Internationellt

Österrike: Vaccinationsplikt med morot och piska

Foto: Joachim Kasten
Regeringsbyggnad i Wien.

Mitt under den härjande infektionsvågen med covid-varianten omikron beslutade häromveckan det österrikiska parlamentet Nationalrat att införa en allmän vaccinationsplikt. Lagförslaget godkändes av regeringskoalitionen mellan det konservativa ÖVP och landets gröna parti. Parlamentariskt stöd kom även från socialdemokraterna SPÖ.

Joachim Kasten

Arbetarbladet

 

 

Det nya regelverket kommer att gälla från och med första februari och omfattar medborgare över aderton år. Undantagna är endast gravida kvinnor eller personer med andra medicinska skäl. Ett uppskov på sex månader ges dessutom till alla som är botade efter en virusinfektion.

 

Lagen är tidsbegränsad med ett förfallodatum senast den 1 januari 2024.

 

Österrike har därmed som första land inom EU skapat en ny realitet i kampen mot viruset.

 

Som främsta skäl uppges samhällets och främst sjukvårdssystemets försvar mot kommande covid-variationer.

 

Vidare hoppas man att undvika fortsatta sociala och ekonomiska skador som brukar följa i kölvatten efter tänkbara nya lockdown-beslut.

 

– Vaccineringen räddar både det egna och andras liv, anser enligt medierapporteringen även SPÖ-ledaren Pamela Rendi-Wagner.

 

En snarare mildare form av laglig vaccinationsplikt infördes redan i Grekland där den gäller för alla medborgare över 60 år. Söder om Alperna i Italien drogs åldersgränsen vid 50 år och äldre. Samtidigt präglas förhållandena av en s k super-green-pass som intygar genomförda vaccineringar för de italienska arbetstagarna.

 

Bötesstraff

 

I Grekland kan ett brott mot vaccineringsregeln innebära en bot på 100 euro varje månad.

 

Lagstiftarna i Rom nöjer sig med ett engångsbelopp på 50 euro.

 

I Österrike däremot tar man fram hårdhandskarna. Redan i mitten av mars kan kontrollåtgärder i form av stickprover genomföras av polisen.

 

Att inte vaccinera sig kommer att bli dyrt. Antivaxxare riskerar att beivras med böter upp till 3 600 euro. Bakgrunden är tveklöst att man i Österrike (liksom i Tyskland) har en undermålig frivillig vaccineringskvot på enbart cirka 72 procent av den vuxna befolkningen.

 

Kontrollen i alpstaten Österrike underlättas även genom ett byråkratiskt system som tillåter att olika offentliga register samkörs för att övervaka vaccinationsplikten.

 

Med hjälp av motsvarande digitala möjligheter informeras medborgare per brev om en vaccineringstid samt att de får en möjlighet att med hjälp av ett läkarintyg bekräfta tillhörighet till en undantagsgrupp.

 

Lotteri

 

Den österrikiska bötes- och kontrollpiskan för att verkställa en bred vaccinationstäckning kompletterades dessutom med en tämligen intressant och smakrik morot.

 

Parlamentet i Wien antog ett kostsamt lockbete för att öka deltagandet i immuniseringskampanjen. Personer som söker sig till de olika delvaccineringarna deltar samtidigt i ett lotteri. Vinstchansen består av en värdekupong på 500 euro som mottagaren sedan kan använda inom den österrikiska restaurang- eller handelsnäringen.

 

Vart tionde stick med sprutan ska i så fall belönas med ett ekonomiskt plåster på såret.

 

Det generösa paketet på omkring 1,4 miljarder euro innebär således också ett välkommet inkomsttillskott för företagare i den under pandemivillkoren nödlidande branschen.

 

Motstånd

 

Liksom i Tyskland agerar även i Österrike den populistiska högern som aktiv vaccinationsmotståndare.

 

Som tredje största parti i Nationalrat röstade FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) emot en allmän vaccinationsplikt.

 

Enligt partiets ordförande Herbert Kickl innebär lagstiftningen “en gigantisk illgärning mot människornas frihet”.

 

Liknande toner hörs även från det tyska högerpopulistiska partiet AfD. Deras talespersoner och demagoger försöker ideligen sprida desinformation om vaccineringens konsekvenser samt att de vanryktar förbundsrepubliken som “coronadiktatur”.

 

I båda tysktalande länder står populistiska högeraktivister ofta i täten för åtskilliga och delvis våldsamma antivaxxdemonstrationer.

 

Medan dragkampen om vaccinationsplikten är slutförd i Österrike pågår den fortfarande för fullt i Tyskland. I Berlin är SPD med förbundskansler Olaf Scholz i spetsen samt den gröna koalitionspartnern positivt inställda till en liknande lagstiftning. Men eftersom delar av det liberala partiet FDP motsätter sig saknar trafikljuskoalitionen egen majoritet i frågan.

 

Avgörandet kommer därmed att fällas med hjälp av olika motioner som söker röstövervikt i förbundsdagen.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE