Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sanna Marin piti Tampereen mölisijätkin aisoissa – nyt kehuttu kurinpitäjä paljastaa 10 vinkkiä, kuinka se onnistuu

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Sanna Marinin taitavat ja jämerät puheenjohtajan otteet herättivät sosiaalisessa mediassa ja mediassa laajaa huomiota, kun Tampereella käsiteltiin hiljattain ratikkahanketta.

Muun muassa Helsingin Sanomat ja Aamulehti tekivät aiheesta uutiset, joiden kärjeksi ne nostivat Marinin puheenjohtajuuden. Sanna Marin näytti, kuinka välihuutelijat pidetään kurissa, HS kertoi otsikossaan.

“Huikeata johtajuutta”, Twitterissä kehuttiin ja oltiin valmiita tekemään Marinista presidentti.

“Huomio valtuuston puheenjohtajat kunnissa! Voisitte ottaa oppia pj @MarinSanna työskentelystä puheenjohtajana”, eräässä tviitissä hehkutettiin.

Demokraatti pyysi Marinilta 10 vinkkiä opiksi ja ojennukseksi, ja tässä ne ovat. Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Marinin (sd.) vinkit liittyvät nimenomaan kuntapolitiikkaan ja valtuuston johtamiseen:

“Ei voi aina olla mukava, mutta…”

1) Puheenjohtajan tehtävänä on johtaa asioiden käsittelyä ja pitää huolta järjestyksestä valtuuston kokouksessa. Puheenjohtajan on tärkeä ymmärtää, että hän toimii valtuuston luottamuksella ja uuteen kuntalakiin onkin otettu mukaan säännös, joka mahdollistaa valtuuston puheenjohtajiston erottamisen kesken toimikauden. Aiemmin tämä ei ole ollut mahdollista.

Lisää aiheesta

2) Valtuutetuilla on puheoikeus ja he edustavat vaaleilla valittuina edustajina kuntalaisia. Puheenjohtaja ei voi rajoittaa valtuutetun oikeutta puhua käsiteltävässä asiassa. Puheenjohtajalla on kuitenkin velvollisuus huolehtia siitä, että valtuutetut pysyvät asiassa ja, että keskustelu on muutenkin asiallista. Tarvittaessa puheenjohtaja voi kieltää valtuutettua jatkamasta puhetta, jos hän ei kehotuksesta huolimatta palaa asiaan, pitkittää puhettaan ilmeisen tarpeettomasti tai käyttäytyy muuten sopimattomasti.

3) Puheenjohtajan ensisijainen tehtävä ei ole olla tiukka tai jämäkkä vaan mahdollistaa demokratian toteutuminen valtuustosalissa omalla toiminnallaan. Valtuutetuilla on oikeus tehdä esityksiä käsiteltävään asiaan ja saada ne käsittelyyn, jos niitä kannatetaan. Tarvittaessa puheenjohtaja tai valtuuston sihteeristö voi auttaa valtuutettua esityksen muotoilussa, jos siinä on epäselvyyttä. Tampereella näin ollaan toimittukin.

4) Nähdäkseni oleellista on, että pyrkii toimimaan aina siten, että asiat käsitellään oikein, eikä menettelyssä tapahdu virheitä. Tehtävässä on suureksi hyödyksi kuntalain sekä kunnan johtosääntöjen ja vähintään valtuuston työjärjestyksen hyvä tunteminen. Jos jostakin kysymyksestä tai menettelystä on epäselvyyttä, kannattaa silloin tukeutua valtuuston sihteeristön ja lakimiehen asiantuntemukseen. Tällaisia tilanteita tulee väistämättä vastaan ja kaikille tapahtuu joskus virheitä.

5) Puheenjohtaja ei voi aina olla mukava, mutta hyvä tahto kantaa pitkälle. Hyvä nyrkkisääntö on se, että puheenjohtajan kannattaa erilaisissa tilanteissa olla asiallisempi ja rauhallisempi kuin valtuuston.

“Johtaminen ei ole rakettitiedettä.”

6) Puheenjohtajan pitää olla tasapuolinen ja johdonmukainen toiminnassaan. Jos kohtelee salissa eri valtuutettuja eri tavoin, löytää sen edestään hyvin nopeasti.

7) Valtuuston hyväksymä työjärjestys on puheenjohtajan paras työkalu nuijan lisäksi. Yhdessä sovituista pelisäännöistä on myös pidettävä kiinni. Erilaisissa tilanteissa kannattaa kuitenkin käyttää tervettä harkintaa. On esimerkiksi tärkeämpää, että valtuutettu voi puheenvuorossaan tehdä haluamansa muutosehdotuksen kuin, että valtuuston työjärjestyksessä sovitusta ajasta pidetään tiukasti kiinni.

8) Puheenjohtajalla on valtuuston jäsenenä oikeus käyttää puheenvuoroja siinä, missä muillakin valtuutetuilla. Henkilökohtaisesti olen kuitenkin valinnut, etten näin toimi. Uskon, että valtuutetut arvostavat sitä, että toimin siinä roolissa, johon minut on valittu.

9) Puheenjohtajan kannattaa pitää säännöllistä keskusteluyhteyttä valtuuston varapuheenjohtajiin ja valtuustoryhmiin. Tampereella on käytäntö, että valtuustoryhmät kokoontuvat ennen valtuuston kokousta ja käyvät läpi esityslistan ja ryhmien mahdolliset muutosehdotukset.

10) Valtuuston johtaminen ei ole rakettitiedettä. Tärkeää on olla oma itsensä ja luottaa siihen, että tehtävä kasvattaa ja opettaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE