Internationellt
24.1.2023 16:10 ・ Uppdaterad: 24.1.2023 16:10
Tyskland: Olaf Scholz tiger om Leopard
En tryckkokare har en ventil, där ångan kan pysa ut när den inre kompressionen når hotfulla gränser. I en jämförbar situation befinner sig för närvarande den tyska trafikljuskoalitionen med SPD-kansler Olaf Scholz i spetsen.
Redan i flera veckor utsätts regeringschefen för tryckvågor för att släppa ut den tunga stridsvagnen Leopard 2 till undsättning för Ukrainas försvar mot det ryska anfallet.
Än så länge håller ventilen, fast den fortsätter att fräsa. Men för att inte äventyra säkerheten borde hettan ändå sänkas till en lägre temperatur.
Krav och irritationer
Den politiska pressen mot Olaf Scholz kommer från flera håll. I pansardebatten strider han mot koalitionspartierna FDP och De gröna vars företrädare anser att Tyskland borde upphäva restriktionen att inte leverera Leopard 2 till Ukraina.
Särskilt hårt nagelfars Scholz återhållsamma attityd av försvarsutskottets ordförande den liberala politikern Mari-Agnes Strack-Zimmermann som talar om en tragedi och en missad historisk chans.
En taleskvinna för de gröna anser i närmast samma tonläge att ”varje dröjsmål innebär en omedelbar fördel för krigsförbrytaren Vladimir Putin”.
De största oppositionspartierna CDU/CSU framför närmast liknande fördömanden mot det aktuella beslutsläget.
Även internationellt tycks den tyske förbundskanslern ha hamnat i motvind. Kritik mot hans agerande framförs från både allianspartner inom Nato och det krigsdrabbade Ukraina.
I Östeuropa är det främst den nationalkonservativa regeringen i Polen som trappar upp konflikten med den tyska hållningen.
Eftersom den polska försvarsmakten förfogar över nära 250 Leopard 2 stridsvagnar hotar landets regeringschef Mateusz Morawiecki med att sända ett tiotal till Ukraina även i det fallet att godkännandet från tillverkarstaten Tyskland uteblir.
Frågan är dock hur balanserade alla dessa förebråelser är. Enligt uppgifter som inte ens ifrågesattes under förra veckans Natomöte i Ramstein står förbundsrepubliken tillsammans med Storbritannien trots allt på andra plats bakom USA när det gäller militära stödåtgärder för Ukraina.
Det som bl a levereras är bandfordon som pansarhaubitsen 2000, stridsvagnar av typen Marder eller flygvärnspansaret Gepard.
Enighet består även att framöver bistå Ukraina med luftförsvarssystemet Patriot.
Som stötesten ligger däremot Leopard kvar på agendan och irriterar till och med de diplomatiska relationerna mellan förbundsrepubliken och USA.
Det tyska villkoret att också USA borde leverera sitt tunga pansarfordon M1 Abrams till Ukraina har enligt tidningen Süddeutsche Zeitung lett till hårda och avvisande reaktioner från Washington.
Framställningen om grava atmosfäriska störningar dementerades däremot inte helt oväntat av regeringens talespersoner i Berlin.
Det finns ingen kristallkula
Något som många i den härjande kontroversen saknar är klarspråk och entydiga besked från regeringschefen Olaf Scholz.
För det mesta tiger han om Leopard. SPD-kanslern provocerar därmed fram förebråelser samt mer eller mindre seriösa spekulationer om sitt motivläge.
Till faktaläget hör att konflikten även splittrar den tyska befolkningen. Enligt färska opinionssiffror bejakar 46 procent av befolkningen att Leopard 2 skickas till Ukraina medan 43 procent är emot.
Att Scholz dröjande svar också är en reflex på den stämningen kan inte uteslutas. Lyssnar man vidare på den mediala debatten så försöker SPD-kanslern så länge som möjligt undvika en tänkbar situation som sedan sporrar Ryssland till en militär eskalering med risken att Nato dras in i kriget.
Mot detta kan man förstås invända att Tyskland i så fall ger efter för den rysska propagandan. Dumachefen Volodin talade på Telegram om Leopard-leveranser som ”en tragedi i global storleksordning”.
Utspelet följer självfallet den sedvanliga ryska psykologiska krigföringen, men det finns dessvärre ingen pålitlig kristallkula som förutspår den ryska reaktionen.
Den tämligen obekväma insikten är att hur man än gör så kan det bli fel.
Oavsett om Leopard verkligen är den stora game-changern i kriget, så kommer en vägran att bistå Ukraina med det vapensystemet att försvåra Ukrainas förmåga i en kommande rysk militäroffensiv.
Viss förståelse för den omdiskuterade tyska attityden yttrade senast ändå Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Han vädjade om alliansens samstämmiga kursval och manade även till sekretess.
Enligt Hufvudstadsbladet har Finlands regering inte fattat något beslut om att ingå i en koalition som möjligen kommer att skicka Leopard-fordon i egen regi till Ukraina.
Hur länge Scholz tigande om Leopard fortsätter återstår att se. Tryckventilen håller än så länge men utsätts för ett belastningsprov.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.