Internationellt

Tyskland: Leopard 2 på språng till Ukraina

Bundeswehr/Wikimedia Commons
Leopard 2 på skjutbanan.

Den tyska resan för att bistå Ukraina i kampen mot det ryska anfallskriget var lång och seg. Stödet började blygsamt med att sända 5.000 soldathjälmar. Nästa steg blev sedan lättare stridsfordon och artilleripjäser. Efter det senaste beslutet kommer också den moderna och tunga stridsvagnen Leopard 2 att släppas ur sina militärdepåer.

Joachim Kasten

Arbetarbladet

 


Helomvändning

Nyheten kom igår kväll och bekräftades idag under en presskonferens med regeringstalesmannen Steffen Hebestreit.

Den tyska regeringen står därmed inför en dramatisk säkerhetspolitisk kursändring.

Efter flera veckors tigande och kontroversiella debatter inom koalitionen och Natoalliansen gav beslutsfattarna i Berlin efter för trycket.

Beskedet innebär en helomvändning. Tyskland kommer med kort varsel att bistå Ukraina med ett kompani på 14 stridsvagnar av märket Leopard 2.

På sikt kan den leveransen kompletteras med ytterligare fordon från vapenindustrins förråd.

Dessutom är regeringen med SPD-kansler Olaf Scholz i spetsen numera redo att godkänna den polska ansökan om att sända egna stridsvagnar av samma typ till det krigsdrabbade landet.

Samma regel gäller för övrigt även för andra länder som avser att överföra tyskproducerade vapen till den ukrainsk-ryska fronten.

Ros och ris

Det nya läget innebär att den hotande splittringsrisken inom förbundsrepublikens trafikljuskoaliton minskade avsevärt.

Så talade t ex den tidigare högljudda Scholz-kritikern och försvarsutskottets ordförande Marie-Agnes Strack-Zimmermann i något mjukare tongångar om en ”viktig och nödvändig signal” gentemot både Ukraina och Ryssland.

”Leoparden är befriad och kan därmed äntligen bidra till att försvara den ukrainska och europeiska friheten”, tvittrade den gröna vicetaleskvinnan i förbundsdagen Katrin Göring-Eckerdt.

Det högerpopulistiska partiet AfD kännetecknar däremot det aktuella beslutsläget som ”oansvarigt och farligt”.

En liknade värdering framförs även av förbundsdagens gruppledare för vänsterpartiet ”Die Linke” Dietmar Bartsch. Han anser att åtgärden ökar den ”potentiella faran” för ett tredje världskrig.

Samklang

Förbundskansler Olaf Scholz tidigare vägran att ge efter i Leopard-debatten motiverades bl a med att Tyskland inte ensamt ville skicka tunga krigsfordon till Ukraina utan endast agera i samklang med USA som ledande Natostat.

Även den frågan tycks efter intensiva förhandlingar bakom kulisserna ha fått nya impulser och insikter.
Enligt rapporteringar i tidningen Wall Street Journal överväger USA:s president Joe Biden att ompröva en leverans på upp till 50 exemplar av M1 Abrams-pansar till Ukraina. För nävarande tyder allt på att avgörandet kommer att fällas under innevarande veckan.

Genombrott?

Redan vid ett tidigare tillfälle hade överbefälhavaren för den ukrainska försvarsmakten anmält ett behov av omkring 300 exemplar för att framgångsrikt kunna bemöta en förväntad rysk våroffensiv.

Enligt en del militärexperter kan dock redan ett antal mellan 80 och 100 tunga stridsvagnar ha starka effekter på slagfälten.

När Tyskland och Polen avstår från omkring 30 Leopard 2 gäller det således att ”samla in” den nödvändiga styrkan från andra stater inom eller utanför Natoalliansen.

I Europas olika militärförråd finns uppskattningsvis 2 500 exemplar av den begärda stridsvagnen. Hur många länder som kommer att följa den tyska beslutsmodellen återstår att se.

Vidare tycks Frankrike och Storbritannien vara beredda att undsätta Ukraina med egna tunga stridsfordon av typen Leclerc eller Challenger-2.

Att man i Ukraina välkomnar Leopardens språng till det egna landet är förståeligt.

I Kiev talade viceutrikesministern och tidigare ambassadören i Tyskland Andrij Melnyk i närmast euforiska ordalag om ”ett genombrott”. Han hyser samtidigt förhoppningar om att vapnet kommer att utgöra en ”gamechanger” i den ukrainska kampen mot den ryska agressionen.

Att han enligt mediauppgifter dessutom framför nya fordringar om stridsflygplan och örlogsfartyg kommer däremot åtminstone i Tyskland att underblåsa kritikernas farhågor om ökande krigsrisker i Europa.

Motsvarande spekulationer avvisades dock redan av Olaf Scholz. I sitt tal i förbundsdagen drog han en röd linje främst vid fortsatta fordringar om stridsflygplan och marktrupper.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE