Internationellt

Ojämlikt samhälle försvårar Albaniens väg till EU-medlemskap

Foto: Utrikespolitiska institutet i Sverige
Liri Kuçi är chefredaktör för den albanska feministiska tidskriften Shota.

EU vill knyta närmare relationer med de länder på västra Balkan som ännu inte är med i unionen. Bland annat Montenegro och Serbien är på god väg att bli medlemmar i EU, men för Albanien är situationen annorlunda.

ABL

 

 

Europeiska unionen har utvidgats kraftigt sedan millennieskiftet. År 2004 skedde den största expansionen sedan det europeiska samarbetet grundades på 1950-talet. Bland annat de baltiska staterna och flera länder i Centraleuropa anslöts till unionen för 17 år sedan.

 

Nu är nästa stora utvidgning eventuellt på kommande. EU förhandlar om medlemskap till unionen för länderna på västra Balkan: Serbien, Montenegro, Bosnien, Albanien, Kosovo och Nordmakedonien.

 

Liri Kuçi är chefredaktör för den albanska feministiska tidskriften Shota. Hon säger att det finns flera samhällsproblem i Albanien som måste åtgärdas innan landet kan träda in i EU.

 

– Albanien har velat bli en del av EU i flera år, men landets demokrati är alltför bräcklig och ekonomin är svag.

 

Kuçi lyfter upp korruptionen som ett av landets största problem.

 

– Korruptionen i Albanien har spridit sig till nästan alla offentliga institutioner, säger hon.

 

En följd av korruptionen är att Albaniens offentliga institutioner är ineffektiva och också annars fungerar dåligt, konstaterar Kuçi.

 

Korruptionen och andra större samhällsproblem i Albanien påverkar ungas syn på landet. Kuçi förklarar att missnöjet med landets politiska situation är alarmerande. Unga människor emigrerar i allt högre grad från landet för att bosätta sig någon annanstans.

 

– Albanien kommer att drabbas av en stor befolkningsminskning om inte den ständigt utökade utvandringen avtar snart.

 

Våld mot kvinnor återkommande problem

 

Förutom nämnda samhällsproblem, som Kuçi anser att måste åtgärdas innan Albaniens EU-medlemskap kan förverkligas, lyfter hon upp andra problem.

 

– Det finns stora brister i när det gäller respekten för mänskliga rättigheter och våldet mot kvinnor är också ett återkommande problem, säger Kuçi.

 

Det finns inga institutioner som garanterar trygghet för flickor och kvinnor i Albanien”

 

Hon berättar att hon varit med om att ordna en studentdemonstration i Tirana i december 2018. Demonstrationens syfte var att protestera mot landets utbildningssystem.

 

– Den utbildning som unga i Albanien tar del av idag är allt för patriarkal. Det här har lett till att homofobin har ett starkt fotfäste inom samhället, säger hon och fortsätter:

 

– Studerande kan till exempel inte läsa genusvetenskap eller liknande ämnen. Det bidrar till att samhällets patriarkala strukturer bibehålls.

 

Kuçi tillägger att sexualkunskap visserligen är ett ämne som alla studerande i Albanien kan ta del av som ett valbart ämne.

 

– Men informationen som lärs ut är föråldrad och endast heteronormativ.

 

Också våld mot kvinnor förekommer i stor utsträckning i Albanien – till och med mord på kvinnor med partnern som gärningsman förekommer. Trots protester mot våldsdåden anser Kuçi att allt för lite görs för kvinnornas situation.

 

– Det finns inga institutioner som garanterar trygghet för flickor och kvinnor i Albanien. Jag tycker att landets medier inte heller belyser problemet på rätt sätt i och med att de oftast ignorerar demonstrationerna som ordnas och inte till exempel intervjuar gräsrotsaktivisterna, säger hon.

 

EU nödvändigt för Albanien

 

Kuçi anser att Albaniens handelsutbyte med andra europeiska länder måste öka. Landet måste också satsa på utbildning. Hon ser ett albanskt EU-medlemskap som nödvändigt för att så ska ske.

 

– Albanien kan inte utvecklas till det bättre utan att livsvillkoren i landet – såsom tillgången till tjänster, löne- och andra arbetsförhållanden och jämställdheten – når en allmän europeisk nivå, vilka EU garanterar.

 

Liri Kuçi säger att det dröjer länge innan Albanien går med i EU.

 

– Men även om det kommer att ta sin tid är det viktigt att sträva efter ett medlemskap i EU. Albanien hotar annars att förbli ett land i vilket de mäktiga i samhället kan leva som i ett paradis, medan resten av befolkningen får finna sig att leva i förhållanden som är det motsatta, säger hon.

 

John Eriksson

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE