Politiikka
29.3.2017 07:25 ・ Päivitetty: 29.3.2017 07:49
Ps-ministerin lupaus: Sote-jättien verot jäävät Suomeen – “Veroparatiiseihin ei kierrätetä veronmaksajien rahoja”
Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.) lupaa, että sellaista valinnanvapausmallia ei Suomeen tule, joka mahdollistaisi sen, että yhtiöiden maksamat verot päätyisivät jonnekin muualle kuin Suomeen.
“Poliittiset linjat ovat selvät. Puoluejohtaja Petteri Orpo (kok.) paalutti vaalitentissä hiljattain, että maakuntahallintoa ei tule ilman valinnanvapautta terveydenhuollossa. Lisään, ettei tule valinnanvapautta, jos emme saa suomalaista valinnanvapausmallia, jossa yhtiöt maksavat veronsa Suomeen eikä veroparatiiseihin kierrätetä veronmaksajien rahoja.”
Mattila antaa lupauksen kolumnissaan Kalevassa.
“Tulevat viikot tuovat vastauksen, millainen laajennettu valinnanvapausmalli Suomeen saadaan. Sellainen on jo olemassa muissa Pohjoismaissa. Opposition vastustus on jopa ajan hukkaa. Mutta johan sananpaukaus toteaa, että ”jos ei tärppää, niin eipähän mene mato hukkaan”. Siinä mielessä hallituksella on enemmän pelissään.”
Mattilan mukaan on toteutettava asiakkaan, ei yrityksen valinnanvapaus.
“Julkinen sektori on vahva järjestäjä ja hyvän hallinnon tulee toteutua maakunnassa. Sekin on valinnanvapauden ehto, tulee muistaa kuka on isäntä talossa. Se on maakunta. Myös siirtyminen laajennettuun valinnanvapauteen tulee toteuttaa hallitusti ja järjestelmällisesti – julkisen vallan jämerässä ohjauksessa.”
Keskustakonkari, monen hallituksen ministeri ja nykyinen eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) sanoi Demokraatille marraskuussa, että verorahojen pitämistä Suomessa ei pystytä takaamaan.
Lisää aiheesta
– Ne yksityiset yritykset, jotka tänne tulevat – sellaista tavallaan ehtoa, että jos pääset valinnanvapauden kenttään tarjoamaan palveluja niin sinun pitää olla suomalainen yritys, maksaa verot sataprosenttisesti Suomessa, niin sellaista ehtoa me emme voi asettaa, vaikka varmaan minä ja moni muukin haluaisi. Me olemme osa Euroopan unionia.
Rahaa Suomessa pidättelevää lakia ei siis ole Pekkarisen mukaan mahdollista säätää.
– Eihän sitä nyt sellaista ole, eihän meillä ole millään muullakaan alalla. Miten voisi olla, että tällä toimialalla olisi mahdollista sellainen, mikä ei ole missään muualla meidän taloudessa mahdollista, hän vääntää rautalangasta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.