Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Rintama “pärstäkerroinlakia” vastaan tiivistyy: Hoitajat kieltäytyvät ylitöistä

Hoitajaliitot Super ja Tehy julistavat ylityö- ja vuorovaihtokiellon kunta-alalle ja kaikille yksityisen sektorin työpaikoille 26. syyskuuta alkaen kello 6 alkaen. Kielto päättyy 28.9. klo 23.59. Virkasuhteiset tehyläiset eivät ole kiellon piirissä.

Demokraatti

Demokraatti

Liitot protestoivat hallituksen aikeita keventää yksilöllisen irtisanomisen kriteereitä alle 20 henkilöä työllistävissä yrityksissä. Niiden mielestä laki asettaa työntekijät eriarvoiseen asemaan ja heikentää työntekijöiden työsuhdeturvaa.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super pelkää, että työntekijöitä irtisanotaan kevyin perustein.

– Ay-liikkeen tehtävä on suojella jäseniään perusteettomia heikennyksiä vastaan. Hallituksella ei ole oikeutta heikentää työntekijöiden asemaa työpaikoilla, puheenjohtaja Silja Paavola huomauttaa.

Käytännössä superilaiset tekevät mielenilmaisun aikana normaalit työvuoronsa, mutta eivät jousta ylitöillä tai vuoronvaihdoilla. Hoitoalalla teetetään paljon yliyötä ja paikataan näin liian pientä henkilöstömäärää.

Liitot muistuttavat, että työnantajan pitää huolehtia aina siitä, että henkilökuntaa on riittävästi eikä potilasturvallisuus vaarannu. Potilasturvallisuus ei voi olla henkilökunnan jouston varassa.

Super huomauttaa, että työnantajilta saattaa tulla pääluottamusmiehille kutsuja keskusteluihin suojelutyöstä ja lakkorajoista. Liiton mukaan ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei ole sellainen toimenpide, jossa täytyisi sopia näistä toimista. Suojelutyövelvoite koskee ainoastaan viranhaltijoita ja sitä voidaan käyttää vain lakon aikana. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei ole lakko.

Lisää aiheesta

– Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on laillinen toimenpide. Vaikka kieltoa ei olisikaan, työntekijän ei tarvitse suostua ylityöhön eikä vuoronvaihtoihin, Super korostaa tiedotteessaan.

“Esitys heikentää naisten työmarkkina-asemaa entisestään.”

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy varoittaa, että muutos aiheuttaisi tulkintaongelmia ja oikeusriitoja vuosikausiksi, mikä lisäisi sekä epävarmuutta pienille työnantajille että turvattomuutta niiden palveluksessa oleville työntekijöille.

Tehy muistuttaa, että työsopimuslaki on säädetty heikomman osapuolen eli työntekijän suojaksi. Liitto painottaa, että irtisanomissuojan heikentäminen edellyttäisi todella painavia syitä ja selkeää tutkimusnäyttöä tosiasiallisista myönteisistä vaikutuksista työllisyyteen.

– Koska näyttöä tästä ei ole, heikennykselle ei ole asiallista ja hyväksyttävää perustetta.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen vaatii hallitusta vetämään esityksensä pois.

– Emme voi hyväksyä jäsentemme työsuhdeturvan heikentämistä näin. Edellytämme, että kaikkia työntekijöitä kohdellaan samanarvoisesti riippumatta työnantajan koosta.

Tehyläisten kannalta erityinen uhka koskee tulevaisuutta. Sote-uudistus toisi toteutuessaan paljon lisää yksityisiä sosiaali- ja terveyspalvelualan yrityksiä.

– Jo nyt yksityisellä sosiaalialalla on paljon työehtoihin liittyviä ongelmia. Esitys voi kannustaa jatkossa myös suurempia yrityksiä organisoimaan toimintansa alle 20 hengen kokonaisuuksiin.

Rytkösen mukaan kyse on myös tasa-arvosta.

– Esitys kohdistuu ikävällä tavalla naisvaltaisiin aloihin ja heikentää naisten työmarkkina-asemaa entisestään. Miesvaltaisilla aloilla irtisanomissuojasta on hyvin usein määrätty työehtosopimuksella toisin kuin naisvaltaisilla aloilla, joilla tätä suojaa ei ole.

Tehy esittää ratkaisuksi, että henkilöperusteisen irtisanomissuojan muuttamisesta luovuttaisiin nyt kokonaan. Henkilöperusteinen irtisanomissuoja on Suomessa Euroopan keskitasoa.

– Sen sijaan kollektiivisen irtisanomissuojan taso on meillä huomattavasti alhaisempi. Jos irtisanomissuojaa halutaan muuttaa, se tulee tehdä tarkastelemalla näitä molempia perusteita yhtä aikaa esimerkiksi kolmikantaisessa yhteistyössä – eikä tehdä muutoksia palasina vain yhden tahon toiveiden mukaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE