Kultur
2.1.2024 14:25 ・ Uppdaterad: 5.1.2024 16:30
Recension: Dikter i urval bjuder på de bästa dikterna av Nicko Smith
Nicko Smiths lyriska produktion omfattar sju diktsamlingar och nu är det dags för ett dikturval som utkom lämpligt till jul. Dikter i urval har samlats omsorgsfullt så att de bästa av Smiths dikter finns med och kvaliteten är genomgående jämn.
Smiths diktsamlingar har hittills blivit utgivna på eget förlag men det här urvalet kommer ut på ett mindre förlag i Sverige som i första hand koncentrerar sig på poesi. Fri Press förlag grundades år 1969 i Göteborg som ett led i 1960-talets motkulturella rörelse och idag är förlaget baserat i Rävlanda i Västergötland. Exempelvis i Philadelphia hade det grundats en undergroundtidning i slutet av 1960-talet som hette Philadelphia Free Press inspirerad av studentrevolten mot Vietnamkriget och den tidningen överlevde till 1972. Men förlaget i Sverige finns kvar och främjar den typen av litteratur som annars hotar att försvinna i marginalen.
Under årtionden har Fri Press fört en relativt undanskymd tillvaro i Sverige men lyckats profilera sig bland annat med beatpoesi och österländsk lyrik. Att bli utgivet på ett förlag som har en lång tradition är en viktig milstolpe på Smiths karriär och i detta fall har han hittat ett förlag vars övriga profil rimmar väl med de existentiella funderingarna som kännetecknar hans dikter.
Tematiskt sett omfattar Smiths sju diktsamlingar allt mellan himmel och jord. Utmaningen i att plocka fram en sammanhängande helhet är inte lätt. Dikter i urval känns dock närmast exemplarisk. Innehållet håller en hög nivå genomgående och helheten känns rätt så naturlig och sammangjuten.
Som helhet blir det en spännande resa av Smiths dikter. Debuten Hki Rött (2017) bjuder på slagkraftiga lätt dystopiska ögonblicksbilder från Helsingfors och uppföljaren Bipolära skeppsbrott i Österbotten (2018) skildrar en resa genom Österbotten med bipolära glasögon. De här vackra raderna är alltså från Smiths andra diktbok:
Den femstjärniga utsikten
från Replotbron
En urklippt dröm
från barndomens obegränsade vågor
Det ögonblicksnära havet inuti
Om kvaliteten i Smiths dikter var ojämnare i början än i de senare böckerna, bjuder urvalet på riktiga pärlor hela vägen igenom. De två första böckerna kompletterar för övrigt varandra på ett fint sätt och det samma gäller Evighetsnära (2018) och Tvivel (2019). Några av Smiths mest intressanta dikter kring tematiken som kretsar kring tro och tvivel finns representerade. De här raderna är från Smiths fjärde diktbok:
Röken från tvivelfabriken
stiger upp
mot de avlägsna
himlarna inuti
Tro av vinter
Rollatorgnissel under den järnblå solen (2020) representerar en viss mognad i Smiths produktion. Han hittar tillbaka till den samhällskritiska tematiken i den första diktsamlingen men nu handlar det om åldringsvård i stället för uteliggare på Helsingfors gator. Dikterna från den boken som är med i urvalet är angelägna och det blir klart att Smith är en uppmärksam observatör av vår samtid. Här finns ett kraftprov från Smiths femte diktsamling:
Dom ständiga dofterna
i liggsårsmörkret
Hösttranor & allt för gamla blöjor
Smith har sedan verkligen tagit ut svängarna i Järnjungfrupoesi (2022) och Brändö i mitt hjärta (2023). Den förstnämnda boken är en kärleksförklaring till det brittiska heavy metal-bandet Iron Maidens rocklyrik och den senaste en kärleksförklaring till stadsdelen Brändö i Vasa.
Som helhet blir resan till Smiths lyriska universum givande och spännande, också för den som har läst de enskilda diktsamlingarna var för sig. Här finns en proffsigt redigerad, skarp och alert helhet, som har något av det de allra första på eget förlag utgivna diktböckerna saknade. Samtidigt påminns man att också de böckerna innehåller kostbara pärlor. Omsorgsfullt har pärlorna valts ut till det här urvalet som förhoppningsvis fungerar som en introduktion för Smith i de bredare poesikretsarna i Sverige, men också här i Finland.
Poeten själv är född i Stockholm, uppvuxen i Norrland och nuförtiden bosatt i Vasa. Tiden i Helsingfors lämnade också sina spår i de första dikterna i detta urval vars förtvivlade rop förmedlar stämningen från Helsingfors råkalla gator på ett träffande sätt.
Recension: Nicko Smith; Dikter i urval (2023); Fri Press; 104 s.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.