Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Reservinkieltäytyjien kurittaminen on näpertelyä: pula maanpuolustajista ratkeaisi paremmin näillä keinoilla

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Kolumnit

Ida-Susanna Pöllänen

Demarinuorten liittohallituksen jäsen.

Huolet maanpuolustajien riittämisestä poistuvat nopeimmin avaamalla kriisiajan tehtäviä myös siviileille ja sivareille. Ja lopullisesti pula ratkeaa tasa-arvoisen asevelvollisuuden avulla.

Ida-Susanna Pöllänen

Kun puolustusministeri Antti Häkkänen (kok) viime viikolla lupaili Kyrönmaa-lehden haastattelussaan reservistä kieltäytymisen estämistä, hän käynnisti reserviläisten parissa ennätysmäisen ryntäyksen täydennys- eli siviilipalvelukseen.

(Häkkänen myönsi itsekin tiistaina blogissaan, etteivät hänen sanavalintansa “olleet onnistuneimpia”.)

Kohun alle jäi turhaan toinen uutinen, puolustusministeriön työryhmän ehdotus kaikille 17-vuotiaiden ikäluokille järjestettävistä maanpuolustuspäivistä ja terveystarkastuksista.

Tätä ennakkoon tehtävien terveystarkastusten tarpeellisuutta ovat myös Demarinuoret pitäneet esillä kansalaispalveluksesta käydyssä keskustelussa.

Nuorista huolehtiminen ja tarvittavan hoidon ajoissa tarjoaminen on olennaista, jos toivomme että Suomella on tulevaisuudessa hyvinvoivia veronmaksajia hyvinvointivaltiota tukemaan ja puolustamaan.

Työryhmän esitys olisikin paitsi kokonaismaanpuolustuksen, myös kokonaisturvallisuuden kehittämisen kannalta hyvin positiivinen uudistus.

Lisää aiheesta

ON SILTI SELVÄÄ, että yksittäinen maanpuolustuspäivä – saati reservinkieltäytyjien pakottaminen takaisin riviin – eivät riitä taklaamaan huolta reserviläisten riittämisestä.

Uusia reservinkieltäytymisiä on nyt tullut parinsadan ihmisen päivävauhdilla. Eroajien määrät eivät edelleenkään ole Suomen 870 000 sotilaan reservin kokoon suhteutettuna suuria. Samoin uusimman MTS-mielipidemittauksen perusteella kansalaisten maanpuolustustahto on huipussaan.

Korjausliikkeet pitää kuitenkin löytää muuten kuin pakottamalla haluttomia ja motivoitumattomia miehiä jäämään reserviin.

Mutta ehkä tällainen reserviläiskohu oli meille tarpeen. Tämä voi herättää päättäjät huomaamaan, että reservin koon säilyttäminen vaatii jo nyt uusia toimia.

Korjausliikkeet pitää kuitenkin löytää muuten kuin pakottamalla haluttomia ja motivoitumattomia miehiä jäämään reserviin.

Pysyvä tapa paikata varusmiesikäluokkien laskevaa ihmismäärää ja tasata reservistä poistuvien jättämää aukkoa olisi siirtyä Suomessakin aidosti tasa-arvoiseen asevelvollisuuteen, kaikille sukupuolille yhteiseen ratkaisuun.

Tämän kestävän uudistuksen tiellä on silti yhä paljon poliittisia intohimoja ja vanhentuneita asenteita.

RESERVILÄISPULAA pystytään kuitenkin korjaamaan myös hyvinkin pienillä teoilla ja konkreettisilla, nopeilla päätöksillä.

Yksi tällainen on avainreserviläisten yläikärajojen nosto, joka on ollut jo edellisen hallituksen ajoilta asti puolustusministeriön valmistelussa.

Toinen yksinkertainen keino olisi helpottaa asepalvelusta suorittamattomien tai siviilipalveluksen käyneiden, koulutettujen ammattilaisten pääsyä poikkeusolojen organisaatioihin. Tämä keventäisi oleellisesti myös jo nyt usein ylityöllistetyn henkilökunnan työtaakkaa.

Samoin aiemmille reservinkieltäytyjille pitäisi antaa mahdollisuus halutessaan pyörtää päätöksensä ja palata kokonaisturvallisuutta hyödyttäviin tehtäviin.

Nämä eivät ole edes uusia ideoita. Tällaisista, kansalaisten maanpuolustusmahdollisuuksia lisäävien muutosten tarpeesta on puhuttu jo parisen vuotta, Venäjän vuoden 2022 Ukraina-hyökkäyksen alusta saakka.

Uudistuksia suunnitellessa onkin tärkeää katsoa laajemmin niiden vaikutusta kokonaismaanpuolustuksen toteutumiseen ja kehittämiseen.

Kun mahdollisimman monelle uudelle halukkaalle suomalaiselle annetaan mahdollisuus osallistua kriisiaikojen varautumistehtäviin, sillä on paljon suurempi vaikutus turvallisuuteemme kuin muutamien satojen reserviläisten lähdön kieltämisellä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE