Huvudnyheter

Marjo Österberg efterlyser mjukare värderingar

Foto: Topi Lappalainen
Marjo Österberg på FSD:s kongress i Vanda stadshus, med en skulptur av Laila Pullinen i bakgrunden.

När Finlands Svenska Socialdemokraters kongress i Vanda avslutades hade Marjo Österberg från Åbo svenska socialdemokrater äran att önska de finlandssvenska socialdemokraterna välkomna till nästa kongress som ska hållas i Åboland.

Henrik Helenius

Arbetarbladet

 

 

Men vem är Marjo Österberg?

 

Hon får i korthet berätta om sig själv och sin bakgrund.

 

– Jag är 64 år, bosatt i Åbo, socialarbetare som jobbar i Nystad, men mantalsskriven på Åland. För fyra år sedan fick jag anställning vid Åbo Universitetssjukhus ÅUCS, men i maj i år blev jag chef för handikappservicen i Nystad. Det innebär att jag både pendlar och jobbar på distans.

 

Marjo Österberg har länge varit med inom Finlands Socialdemokratiska Parti SDP.

 

– Jag blev socialdemokratisk partimedlem redan som 17-åring. Orsaken var att jag redan då tyckte att socialdemokratin representerade mina värderingar som bygger på att vi ska hjälpa och tänka på de svaga i samhället. Alltså ett sådant samhälle där alla kan leva ett bra liv.

 

Österberg är född och uppvuxen i finskspråkiga Pemar i Åboland där hon tidigt anslöt sig till den lokala socialdemokratiska arbetarföreningen. Till hennes politiska meriter hör även ett medlemskap i styrelsen för Ålands socialdemokrater ÅSD.

 

På 1980-talet bodde hon på Föglö på Åland i över fem år.

 

– Tillräckligt länge för att jag skulle få hembygdsrätt och köpa en sommarstuga på Lemland på Åland, konstaterar hon.

 

Österberg är ordförande för Åbo svenska socialdemokrater och var nu första gången ombud vid Finlands Svenska Socialdemokraters kongress. Med sin bakgrund inom handikappservicen gladde hon sig speciellt över att Anna Caldén från Nykarleby nu blev vald till organisationens första vice ordförande.

 

– Anna Caldén har visat att det går att leva ett normalt liv trots att hon själv är handikappad. Hon är alltid på gott humör och håller också andra på gott humör.

 

Marjo Österberg är uppvuxen på en finskspråkig ort, jobbat länge på svenska, för att numera i Nystad igen fungera i en finskdominerad miljö. Själv är hon fullständigt tvåspråkig.

 

Nu leder hon Åbo svenska socialdemokrater i egenskap av ordförande.

 

– Vi är en liten förening som brukar samlas till våra regelbundna möten i Folkets hus vid Eriksgatan i Åbo eller hemma hos någon medlem. Som så många andra organisationer hoppas vi också på nya och yngre krafter.

 

Hon berättar att man diskuterar mycket under mötena.

 

Gustav Wickström som är vår mångåriga medlem är mycket aktiv. Bland annat brukar han regelbundet skriva insändare till Hufvudstadsbladet och Åbo Underrättelser.

 

Om stämningen vid FSD-kongressen i Vanda säger hon att den var trevlig.

 

– Bland annat träffade jag flera socialdemokratiska ombud från andra delar av Åboland. Fast de österbottniska dialekterna kändes nog lite ovana.

 

Marjo Österberg påminner om de väldiga utmaningar som socialdemokratin står inför.

 

– Först och främst har vi klimatfrågan. Och så har vi kravet på att alla ska kunna ha ett bra liv i samhället.

 

I sitt arbete har hon sett mycket av livets skuggsidor.

 

– Därför vet jag av egen erfarenhet hur viktigt det är att samhället hjälper de utsatta.

 

De som har det bra och som har mycket pengar tror ibland till och med att de arbetslösa och fattiga själva förorsakat sitt elände”

 

Hennes intryck är tyvärr att fattigdomen igen ser ut att öka.

 

– Klyftorna mellan fattiga och rika har också vuxit. Det finns rika som frågat varför de arbetslösa inte arbetar. De som har det bra och som har mycket pengar tror ibland till och med att de arbetslösa och fattiga själva förorsakat sitt elände.

 

Marjo Österberg tycker dessutom att attityderna i samhället jämfört med 1970-talet har hårdnat.

 

– Istället har vi fått superkapitalistiska värderingar. Det här är något som socialdemokraterna måste svara på, säger hon bestämt.

 

Till Österbergs fritidssysselsättningar hör att läsa och resa – då vi inte har covid-19.

 

– Madeira är min favoritö och där har jag varit tio gånger. I tioårsåldern läste jag en bok om Hawaii. Femtio år senare då jag fyllde sextio kunde jag resa till Hawaii. San Francisco är min favoritstad som är mycket trevligare än Los Angeles där man inte ens kan promenera. Det varma Sri Lanka är också ett ställe dit jag gärna reser pånytt.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE