Kultur

En skattkammare av stora mått

Marianne Isaksson-Heimberg
Filip Karlsson i sitt museum.

Lantbruksmuseet i Finbygränd i Tenala bjuder på en verklig nostalgitripp till gamla minnen där alla i litet äldre ålder, får uppleva hågkomster från gångna tider. Det hade vi hemma, sådana kaffekoppar hade farmor, den traktorn körde morbror med, den där boken hade jag i skolan.

Marianne Isaksson-Heimberg

Arbetarbladet

 

 

Här i kanten av åker och skog på landsbygden i Prästkulla i Tenala i nuvarande Raseborg upplever du det mesta som fanns i lantbruk och hem under åren 1900-1980. Små avvikelser finns, något kan vara äldre eller t o m yngre, beroende på helheten.

Filip Karlsson, uppvuxen på lantbruket bland en massa gamla prylar och redskap är upphovsmannen till museet. Speciellt förr i tiden sparade man så mycket man bara kunde.

Filip blev speciellt intresserad av mekaniseringen av lantbruket, när maskiner kom i stället för häst och mannakraft. Han ville dokumentera den övergången och sin första utställning ordnade han i grannens tomma svinhus med namnet Lantbrukets mekanisering. Intresset att komma dit och titta blev så stort och folk började fråga om han ville ta emot och ta hand om det ena och det andra föremålet eller maskinen i sin samling. Det ville han och han insåg snabbt att det behövdes andra utrymmen.

Nya utrymmen byggdes och museet öppnade där år 2013. Husgerådsavdelningen kom till 2015. På den vägen är det. Museet rymmer nu ungefär 15 000 föremål sammanlagt, maskiner och husgeråd och allt annat som har funnits i hemmen. Lanbruksredskap och maskiner står mestadels i kalla utrymmen och det som hör till kök och hem i varma utrymmen.

Fiskars plogar för häst. (Foto: Marianne Isaksson-Heimberg)

Alltsedan år 2017 när det självständiga Finland fyllde 100 år har Filip haft för vana att varje år ordna en specialutställning. I år är det Fiskars bolagets tillverkning som utställningen gäller. Utanför ingången dras ögonen till ett par hästplogar. Filip berättar att ännu på 1960-talet fanns hästplogarna kvar i Fiskars kataloger. Det har funnits 40 olika modeller av olika storlek.

Filip pekar på den större av plogarna utanför ingången och berättar att den väger 60 kilo och med sina vassa utskjutande delar är den svår att få grepp om. Det var länge ett mandomsprov på gårdarna att lyfta en sådan 60 kilos plog på raka armar. Klarade man det så var man en riktig karl.

I Filips samling finns också den Fiskars plog som Carl-Johan Holmström från Tenala vann världsmästerskapet i plöjning med år 1974 i Vik i Helsingfors.

Inne på Fiskars specialutställning finns givetvis en massa av Fiskars yxor (det lär finnas 30-40 olika) och saxar i olika utföranden fram till och med Olof Bäckströms världskända orange designsaxar. Olof Bäckström var hemma från Ekenäs, inte så långt från Karlssons museum och saxen torde ha blivit till i Plastfabriken i Ekenäs. Fiskars grejer finns inte enbart i specialutställningen – långt därifrån- , utan de finns litet här och var i museet.

Otaliga traktorer, skördetröskor och andra större maskiner upptar största delen av det ena huset. Bland maskinerna kan du se Finlands troligen första självgående tankskördetröska, en Bolinder Munktel från 1954.

En otrolig samling av alla sorters maskiner fyller upp utrymmet. På alla finns angivet vad det är fråga om för maskin. Om du ger dig tid att läsa, så kan du verkligen sätta dig in i utvecklingen av lantbruksmaskinerna.

En skolbok från 1908. (Foto: Marianne Isaksson-Heimberg)

Inne på köks- och hemsidan hittar du Arabiakaffekoppar, bryggeri Hultmans ölflaskor, kastruller, stekpannor, skolböcker, betyg, sedlar och mynt, prydnadsföremål, leksaker, den första tvättmaskinen.

Ja allt mellan himmel och jord. Överallt kan du stanna upp och undersöka och begrunda.

Det mesta i samlingarna har Filip fått som donationer, men en del köper han också. På loppmarknader gör han ibland fynd till sina samlingar.

Under sina besök i affärer och loppmarknader och på museer lär han sig också själv sådant som han inte vetat tidigare. Som t.ex. att firman Rosenlew i Björneborg också länge tillverkat metalldelarna till hockeyskridskor, förutom de spisar och ugnar och tvättmaskiner som vi nu förknippar med namnet Rosenlew.

Efter generationsskiftet på gården är det idag Filips son Andreas som äger husen där museet finns, men det är Filip och hans hustru Kristina som sköter allt som har med samlingarna att göra och som håller museet öppet och står för all kundservice. Det är de två som är hela personalen i museet, som Filip skämtsamt uttryckte sig vid ett av mina besök där. Något de verkligen sköter med den äran.

Gör en utfärd till Lantbruksmuseet i Finbygränd och njut av att minnas och ta del av stämningen och det rikliga utbudet. Gör ett besök ensam, med familjen, med din förening, dina arbetskamrater, dina vänner eller någon annan grupp. Personer med minnesstörningar, kan också ha mycket stor behållning av ett besök på museet. Ta med din minnesförening dit, mången kan riktigt leva upp och börja prata och berätta om gamla bekanta föremål, som de känner igen.

Öppethållningstiderna kan kollas på nätet eller genom att ringa Filip Karlsson tel 040 0991507. Grupper tas emot nästan vilken dag som helst enligt överenskommelse. Man kan också beställa kaffe med tilltugg.

Inte bara äldre har behållning av besöket. Ungdomar kan fascineras av att se hur det var förr och av alla okända föremål och maskiner.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE