Politiikka
15.3.2018 18:18 ・ Päivitetty: 15.3.2018 18:18
“Puhutte aivan puuta heinää” – Petteri Orpo ja Antti Rinne ajautuivat sanaharkkaan täysistuntosalissa
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ajautuivat eduskunnan suullisella kyselytunnilla väittelemään työn verotuksesta.
– Näitä veronkevennyksiä te (hallitus) olette tehneet tämän vaalikauden aikana heikompiosaisten suomalaisten kustannuksella, on sitten kysymys työttömistä, lapsiperheistä, eläkeläisistä tai opiskelusta, koulutuksesta ylipäätään. Teidän veronkevennyksenne on otettu näitten ihmisten selkärangasta.
Rinne puuttui puheenvuorossaan Orpon keskiviikkona Veronmaksajien keskusliiton Vero 2018 -seminaarissa esittämiin lausuntoihin. Orpo esitti eilen, että paitsi verotuksen korkea taso, myös kireä progressio heikentävät työnteon kannusteita ja lisätuntien tekemisen mielekyyttä.
– Kyse ei todellakaan ole vain suurituloisia palkansaajia koskevasta ongelmasta, vaan kireän progression suurimpia maksajia ovat tavallinen työtä tekevä keskiluokka. Jo 25 000 euron vuosituloilla marginaaliveroaste eli lisätulosta maksettavan veron osuus on jo lähes 39 prosenttia, Orpo sanoi keskiviikkona.
Torstain kyselytunnilla Rinne ihmetteli Orpon käyttämiä lukuja.
– Miten te päädyitte siihen, että ylimääräinen tulo ylimääräisestä tunnista työtä maksaa esimerkiksi 25 000 euron vuosituloilla 39 prosenttia lopullisen verotuksen jälkeen? Eikö se ole 22 prosenttia eikä 39 prosenttia lopullisen verotuksen jälkeen? Te puhutte marginaaliverosta ikään kuin se olisi jotain totuutta, Rinne ihmetteli.
Marginaaliverolla tarkoitetaan sitä veroa, joka menee ansaitusta lisätulosta. Lisätulosta verotettu marginaalivero kuitenkin tasataan vuoden lopulla siten, että vuoden tosiasialliset vuositulot määrittävät lisätyön lopullisen veroprosentin.
Lisää aiheesta
Marginaaliveron prosenttien kanssa tulee olla tarkkana.
Orpo ei kuitenkaan Rinteen kysymykseen vastausta antanut, vaan tyytyi toteamaan, että marginaaliveron prosenttien kanssa tulee olla tarkkana.
– Totuushan on varmasti se, teidänkin mielestänne, että Suomessa marginaaliverot ja progressio ovat jo todella kovaa luokkaa ja se marginaali ja progressio lähtee nousemaan jo pieni- ja keskituloisillakin aivan liian nopeasti.
Vastatessa SDP:n puheenjohtajalle hallituksen veropolitiikan yleisestä tasosta, Orpo totesi olevansa edelleenkin sen ratkaisun kannalla, mihin halliuts päätyi keventämällä pieni- ja keskituloisten verotusta etenkin työtuloverotuksen avulla.
– Ensin tehtiin tämä puolella miljardilla. Sen jälkeen osana kiky-sopimusta pidettiin vielä huoli siitä, että kenenkään verotus ei kiristy, Orpo totesi.
– Paitsi lapsiperheiden, SDP:n eduskuntaryhmä puheenjohtaja Antti Lindtman muistutti Orpolle välihuudolla.
Olette rakentaneet veronkevennyspolitiikan sen varaan, että köyhät maksavat teidän veronkevennyksenne rikkaille ihmisille.
Rinne ei kuitenkaan Orpon vastauksiin tyytynyt.
– Marginaalivero on tämmöinen käsite, jota käytetään siitä, miten verotusta tasoitetaan, mutta tosiasiassa vuositulot ja niitten verotus ratkaisevat sen. Puhutte aivan puuta heinää, kun te puhutte siitä, että ylimääräinen tunti maksaa verotuksessa 39 prosenttia 25 000 euron vuosituloilla, Rinne totesi.
Hän ihmetteli, että Sipilän hallituksen lähtökohta hallitusohjelman tavoitteitten mukaisesti on se, että köyhät ihmiset maksavat hallituksenne veronkevennyspolitiikan.
– Olette rakentaneet veronkevennyspolitiikan sen varaan, että työtön ihminen, lapsiperhe, köyhä eläkeläinen maksavat teidän veronkevennyksenne rikkaille ihmisille. Te nostatte veroja lapsiperheiltä 200 euroa tämän vuoden aikana, keskituloisilta lapsiperheiltä. 200 euroa kiristyy verotus lapsiperheillä, Rinne lausui.
Orpo vastasi yrittävänsä selittää edustaja Rinteelle, että jos Suomessa saadaan työn verotusta alennettua, se kannustaa työntekoon.
– En tiedä, mitä puuta heinää täällä puhun, hän lausahti.
– Mitä tulee suomalaiseen verotukseen, niin kyllä se vain niin on, että ihminen miettii aika rationaalisesti, ja kun verotus määräytyy sillä hetkellä siitä työstä, niin silloin sitä lisätyötä verotetaan kovemmin. Totta kai se tasataan siellä sitten vuoden lopussa, mutta tämä on ongelma. Jos te ette tiedä sitä, niin kannattaa mennä keskustelemaan palkansaajien kanssa siitä, kuinka kannustava suomalainen verotusjärjestelmä on ottamaan lisätyötä vastaan. Kannattaa jutella.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.