Internationellt

Olaf Scholz: “Vi behöver ett geopolitiskt, större, reformerat EU som är öppet inför framtiden”

Europeiska kommissionen/Wikimedia Commons
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

På tisdagen debatterade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz Europas framtid med ledamöterna av Europaparlamentet och krävde ett enat Europa som kan förändras för att säkra sin plats i morgondagens värld.

ABL

 

 

I debatten betonande förbundskansler Olaf Scholz att Europa har ett globalt ansvar utanför sina gränser ”eftersom Europas välmående inte kan skiljas från resten av världens”. 2000-talets värld, sade han, ”kommer att vara multipolär, det är den redan”. Förbundskansler Scholz identifierade tre lärdomar för EU: ”För det första ligger Europas framtid i våra händer. För det andra, ju mer enat Europa är, desto lättare blir det att säkra en bra framtid för oss själva. Och för det tredje är det inte mindre utan mer öppenhet och mer samarbete som gäller.”

För att säkra Europas plats i morgondagens värld måste EU förändras, sade Olaf Scholz. ”Vi behöver ett geopolitiskt EU, ett utvidgat och reformerat EU och ett EU som är öppet för framtiden.”

När det gäller Rysslands krig mot Ukraina sade den tyske förbundskanslern att EU nu måste fastställa kursen för Ukrainas återuppbyggnad. Ett välmående, demokratiskt, europeiskt Ukraina är det tydligaste avvisandet av Rysslands president Vladimir Putins imperialistiska, revisionistiska och olagliga politik.

I en multipolär värld är länderna på det södra halvklotet viktiga partner, fortsatte Olaf Scholz. Europa måste stå upp för livsmedelssäkerhet och fattigdomsbekämpning och hålla sina löften om åtgärder för internationellt klimat- och miljöskydd, framhöll han.

När det gäller EU:s utvidgning sade förbundskanslern att ”en ärlig utvidgningspolitik håller sina löften – först och främst när det gäller länderna på västra Balkan”. Han meddelade också att han kommer att verka för att beslutsfattande med kvalificerad majoritet utvidgas på EU-nivå till att omfatta fler beslut som rör utrikespolitik och beskattning.

När han talade om migration och asyl sade han att ”vi är förenade i målet att bättre hantera och reglera irreguljär migration – utan att förråda våra värden”. I många delar av Europa behövs arbetskraft från länder utanför EU, fortsatte han, och om Europa kopplar ihop den reguljära migrationen med kravet att ursprungs- och transitländerna också tar tillbaka dem som inte har rätt att stanna i Europa, ”kommer alla sidor att gynnas.”

Reaktioner från ledamöterna

Efter Olaf Scholz reformförslag krävde ledamöterna i den efterföljande debatten mod från Europas ledare för att ta EU in i framtiden och uppmanade den tyske förbundskanslern att trycka på för att sammankalla ett konvent före EU-valet 2024. Flera ledamöter efterfrågade också fortsatt stöd till Ukraina med anledning av det ryska angreppskriget tills en rättvis fred har uppnåtts. En del andra kritiserade Tyskland för att ha gett Ukraina för sent stöd och EU för att ha gett mer pengar till vapenindustrin.

Ett antal ledamöter betonade vikten av att bekämpa de ekonomiska konsekvenserna för EU-medborgarna av det ryska kriget i Ukraina och några krävde ny lagstiftning för att garantera social rättvisa samt en reform av EU:s elmarknad för att säkerställa rättvisa priser. Några talare betonade vikten av Europas gröna och digitala omställning och krävde mer investeringar på dessa områden så att Europa kan ta täten för tekniska genombrott.

Bakgrund

Detta var den tionde plenardebatten inom ramen för formatet ”Det här är Europa”. Tidigare i år höll Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel ett anförande i plenum den 19 april, vilket föregicks av ett tal av Litauens president Gitanas Nausėda den 14 mars. Förra året talade också Estlands premiärminister Kaja Kallas, Italiens premiärminister Mario Draghi, Irlands premiärminister Micheál Martin, Kroatiens premiärminister Andrej Plenković, Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis, Finlands statsminister Sanna Marin och Sloveniens premiärminister Robert Golob inför ledamöterna.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE