Kultur
5.10.2023 12:40 ・ Uppdaterad: 8.10.2023 09:30
Nobelpriset i litteratur 2023 till Jon Fosse
Den nynorskspråkiga författaren Jon Fosse kommer att tilldelas Nobelpriset i litteratur 2023, har Svenska Akademien meddelat.
Jon Olav Fosse föddes den 29 september 1959 i Haugesund och växte upp i Strandebarm i Kvams kommun i västra Norge. Nuförtiden delar han sin tid mellan Oslo och Hainburg an der Donau i Österrike.
Som romanförfattare debuterade Fosse 1983 med Raudt, svart. Uppföljaren Stängd gitarr utkom 1988 i svensk översättning. Sedan dess har en stor del av Fosses produktion översatts till svenska, men han är inte utgiven i bokform på finska. Två av hans pjäser har fått teaterpremiär på finska på Åbo stadsteater.
På senare år har Fosse höjt sin profil med Septologin som är hans mest omfattande verk. Förutom som romanförfattare är Fosse även en framstående poet och dramatiker. Prismotiveringen bedyrar “hans nyskapande dramatik och prosa som ger röst åt det osägbara”.
Det är första gången någonsin som en nynorskspråkig författare får Nobelpriset i litteratur.
Norges första Nobelpristagare i litteratur var Bjørnstjerne Bjørnson år 1903. Bjørnson grundade Riksmålsforbundet och propagerade den varianten av norska som står danska allra närmast, alltså i rakt motsatt ända av spektret om man jämför med nynorskspråkiga författare. Bjørnson skrev texten till Norges nationalsång. Även han var känd för att behärska genrerna prosa, poesi och dramatik alla tre. Han var född i Kvikne i Hedmark.
Den andra gången Norge fick Nobelpriset i litteratur hette pristagaren Knut Hamsun och året var 1920. Fast Hamsuns mest kända roman ur dagens perspektiv är Svält från 1890, spelade Markens gröda från 1917 en motsvarande roll som Septologin för Jon Fosse nu, med den övertygade han Svenska Akademien att han var av nobelprisklass. På äldre år blev Hamsun nazist och under pågående ockupation skickade han sin nobelprismedalj till Joseph Goebbels som en hyllning till Nazitysklands propagandachef som också hade en doktorsgrad i litteraturvetenskap. I en rättegång efter kriget försökte Hamsuns försvar förneka nazismen med motiveringen att han hade låtit bli att betala medlemsavgift till nazistpartiet och därmed aldrig officiellt räknats som nazist. Hamsun var född i Vågå i Oppland och hette egentligen Knud Pedersen.
Den tredje gången en norsk författare fick Nobelpriset i litteratur tillföll priset Sigrid Undset. Året var 1928 och Undset hade konverterat till katolicismen fyra år tidigare. Som lekmannamedlem i Dominikanerorden var hon en av Norges främsta katolska författare. Romantrilogin Kristin Lavransdotter från början av 1920-talet skildrar Nordens medeltida liv och den hade hon slutfört före den slutliga konversionen. I senare verk var Undset mån om att propagera sin nyvunna tro i skönlitterär form. Medan Hamsun hyllade den nazityska ockupationen, flydde Undset till USA och deltog därifrån till motståndskampen mot nazisterna. Undset föddes i Kalundborg i Danmark men växte upp i Kristiania, nuvarande Oslo.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.