Internationellt

Polska socialdemokrater besökte Helsingfors

Topi Lappalainen
Robert Biedroń är partiordförande för Nowa Lewica i Polen. Partiet skapades 2021 efter en sammanslagning av två partier och två personer delar på ordförandeposten.

En delegation av polska socialdemokrater besökte SDP 2-3 mars. Delegationen leddes av Robert Biedroń, partiordförande för Nowa Lewica (Nya vänstern), ett socialdemokratiskt parti som bildades 2021 efter en sammanslagning av två skilda partier. Han är en fixstjärna i den polska politiken och en av Europas mest kända HBTQ-aktivister.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

ABL fick träffa en polsk europaparlamentariker, Biedroń, och tre ledamöter av det polska parlamentets underhus sejm.

– Vårt parti är det tredje största i Polens parlament, berättade Biedroń.

Han var nöjd med hur besöket i Finland hade börjat.

– Vi kom för att vi ville diskutera den allvarliga frågan som gäller den barbariska lagstiftningen som begränsar tillgången till abort för polska kvinnor. Vi diskuterade den här saken med premiärminister Sanna Marin och vi varnade att vad som pågår i Polen kan hända i vilket annat land som helst. Det fanns en tid då till exempel svenska kvinnor, skandinaviska kvinnor, reste till Polen för att få tillgång till abort. Så är det inte längre utan nuförtiden är det tvärtom, vi har en lagstiftning som i praktiken innebär abortförbud.

Biedroń hoppades för hjälp till polska kvinnor när det gäller att få tillgång till abort i Finland.

– Vi diskuterade också säkerhetsfrågor, Nato, för att Jens Stoltenberg var nyligen i Helsingfors och diskuterade säkerhetsfrågor med Sanna Marin.

Säkerhetens betydelse är central för Polen och Biedroń påminde om att Polen är ett av EU-länderna som gränsar till Ryssland.

– Sveriges och Finlands inträde i Nato kommer att förstärka hela regionens säkerhet. Utan tvivel företräder regeringen Marin en politik med strategiska säkerhetsmålsättningar för hela regionen och globalt.

Biedroń hade också diskuterat den negativa rättsstatsutvecklingen i Polen med Marin. Han nämnde bland annat att maktfördelningsprincipen inte respekteras i dagens Polen och mediernas frihet begränsas.

– Det här har skapat en situation där Europeiska unionen har begränsat utbetalningen av stöd till Polen och förstås lider vi av det. Regeringen står för en ytterhögerlinje och de söker allierade också i Finland. Idag begränsar man mänskliga rättigheter i Polen men det kunde hända i Finland eller Sverige imorgon, avslutade Biedroń.

Wanda Nowicka, Krzysztof Śmiszek och Katarzyna Kretkowska är socialdemokratiska ledamöter av Polens underhus, sejm. (Foto: Topi Lappalainen)

ABL fick också ett tillfälle att intervjua parlamentsledamöterna Katarzyna Kretkowska, Krzysztof Śmiszek och Wanda Nowicka. Både Śmiszek och Nowicka har en position som vice ordförande partiet i Nowa Lewica som har den tredje största gruppen i underhuset, något mindre än en tiondedel av alla ledamöter.

– I vårt parti är vi alla vänstersinnade, vi stöder kvinnornas och minoriteternas rättigheter. Mänskliga rättigheter är mycket centrala för oss. Wanda och jag har kämpat för kvinnornas rättigheter sedan 1980-talet, kommenterade Kretkowska.

– Vi bevittnar en stor kamp mot kvinnornas rättigheter i Polen just nu och homofobin har varit ett politiskt verktyg. År 2015 såg vi en stor förändring. Diskriminationen användes först som ett verktyg att splittra samhället, att polarisera och leta efter syndabockar och att skrämma människor, att skapa en konstgjord debatt. Tyvärr fick den konstgjorda debatten mycket konkreta följder. HBTQ-människorna måste leva i rädsla och kvinnorna har gått miste om reproduktiva rättigheter. Den största utmaningen för vänstern är att återuppbygga människornas tillit till staten. Vi eftersträvar en stat som tryggar rättigheterna och erkänner dina rättigheter, oavsett om du är kvinna, HBTQ, flykting från Iran eller Afghanistan eller något annat land, berättade Śmiszek.

Ställningen som ombudsman för mänskliga rättigheter har enligt Śmiszek varit mycket viktig i Polen. Regeringen lyckades åtminstone under en period försvaga ämbetet.

– En stor kamp pågår om domare och domstolarnas oberoende bara för att regeringen är rädd för alla oberoende instanser, fortsatte Śmiszek.

Nowicka berättar att det kom ett stort bakslag mot kvinnornas reproduktiva rättigheter redan 1993. Paradoxalt försvagades kvinnornas rättigheter redan när demokratiseringen pågick.

– Kvinnorna har lidit oerhört mycket redan då, så fenomenet är inte nytt. Men situationen har förvärrats under det nya millenniet ytterligare. På 1990-talet trodde vi ännu att vi enkelt kunde få en förbättring till stånd. Sedan visade det sig att fundamentalisterna ville gå längre. Aborter på genetiska grunder förbjöds och det ledde till en fruktansvärd situation för kvinnorna. Och nu har förtrycket blivit ännu värre. Det gäller inte bara kvinnor som inte har tillgång till abort utan de som kämpar för kvinnornas rättigheter. De som kämpar för aborträtt åtalas och trakasseras, sade Nowicka.

– Det finns en fundamentalism som har sin grund i den katolska kyrkans hierarki, men en annan sak är det cyniska talet om genusideologin som hot eller att minoriteter kommer till Polen och översvämmar vårt land och för sjukdomar med sig in i landet, avslutade Kretkowska om konspirationsteorier som sprids som ett sätt att främja populismen i Polen.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE