Proggispodden
25.11.2021 07:06 ・ Uppdaterad: 25.11.2021 07:10
Proggispodden avsnitt 22 – Ska vi satsa på glesbygden?
I Proggispoddens tjugoandra avsnitt diskuteras utmaningarna med att hålla glesbygden levande. Pandemin har väckt ett nytt intresse för att bo utanför staden men hurdana satsningar behövs det för glesbygden?
Gästerna för avsnittet är Ann-Sofi Backgren, sakkunnig på Kvarkenrådet och Peter Sjökvist, huvudförtroendeman och kommunalpolitiker i Närpes samt FSD:s kommande vice ordförande.
– Urbaniseringen är väldigt stark, konstaterar Backgren som nämner Åbo-Tammerfors-Helsingfors-triangeln som området dit många flyttar.
Samtidigt har pandemin fått en del att tänka om. Finland är ett resursstarkt land och det gäller hela landet.
– Det är inte nationalekonomiskt förnuftigt att alla flyttar till Helsingfors, säger Backgren.
Den som har digitala uppkopplingsmöjligheter behöver inte bo i staden.
– Jag har deltagit i europeiska möten från köksbordet i Molpe. Idag är världen så mycket mindre än den var förr, framhåller Backgren.
Det finns platsoberoende arbetsplatser och den utvecklingen hälsar hon välkommen.
– Du behöver inte sitta på jord- och skogsbruksministeriet i Helsingfors. Du kan sitta i Österbotten, i Kajanaland eller i Joensuu, tar hon upp ett exempel på hur en platsoberoende tjänst fungerar.
Peter Sjökvist förstår att det finns faktorer som drar folk till städer, men också sådana som drar folk till glesbygden. Han nämner storstädernas utbud av kultur och landsbygdens lugn.
– Det finns trender som går mot varandra, håller Åkers med.
Storbjörk är oroad över dem som blir fast i ett gammalt hus på landsbygden som inte går att sälja.
Åkers lyfter fram att valet inte står mellan Helsingfors och landsbygd, utan det finns andra städer i Finland som Tammerfors, Åbo, Uleåborg och Vasa.
– Vi har Vasa som är ett utvecklingsområde, håller Sjökvist med.
– Närpes har en viss utveckling inom metallindustrin, berättar Sjökvist om sopbilarna som exporteras till Nordamerika.
Åkers påminner om att nästan hela den norska kustlinjen är bebodd.
– Det är dåligt för jämlikhet och social mobilitet om alla jobb är på ett ställe.
Sjökvist efterlyser nya boendemiljöer på kustområdena.
– Det finns en benägenhet att flytta efter jobben. Många nya jobb skapas inom produktionen och industrin i Österbotten, konstaterar Storbjörk.
Åkers poängterar att det finns en stor batterifabrik i Skellefteå, en stad som gärna vill ha en kvinnovänlig image så att även andra än manliga industriarbetare skulle hitta dit. Nystad lyfter hon fram som ett exempel som inte har lyckats med detta trots att det finns industri där.
– Havsnära boenden måste vara nära varandra. Det är grönare om folk bor närmare varandra, säger Åkers som menar att höghus och radhus kommer i fråga när man utvecklar boendet på kusten.
Sjökvist lyfter fram utvecklingen mot större jordbruk i Finland som en miljögärning.
Enligt Åkers gäller det att hålla byar vid liv av kulturhistoriska orsaker.
– Jag minns när det fanns kor i min egen by, berättar Sjökvist som också betonar byaffärens betydelse som samlingsplats.
Storbjörk efterlyser en aktiv politik att lindra avfolkningens effekter.
Åkers berättar om sin erfarenhet som fullmäktigeledamot i Korsholm där man talar om vikten av att ha skolor, daghem och arbiskurser ute i byarna.
Storbjörk menar att man kan jobba vissa dagar på ett ställe men ändå bo annanstans.
– Jag skulle tycka att det var jobbigt om man inte såg sina arbetskompisar, kommenterar Åkers sådana jobb där man helt och hållet jobbar på distans.
Storbjörk har erfarenhet av att arbeta i Helsingfors och bo i Jakobstad. Enligt honom behövs det bättre internetförbindelser på stambanan.
– Man har velat upptäcka hemlandet, nämner Sjökvist turismen inom Finland som något som har vuxit som följd av pandemin och som kan erbjuda olika delar av landet möjligheter.
Åkers har sett en dokumentär om livet i en fiskarby i Arvidsjaur där fisketurismen har gett hopp om framtiden.
Sjökvist nämner Jyväskylä, Vasa och Kristinestad som orter där det finns inkvarteringsmöjligheter, något hans egen hemkommun Närpes inte har tillräckligt med tanke på potential för turismen.
Storbjörk efterlyser arbetskraftsinvandring och satsningar på integration.
– Arbetskraft är något Närpes har lyckats med, konstaterar Åkers.
– Vi har många utmaningar i Närpes också, säger Sjökvist som menar att det borde finnas mer för kvinnor där.
– Regiontrafiken mellan Vasa och Jakobstad är väldigt dålig, konstaterar Åkers som efterlyser större satsningar på kollektivtrafik på landsbygden.
Sjökvist skulle gärna se att man satsar på kollektivtrafik i centrum av Närpes.
– Alla har inte bil, säger Åkers och menar att en del väljer staden av den orsaken att man inte har fungerande kollektivtrafik annanstans.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.