Politiikka
8.5.2017 10:40 ・ Päivitetty: 8.5.2017 10:40
SAK soimaa hallituksen työvoimapolitiikkaa: “Keskiöissä on yhä työttömien kepittäminen”
Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK arvostelee nykyhallitusta tavasta, jolla se hoitaa työttömyyttä ja kasvattaa työttömiin kohdistuvaa byrokratiaa.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta painottaa, että Suomen suurimman palkansaajajärjestön tavoitteena on ollut ja tulee olemaan työttömyysturvan karenssien yksinkertaistaminen, ei monimutkaistaminen.
– SAK ei vastusta työnhaun aktivoimista, mutta vaadimme työttömille riittävästi tukea ja palveluja sekä mahdollisuuksia kouluttautua, hän sanoo.
– Karenssijärjestelmän yksinkertaistamiseen on nyt mahdollisuus, kun työttömien palvelujen järjestämistä valmistellaan osana maakuntauudistusta.
Eloranta toteaa SAK:n odottavan tätä yksinkertaistamista nykyseltä ja seuraavalta hallitukselta.
– Hallituksen keskiöissä on yhä työttömien kepittäminen, ei työpaikkojen määrän lisääminen.
Eloranta muistuttaa, että korkeissa työttömyysluvuissa on kyse ennen kaikkea siitä, että työnhakijoita on enemmän kuin avoimia työpaikkoja.
Lisää aiheesta
SAK:n hallitus pitää keinoja työllisyyden lisäämiseksi poikkeuksellisen huonosti harkittuina.
Työttömät on järjestön mukaan jätetty norminpurkutalkoiden ulkopuolelle ja heitä ollaan ajamassa nöyryyttävästi kasvavaan byrokratiaviidakkoon.
SAK:n hallitus pitää keinoja työllisyyden lisäämiseksi poikkeuksellisen huonosti harkittuina myös syksyllä alkavien työehtosopimusneuvottelujen kannalta.
– Näköalattomuutta ja kovakorvaisuutta osoittaa, että valinnoillaan hallitus on omatoimisesti luomassa tulevalle sopimuskierrokselle epävarmuutta kilpailukykysopimuksen ollessa vielä voimassa, Eloranta toteaa.
SAK:ssa arvioidaan, että hallituksen ehdottamista muutoksista karenssijärjestelmään seuraisi merkittävä lisäkuorma työttömille ja työnantajille.
Mahdolliset muutokset myös kohtelisivat järjestön mukaan eriarvoisesti kansalaisia eri puolilla Suomea, kun pääkaupunkiseutu painii avoimien työpaikkojen määrässä eri sarjassa kuin monet muut seutukunnat.
– Edessä on työhakemustehtailua, ei todellista työnhakua. Ja kun 330 000 työtöntä hakee kolmessa kuukaudessa 12:ta työpaikkaa, syntyy liki neljä miljoonaa työhakemusta. Kuka hoitaa seurannan ja tarvittavat tarkistukset, Eloranta kysyy.
Hän esittää vielä huolensa siitä, että kuinka lähes kokonaan digitaalisiksi suunnittelulla työnhakumarkkinoilla selviävät ne työttömät, joilla ei ole tarvittavia laitteita tai digitaitoja.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.