Internationellt

Republikansk riskkapitalist ifrågasätter rätten till preventivmedel

Foto: Gage Skidmore/Wikimedia Commons
Republikanen och riskkapitalisten Blake Masters ifrågasätter rätten till preventivmedel i sin senatskampanj i Arizona.

Kampanjsäsongen inför mellanårsvalet i USA hettar till. Medan aborträtten är den hetaste frågan, funderar vissa republikaner på högerkanten redan vad de ska ha som nästa måltavla om de lyckas frånta aborträtten. En av kandidaterna inför primärvalet till USA:s senat i Arizona har hittat en ny målsättning, att gå efter preventivmedel.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Högsta domstolen avgör ödet av domslutet Roe mot Wade från år 1973 som fastställde aborträtten på federal nivå. Nu har Griswold mot Connecticut från år 1965 lyfts fram som en följande fråga som kunde engagera den religiösa högerns gräsrotsaktivister, vilka är en aktiv grupp när valdeltagandet är lågt när det är ett mellanårsval.

 

Griswold mot Connecticut är ett domslut som gjorde det lagligt för alla gifta par att skaffa preventivmedel i hela USA. Enskilda delstater hade före 1965 rätten att förbjuda försäljningen av preventivmedel helt och hållet.

 

Riskkapitalisten och författaren Blake Masters är en av fem republikaner som tävlar om partiets nominering i senatsvalet i Arizona. På samma sätt som J.D. Vance som redan nominerades i Ohio hör Masters till den närmaste kretsen av Peter Thiel, en tyskfödd miljardär som har blivit en allt mer betydande figur i kulisserna inom den amerikanska högern. Thiel finansierar kampanjer med generösa summor och rekommenderar vännen och kumpanen Masters till väljarna i Arizona. Demokraterna innehar mandatet som astronauten Mark Kelly vann 2020 i ett fyllnadsval. Nu söker Kelly en hel mandatperiod i senaten.

 

För Blake Masters gäller det att stå ut bland mängden och appellera till de mest oförtröttliga gräsrotsaktivisterna. Att förespråka förbud mot preventivmedel är en försöksballong, med vilken riskkapitalisten Masters försöker positionera sig till höger från de övriga kandidaterna. Masters har nu lovat att om han blir invald i USA:s senat, kommer han bara vara för sådana domare till Högsta domstolen som vill bli av med Griswold mot Connecticut. Han vill alltså ha domare som möjliggör för vilken delstat som helst att införa totalförbud mot preventivmedel.

 

Än så länge finns det ingen klar favorit i Arizona. Masters är ingalunda den mest kända eller ledande kandidaten men J.D. Vance lyckades vinna nomineringen i Ohio efter att ha legat under i opinionsmätningarna tack vare synligt stöd från Donald Trump. Josh Hawley, senator för Missouri som hör till Thiels närmaste krets har rekommenderat Masters till väljarna i Arizona. Det som kunde avgöra för Masters är om Thiel lyckas lobba Donald Trump att komma till undsättning.

 

Blake Masters är katolik och trebarnsfar, medan den katolska kyrkan har varit emot preventivmedel. Republikanerna försöker göra sitt yttersta för att få röster från värdekonservativa katoliker. De har länge uppfattats som ett parti där värdekonservativa protestanter dominerar, men i en delstat som Arizona spelar de katolska rösterna en stor roll. Demokraterna har en betydligt större chans i delstater där det bor många katoliker och spansktalande väljare. Ett sätt att föra fram katolsk dogma i politiken är att lyfta fram frågan om preventivmedel på ett synligt sätt.

 

Det återstår att se huruvida andra kandidater tar upp frågan om Griswold mot Connecticut och rätten till preventivmedel. Masters är kanske inte förhandsfavorit men han är inte heller vilken kandidat som helst. Han har fått en del synlighet i det populära TV-programmet som Tucker Carlson har på Fox News. Stora pengar kan avgöra val i USA och att lyfta fram frågor som går hem bland religiösa väljare kan fungera som ett sätt att samla in pengar från publiken och hjälpa att få stöd från inflytelserika religiösa aktivister.

 

Senator Marsha Blackburn från Tennessee, vars mandat löper ut 2024 och hon kandiderar således inte själv i årets mellanårsval, kommenterade redan i mars att Griswold mot Connecticut begränsar delstaternas rättigheter och borde upphävas.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE