Nyheter

Kiljunen hoppas se stöd för Kosovos medlemskap vid Europarådets toppmöte

Jukka-Pekka Flander
Riksdagsledamot Kimmo Kiljunen (SDP).

Ordföranden för Finlands delegation i Europarådet, riksdagsledamot Kimmo Kiljunen (SDP), stödjer Kosovos medlemskap i Europarådet. Han hoppas att medlemskapet tas upp vid Europarådets toppmöte på Island den 16-17 maj. Kiljunen talade om ämnet i Strasbourg i Frankrike på tisdagskvällen, då den parlamentariska församlingen diskuterade toppmötet och sina förväntningar inför det.

ABL

 

 

Rysslands angrepp på Ukraina kommer att vara huvudtema vid toppmötet i Reykjavik vilket Kiljunen anser befogat.

– Ryssland och Belarus kan inte vara medlemmar i denna organisation. Men det kan en ung stat, Kosovo. I första hand handlar det inte enbart om staters rättigheter, alla kosovaner borde ha rätt att bli en del av det europeiska värdesystemet och människorättsmekanismerna, motiverade Kiljunen.

Europarådets senaste toppmöte hölls 2005. Från Finland deltar republikens president Sauli Niinistö i mötet i Reykjavik.

Motvind för Istanbulkonventionen och rättsstatsprincipen

Enligt Kiljunen var uteslutningen av Ryssland ur Europarådet den enda rätta lösningen när landet genom sitt angrepp bröt mot såväl en annan stats territoriella integritet som tryggas i FN-stadgan som Europarådets alla grundläggande principer, det vill säga de mänskliga rättigheterna, demokratin och rättsstatsprincipen. Enligt Kiljunen är det dock beklagligt att de ryska medborgarna samtidigt förlorade möjligheten att vara en del av denna gemenskap och detta värdesystem.

Utöver Kosovo hoppas Kiljunen se andra för Europarådet viktiga teman som överskuggas av Ryssland på toppmötets dagordning. Istanbulkonventionen mot våld i hemmet har motvind, och respekt för de grundläggande mänskliga rättigheterna är inte en självklarhet ens i alla nuvarande medlemsstater.

– Det är ett allvarligt brott mot rättsstatsprincipen som vi bör kunna ingripa i, sade han.

Rättsstaten innebär att alla offentliga myndigheter agerar i enlighet med lag, respekterar demokrati och grundläggande rättigheter och att domstolarna är oberoende och opartiska. Korruption och maktmissbruk förebyggs i rättsstaten och människor litar på myndigheternas verksamhet.

Europas äldsta och mest omfattande organisation för politiska och mänskliga rättigheter

Europarådet grundades 1949 och är kontinentens äldsta och mest omfattande organisation för politiskt samarbete och mänskliga rättigheter. Den parlamentariska församlingen består av medlemsländernas parlamentariker. Den bidrar med initiativ och rekommendationer, utifrån vilka ministerkommittén fattar beslut i ärenden.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE