Norden

Osäkert valresultat i Sverige – Andersson betonade folkrörelsens och demokratins kraft

Socialdemokraterna
Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Riksdagsvalet i Sverige blev en verklig rysare. Om det blir ett maktskifte eller fortsatt förtroende för Socialdemokraterna klarnar sannolikt först i veckan. Men även om mätningarna visar ett knappt övertag för högersidan ser Magdalena Andersson ut att leda S till ett gott valresultat. Själv utropar den populära partiledaren valet som en seger för demokratin.

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

 

Valdagen hade redan gått över i valnatt då Magdalena Andersson klev upp på scenen på Socialdemokraternas valvaka i Stockholm. På skärmarna visade rösträkningen redan ett knappt övertag för det blåa oppositionsblocket (Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna). Andersson valde ändå att ta fasta på det goda valresultatet för Socialdemokraterna: i skrivande stund 30,5 procent, en ökning med över två procent sedan riksdagsvalet 2018.

– Även om valresultatet är oklart in i det sista kan jag konstatera en sak redan nu: vi socialdemokrater har gjort ett bra val. Stödet för oss har ökat och det är uppenbart att svensk socialdemokrati står stark.

Det slutliga valresultatet klarnar först på onsdagen, då alla röster har räknats. Andersson menade ändå att en segrare står klar redan nu.

– Den största segraren idag är inte ett enskilt parti eller en enskild kandidat. Först och främst är valdagen en seger för svensk demokrati.

Även om valdeltagandet ser ut att sjunka från föregående val betonade Andersson att svensk demokrati står stark, i en tid då demokratin hotas i Sveriges närområde.

– Det gör mig stolt över vårt land. Det är så vi försvarar vår demokrati. På valdagen väger varje persons röst lika tungt, oavsett om du bor i de glesaste delarna av vårt land eller i storstädernas höghus – oavsett om du är kvinna eller man, pensionär eller nyss fyllda 18 år. Det är det som är grunden i demokratin: alla människors lika värde.

Andersson betonade också att demokratin nu måste få ha sin gång. Samtidigt som hon tackade för väljarnas förtroende uppmanade hon till tålamod och ödmjukhet inför valresultatet. Utöver stoltheten som partiledare betonade hon stoltheten över att vara svensk.

– Jag är stolt över att få vara en del av det här landet och dela det med alla svenskar som också arbetar hårt, som också vill att det ska gå bra för varje barn i vårt land. Som vill att vi ska kunna vara trygga i varje kvarter och i varje landsända. Som vill leva i ett samhälle där vi kan känna tillit till varandra, där vi respekterar varandra och där vi löser våra problem tillsammans.

SD:s framgångar oroar

Som väntat innebar valet en ny framgång för nationalkonservativa och högerpopulistiska Sverigedemokraterna. På måndag morgon såg partiet fortfarande ut att bli näst störst i landet, med drygt 20 procent av rösterna. Vid ett maktskifte är partiets ambition en plats i den nya regeringen, det betonade partiledare Jimmie Åkesson redan under valnatten.

Pyry Niemi på Socialdemokraternas valvaka. (Foto: Lukas Lundin)

På Socialdemokraternas valvaka togs nyheterna om SD:s framgångar emot med oro och bekymrade miner. FSD-bekantingen Pyry Niemi valdes in i riksdagen 2010, samtidigt som Sverigedemokraterna sprängde riksdagsspärren. När han frivilligt lämnar rikspolitiken tolv år senare är det politiska klimatet ett helt annat – mycket på grund av SD, menar han.

– Den stora skillnaden är hur polariseringen i samhället har ökat. Jag anser att Sverigedemokraterna har haft ansvaret för att skapa ett diskussionsklimat i Sverige som inte gagnar människors vardag. Man försöker hitta syndabockar för att många människor är missnöjda men har inga egna lösningar.

Att partiet ser ut att passera Moderaterna och bli största parti på Ulf Kristerssons ”sida av politiken” kommer inte som en överraskning för Niemi.

– Om man legitimerar ett populistiskt parti som Sverigedemokraterna på det sätt som Moderaterna har gjort, är det lätt hänt att man själv hamnar i skymundan. Det är det som har hänt nu – och det är Moderaternas stora misstag.

Folkrörelsens vinnarskalle

Vid 22-tiden, då högerblocket just gått upp i en knapp ledning, ville Niemi ännu inte sia om valresultatet. Vilka frågor som borde stå högst på den nya regeringens agenda var han däremot tydlig med.

– Bortsett från energikrisen och kriminaliteten så måste vi fortsätta både jämställdhetsarbetet och jämlikhetsarbetet. Vi har utmaningar i Sverige, det ska vi vara ödmjuka inför. Nu måste vi skapa ett system där även de som har de lägsta lönerna kan leva ett bättre liv – och de som har de högsta lönerna fortsatt kan leva ett bra liv men också bidra mer. Vi måste utjämna inkomstskillnaderna så mycket det bara går.

Hon har visat att socialdemokraterna är att lita på i kristider som de vi har haft, både med pandemin och kriget i Ukraina”

Niemi konstaterade ändå att Socialdemokraterna ser ut att göra ett bra val. Likt många andra lyfte han fram Magdalena Anderssons insats och popularitet som en nyckel till framgången.

– Hon har visat att socialdemokraterna är att lita på i kristider som de vi har haft, både med pandemin och kriget i Ukraina.

Andersson popularitet, både bland väljarna och inom det egna partiet, var påtaglig under kvällen. På valvakan samsades de klassiska sosserosorna med en stor mängd tröjor och hattar med Andersson som motiv. Under sitt tacktal avbröts hon flera gånger av applåder, skanderingar och hurrarop. Partisekreterare Tobias Baudin lyfte vid flera tillfällen ”Magdas” vinnarskalle som en nyckel till valframgången.

– Det finns ingen annan politiker som hade klarat av att leda vårt land genom de kriser och svåra beslut som hon har gjort.

Själv tonade Andersson ner sin egen betydelse och lyfte istället fram folkrörelsens kraft.

– Hela vårt parti, hela vår rörelse, med allt från fackförbund till dörrknackare, har visat hur stark en samlad folkrörelse kan vara när vi samarbetar. Hur många vi är, hur hårt vi arbetar och hur mycket vi älskar vårt land. Det är en ära att få vara er partiordförande.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE