Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Näin Jani Mäkelä kommentoi PS-kansanedustajien tuoreita irtiottoja sekä Keskisarjan tapausta

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja Jani Mäkelä.

Hallituksen sairaalaverkkoesitys närästää rajusti joitakin hallituspuolueiden kansanedustajia. Ainakin jo kolme kansanedustajaa on viestinyt, ettei pysty tukemaan esitystä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Yksi edustajista on kokoomuksen Markku Eestilä ja kaksi muuta, Mikko Lundén ja Antti Kangas, tulevat perussuomalaisista.

Ensimmäisen ulostulon täysistuntosalissa teki Eestilä ja tämän jälkeen vastaavat kuultiin Lundénilta ja Kangakselta.

Demokraatti tavoitti eduskunnasta perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jani Mäkelän kommentoimaan perussuomalaisten kansanedustajien edesottamuksia.

Mäkelä ei lähde ennustamaan sitä, miten edustajat varsinaisessa äänestyksessä toimivat.

– Sinänsä kunnioitan edustajien oikeutta ilmaista itseään salissa, Mäkelä sanoo.

– Molemmat edustajat käyttivät ihan arvokkaat puheenvuorot oman alueensa sairaalan asiasta ja kansanedustajilla on oikeus sellaiset puheenvuorot eduskunnassa käyttää.

Lisää aiheesta

MÄKELÄ kuitenkin toteaa, että aivan normaali käytäntö on se, että hallituksessa äänestetään hallituksen esitysten puolesta.

– Kyllä edustajat sen tietävät erikseen sanomattakin.

Jos ei äänestäisi puolesta, seuraukset jäävät Mäkelän mukaan nähtäväksi.

– Tällaiset tapaukset aina harkitaan tapauskohtaisesti.

Mäkelä ei lähtenyt Demokraatille spekuloimaan laajemmin hallituspuolueiden äänestyskäyttäytymistä.

Sen Mäkelä tietää kuitenkin, että kokonaisuus on vaikea.

– Ei kukaan väitä tällaisia asioita helpoiksi, mutta ehkä kokonaisuus pitäisi enemmänkin nähdä hoitohenkilökunnan riittävyyden suhteen. Meillä on se ongelma, että ei riitä hoitohenkilökuntaa ja jotain ratkaisuja sairaalaverkossa pitäisi pystyä tekemään.

Onko tilanne se, että perussuomalaiset ajavat kaksilla rattaille ja joillekin kansanedustajille annetaan erivapaus toimia näin?

– Ei ole olemassa mitään erivapauksia toimia, vaan lähtökohta on se, että hallituksen esitysten puolesta hallituksessa äänestetään, Mäkelä vastaa.

VIIME aikoina on puhuttanut myös perussuomalaisten kansanedustaja Teemu Keskisarjan osallistuminen 612-kulkueeseen itsenäisyyspäivänä. Keskisarjalla jäivät tämän vuoksi Linnan juhlat väliin.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) antoi ymmärtää Ylen pääministerin haastattelutunnilla, että perussuomalaisten pitää käsitellä keskuudessaan Keskisarjan osallistumista itsenäisyyspäivän 612-kulkueeseen.

Rkp:n puheenjohtaja, opetusministeri Anders Adlercreutz puolestaan totesi eilen, että Keskisarjan osallistuminen 612-kulkueeseen oli todella harkitsematonta käytöstä kansanedustajalta.

– Hän tiesi, mihin tilaisuuteen hän oli menossa. Supokin oli esittänyt arvionsa. Minulla ei ole sille minkäänlaista ymmärrystä, Adlercreutz lausui.

Pääministeri Orpo oli kertonut aiemmin saaneensa suojelupoliisilta arvion, jonka mukaan 612-tapahtumaan todennäköisesti liittyy mukaan myös äärioikeistolaisia osallistujia.

Pitäisikö perussuomalaisten ryhmän vielä käsitellä tämä asia (Keskisarjan osallistuminen)?

– Jani Mäkelähän näki ongelman ennen sitä tapahtumaa. Tietenkin, jos hän näki sen ongelman, niin ihmettelen, jos ryhmässä on tapana sitten olla käsittelemättä sellaisia asioita, Adlercreutz vastasi Demokraatille.

KYSYTTÄESSÄ kantaa Orpon ja Adlercreutzin edesottamuksiin Jani Mäkelä sanoo, että omien keskuudessa on lähinnä herättänyt hilpeyttä, kun Mäkelä on kertonut heille, että vieläkin toimittajat kyselevät asiasta.

– Se ehkä kuvastaa jollakin tavalla sitä ilmapiiriä, Mäkelä sanoo.

Tarkoittaako se sitä, että ryhmä ei tätä asiaa enää sen koommin käsittele? Ja ette ole kai käsitelleetkään?

– Emme ole käsitelleet, Mäkelä vastaa ja tulkitsee niin, että käsittelemiseen ei ole erityisiä halujakaan.

Käsitelläänkö sitä?

– Itse en ole sitä esittämässä ainakaan käsittelyyn ja ihan näistä muista (perussuomalaisten) kommenteista päätellen eivät sitä erityisesti muutkaan halua käsitellä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE