Proggispodden
3.6.2021 06:06 ・ Uppdaterad: 3.6.2021 06:09
Proggispodden avsnitt 18: LIVE – Vem behövs i fullmäktige?
Proggispoddens artonde avsnitt handlar om kommunalpolitik. Vem är det som behövs i fullmäktige? Båda värdarna Jacob och Rebecca har erfarenheter av kommunalpolitiken och största delen av sändningen är en livediskussion mellan dem om kommunalvalet och fullmäktigearbetet.
I avsnittet medverkar också forskare Thomas Wallgren och författare Kjell Westö. De diskuterar vad som hände vintern 2007 när de båda övervägde att kandidera till riksdagen för SDP. De kom fram till att Wallgren kandiderar, Westö gör det inte. Senare har Westö stött Wallgren i många kampanjer, inklusive de tre kommunalval där filosofiprofessorn har kommit in i fullmäktige i Helsingfors. Nu söker Wallgren sin fjärde raka mandatperiod i stadsfullmäktige.
– Jag är en samhällsintresserad författare och har stött Thomas sedan 2007, berättar Westö om sin tillbakadragna men ändå viktiga roll i politiken.
Wallgren och Westö lärde känna varandra genom alternativrörelser och vänstertidskrifter. De intervjuade Georg Henrik von Wright tillsammans.
– Som filosof och aktivist är du mer lämpad än mig, tänker Westö om hur bra Wallgren passar in i politikens värld.
Mycket av diskussionen handlar om varför politiken har fått ett så dåligt rykte och om kommunalpolitiken motsvarar de låga förväntningarna många har om politik i allmänhet.
– I den kommunalpolitiska diskussionen säger folk vad de tänker, kommenterar Wallgren och menar att den demokratiska viljan kommer på det sättet till uttryck genom ett ärligt meningsutbyte, inte ett smutsigt spel som många tror.
Westö anser att det är viktigt att olika slags människor som filosofer, elektriker och boxare deltar i politiken.
Storbjörk och Åkers diskuterar sina erfarenheter om kommunalpolitiken och jämför dem med vad Wallgren och Westö kom fram till.
– Jag har trivts i politiken. Jag har varit med i ett halvt år i Korsholms fullmäktige, berättar Åkers om sin tid som relativt nybliven fullmäktigeledamot är av samma åsikt som Wallgren att de rättframmaste och ärligaste rösterna kommer fram i diskussionen.
– Man vet aldrig hur en omröstning ska sluta, berättar Storbjörk om sina erfarenheter från Jakobstads fullmäktige. Även han upplever att demokratin förverkligas i kommunalpolitiken, även om det kan finnas skillnader mellan mindre och större kommuner.
Åkers påpekar att det är många olika slags ämnen som en fullmäktigeledamot ska sätta sig in. Man förbereder sig så gott man kan och lyssnar på experter.
– Politiken blir bäst när många olika grupper blir representerade, konstaterar Storbjörk.
Åkers tar upp vikten av att lyssna på de olika grupperna till exempel i form av ungdomsråd, äldreråd och invandrarråd.
– Det ska finnas mångfald redan i beredningen, säger Åkers.
Storbjörk påminner om att det finns nämnder där man kan koncentrera sig på det man brinner för.
Når politiker ut till sina väljare? Åkers uppmanar väljare att ta kontakt med sin lokala politiker.
Enligt Storbjörk har digitala verktyg och sociala medier underlättat kontakten med väljarna.
– Sedan finns det elaka saker och påhopp i omodererade Facebook-grupper, konstaterar Storbjörk om avigsidorna av den digitala världen.
– Man har aldrig varit närmare sina väljare än nu med sociala medier, håller Åkers med om närheten i kontakten.
Enligt Åkers är det viktigt att det ska finnas vanliga människor i nämnderna. Storbjörk kommenterar att vård och omsorg kommer att flyttas över till vårdområden om vårdreformen går igenom, som kommer att påverka vilka saker som är centrala i kommunalpolitiken.
För att få upp valdeltagandet betonar Åkers bland annat vikten av att man ställer upp många olika typer av kandidater. Storbjörk tror att kommuninitiativ är ett sätt att engagera människorna och få dem intresserade av kommunalpolitiken.
Bildning och hållbarhet är de frågorna som Åkers tror att kommer att vara centrala om vården överflyttas till vårdområden.
– Fritid och kultur är förebyggande arbete, så allt faller inte bort. Det handlar man om hur man mår bra till kropp och själ, påpekar Storbjörk.
Dessutom anser Storbjörk att stadsplaneringens betydelse ökar när det gäller att förhindra segregering.
– Försök inte vara expert på allt, uppmuntrar Åkers de kommunalpolitiska beslutsfattarna.
– Var och en kan fokusera på sina specialområden, säger Storbjörk som uppmanar politiker att våga debattera.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.