Nyheter

Martin Nybom: “Hur de sämst lottade har det är också måttet på hur pass bra samhälle vi har”

Foto: Topi Lappalainen
Martin Nybom från Karis-Billnäs socialdemokrater (KBS) kandiderar i välfärdsområdesvalet 2022.

“Med en hälsning från fabriksgolvet”, inledde Martin Nybom, 52 år, sitt anförande under Finlands Svenska Socialdemokraters (FSD) kongress i Vanda.

Henrik Helenius

Arbetarbladet

 

 

Men vad avsåg han med det?

 

– Det var en hälsning från oss som gör själva arbetet. I det här fallet med sysselsättningstjänster, svarar Nybom som jobbar som egen coach inom kommunförsöket för Hangö och Raseborg. Det vill säga ett försök där man flyttat en del av TE-byråernas uppgifter från staten till kommunerna.

 

– Det är fråga om en stor förändring där målet är att förbättra servicen, säger Nybom som samtidigt efterlyser mera resurser för arbetet.

 

– För närvarande är vi för få på jobbet. Speciellt då målet är att ge mera personlig och individuell service. Det handlar ju inte endast om arbetsförmedling utan också om rehabiliterande och annan förebyggande verksamhet för människor som på grund av sjukdom eller andra orsaker har svårt att få jobb.

 

Nybom påminner om de problem som kan uppstå när en person är långtidsarbetslös.

 

– Det kan vara en rätt så tuff grej att bli arbetslös. Och ju längre arbetslösheten räcker desto större är risken för marginalisering, att man känner sig utstött och utanför samhället.

 

Långtidsarbetslöshet kan i värsta fall medföra en hel del följdproblem som olika former av ohälsa. Något som i det långa loppet blir dyrt för staten, säger Nybom.

 

Tanken med kommunförsöket och den kommande nordiska välfärdsmodellen är att man borde träffa kunderna lite oftare.

 

– Men tyvärr hinner man inte alltid, konstaterar Nybom.

 

Inom hans verksamhet gör man också samarbete med arbetsgivare.

 

– En del av mitt arbete har att göra med att knyta kontakter till företag, men också med hjälp för arbetslösa som själva vill bli företagare. Bland annat kan det handla om att bevilja startpeng för att uppmuntra folk att grunda företag. Ett annat sätt är att bevilja rätt till lönesubventioner. Det är arbetsgivaren som kan söka nämnda lönesubventioner för att kunna anställa en arbetslös arbetssökande, berättar Nybom.

 

Vid FSD-kongressen var Martin Nybom ombud för Karis-Billnäs socialdemokrater. Sin bakgrund har han som universitetslärare och forskare i filosofi. I partisammanhang är han dock en nästan helt ny kraft.

 

– Det var inför kommunalvalet i år som jag blev medlem i Karis-Billnäs socialdemokrater. Men jag har alltid varit politiskt intresserad. Dock utan att höra till något politiskt parti.

 

På många punkter var sparåtgärderna absurda och då de gjordes verkar det som om de skulle ha baserats på okunnighet om läget inom de olika enheterna”

 

Som bakgrund för sitt beslut har han följande att berätta.

 

– Som finlandssvensk skulle det verka ganska naturligt att tillhöra Svenska folkpartiet. Men i Raseborg verkade de svenska intressena många gånger bevakas bättre av Socialdemokraterna. Ett exempel är hur de förtroendevalda röstade när det gällde stadens sparåtgärder.

 

– Frågan gäller hur man genomfört sparåtgärderna. På många punkter var sparåtgärderna absurda och då de gjordes verkar det som om de skulle ha baserats på okunnighet om läget inom de olika enheterna.

 

Nybom är nöjd med sin första FSD-kongress.

 

– Jag skulle till exempel aldrig ha fått ut mitt budskap med en hälsning från “fabriksgolvet” till arbetsminister Tuula Haatainen om jag själv inte varit kongressombud och gått upp i talarstolen.

 

Nybom anser det vara viktigt att följa med vad alla partier gör. Speciellt hur de egna förtroendevalda på riktigt röstar i de olika nämnderna.

 

– På det sättet håller man också koll på vad som händer i samhället. Partiernas uppgift är ju bland annat att bevaka medborgarnas intressen och välbefinnande.

 

Filosofin spelar fortfarande en viktig roll i Martin Nyboms liv som i mycket influerats av Ludwig Wittgenstein.

 

– Mitt eget filosofiska intresse har främst med moral- och samhällsfilosofi samt vetenskapsfilosofi att göra. Det viktiga är respekt för människor och att det syns i ens dagliga liv och de beslut vi fattar, säger Nybom. Och tillägger:

 

– Hur de sämst lottade har det är också måttet på hur pass bra samhälle vi har.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE