Politiikka
31.5.2017 12:01 ・ Päivitetty: 31.5.2017 12:01
Jutta Urpilainen vaatii Suomelta johtajuutta: “Globalisaation kielteisiä vaikutuksia on torjuttava”
Sosialidemokraattien eduskuntaryhmä painottaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa sekä EU-toimintaympäristössä pyrkimystä selkeyteen Suomen kansainvälisessä asemassa, konkreettisia tavoitteita globalisaation kielteisten vaikutusten torjumiseksi sekä rauhanpolitiikkaa ja YK:n vahvistamista.
Näkökulmat esitteli kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd.) sosialidemokraattien ryhmäpuheenvuorossa tänään eduskunnassa.
Urpilaisen mukaan myös maan hallituksen on syytä paneutua kyseisiin näkökohtiin.
– Esimerkiksi hyvällä globalisaatiohallinnalla on tärkeä merkitys Suomen ja suomalaisten tulevaisuudelle sekä laajemmin EU- sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.
– Tilanne on otettava Euroopassa vakavasti, kun enää 55 prosenttia eurooppalaisista pitää globalisaatiota mahdollisuutena ja 45 prosenttia jopa uhkana.
Hän korostaa, että globalisaation kielteisiä vaikutuksia on torjuttava, mikäli Suomi haluaa menestyksellisesti puolustaa avointa taloutta ja avointa yhteiskuntaa.
– Tarvitsemme perusteellinen analyysin globalisaation hyödyistä ja haitoista sekä poliittisen ohjelman globalisaation toisesta vaiheesta.
Lisää aiheesta
– Tämä globalisaation korjausliike tulee ottaa EU:n yhdeksi päätavoitteeksi. EU:n sosiaalisen ulottuvuuden rinnalla vaikuttamisen paikkoja on YK:ssa, G20-ryhmässä ja OECD:ssä.
Tilanne on otettava Euroopassa vakavasti.
SDP:n eduskuntaryhmän mukaan Suomen on otettava johtajuutta globalisaation hallintaa koskevan politiikan toteutuksessa. Urpilainen totesi puheessaan, että hallituksen tulisi ottaa vahva rooli esimerkiksi veronkierron ja veronvälttelyn vastaisten sääntöjen parantamisessa.
Urpilainen sanoi, että Kataisen hallituksen hyväksymä kansainvälisen veronkierron vastainen toimintaohjelma ja Sipilän hallituksen tänä keväänä hyväksymä poliittinen kannanotto antaisivat hyvän pohjan aktiiviselle vaikuttamistyölle.
Hän kuitenkin jatkoi, että Suomen on edesautettava sitä, ettei vastikään julkistettu sosiaalisten oikeuksien pilari jää EU:ssa pelkäksi julistukseksi. Hän toivoo, että siitä seuraa konkreettisia toimenpiteitä esimerkiksi työntekijöiden oikeuksien sekä tasa-arvon parantamiseksi.
– Myös talous- ja rahaliittoa on kehitettävä vahvemmin kasvua ja työllisyyttä tukevaksi kuitenkin niin, että jokainen maa vastaa jatkossakin omista veloistaan.
Urpilaisen mukaan EU:n turvallisuusympäristön muuttuessa ja globalisaatiokritiikin lisääntyessä Suomen Eurooppa-, ulko- ja turvallisuuspolitiikalta odotetaan selkeyttä asemastamme läntisenä demokratiana, johtajuutta eurooppalaisen turvallisuusyhteisön syventämisessä, aktiivisuutta globalisaation hallinnassa eriarvoistumista torjumalla sekä tukea rauhanpolitiikalle ja monenkeskisen yhteistyön vahvistamiselle.
– Muuttoliikkeisiin voidaan vaikuttaa myös ilmastonmuutosta torjumalla, kestävää kehitystä edistämällä ja kehitysyhteistyötä tukemalla.
Urpilainen esitti lisäksi, että EU:n tulisi yhdessä Afrikan unionin kanssa etsiä konkreettisia toimia nuorisotyöttömyyden torjumiseksi. Hänen mukaansa myös naisten aseman vahvistaminen rauhanrakentamistyössä on Suomelle sopiva painopiste.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.