidig uppvisning i vad ett litet konstmuseum kan erbjuda.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

I år blir det 120 år sedan Gunnar Didrichsen föddes den 9 september 1903 i Köpenhamn och 110 år sedan Marie-Louise Granfelt, gift Didrichsen, föddes den 19 februari 1913 i Helsingfors.

Paret Didrichsen flyttade på 1950-talet till Villa Didrichsen på Granö som ritades av Viljo Rewell efter att Alvar Aalto hade tackat nej till uppdraget men varmt rekommenderat sin kollega. Snabbt visade det sig att det skulle behövas ordentligt med utrymme även för parets omfattande konstsamling. Det löste sig med att Rewell försåg huset med en galleridel enkom för konstsamlingen.

Det framgångsrika företaget Transmeri som Gunnar Didrichsen hade grundat möjliggjorde konstsamlandet som parets hobby. Med Marie-Louise Granfelt hade han gift sig på 1930-talet och år 1942 gjorde paret deras första gemensamma anskaffning, Måltiden av Pekka Halonen.

Sommarutställningen heter Didrichsen – hem, konst historia. Man kan bland annat bekanta sig med museets danska rötter. Gunnar Didrichsen hade goda kontakter till konstvärlden i Danmark, varifrån han kom, och även dansk konst finns representerad i samlingen. Även paret Didrichsens omfattande resor i olika delar av världen får synlighet i utställningen.

Man får en bild av att museets grundare var mycket nyfikna personer med ett stort intresse för olika kulturer, bland annat prekolumbiansk konst. Den finländska konsten, bl.a. Helene Schjerfbeck, var av stor betydelse för paret Didrichsen. När det gäller internationell konst, är samlingen av Henry Moores konst den största i kontinentala Europa. Det var tack vare Rewell som de lyckades bli personligen bekanta med Moore.

– Utställningen är exceptionell med tanke på att hela huset har fyllts med konst men också därför att grundarnas personliga historia har inkluderats i utställningen, berättade museichef Maria Didrichsen i samband med pressvisningen.

I år firar Didrichsens konststiftelse 60 år, även det ett viktigt jubileum för Didrichsens konstmuseum. Själva museet öppnade sina dörrar år 1965.

Utställningen Didrichsen – Hem, konst, historia finns på Didrichsens konstmuseum fram till 27.8.2023.

Museichef Maria Didrichsen. (Foto: Topi Lappalainen)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU