Internationellt

Sarah Palin nådde framgång i primärvalet i Alaska

Foto: Gage Skidmore/Wikimedia Commons
Sarah Palin deltog i AmericaFest i Phoenix 2021.

Republikanska partiet nominerade Sarah Palin till vicepresidentkandidat år 2008 i valet de förlorade. Den gången blev den nuvarande presidenten Joe Biden USA:s vicepresident. Följande år avgick Palin som Alaskas guvernör. Nu efter en lång paus är hon tillbaka i politikens hetluft och hon inledde starkt i fyllnadsvalet som gäller Alaskas enda mandat i USA:s representanthus. Hon var klar etta i primärvalet som hölls den 11 juni. Efter flera dagar av rösträkning klarnade det vilka fyra kandidater som avancerar till den avgörande omgången i augusti.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Fyllnadsvalet ordnas för att kongressledamot Don Young avled den 18 mars. Fyllnadsvalet avgörs i augusti och vinnaren får sitta kvar till den tredje januari. I augusti ordnas också primärvalet för det tvååriga mandatperiodet som avgörs i samband med det ordinarie kongressvalet i november.

Alaska testar ett nytt valsystem och det är fullt möjligt att Palin inte vinner i augusti. Annat skulle det vara i det sedvanliga amerikanska systemet där kandidaten med flest röster vinner och varje parti har en kandidat i den avgörande omgången. Då skulle allt peka mot en valseger för henne.

Nu är det fyra kandidater som möts i augusti. Det blev två republikaner, en oberoende kandidat och en demokrat. Sammanlagt 48 kandidater deltog i primärvalet och de var alla med i samma val oavsett parti. Palin fick närmare 30 procent av rösterna.

Det största problemet för Palin är att republikanen Nick Begich III är en lika klar tvåa. Om ordningen hålls i augusti, att avgörandet sker mellan Palin och Begich, kan det bli ett problem för Palin om hon väcker större negativa känslor bland väljarkåren som helhet än vad Begich gör.

Det räcker nämligen inte för Palin att få flest röster i augusti, om hon inte får en majoritet av rösterna. Det är en form av preferensval som tillämpas i Alaska och anhängarna av den tredje och fjärde kandidaten, eventuellt oberoende väljare och demokrater, kan fälla avgörandet genom att föredra den ena republikanen snarare än den andra.

Begich hade inlett sin kampanj i god tid och han var redo att utmana Don Young i primärvalet för den ordinarie mandatperioden, medan den sittande kongressledamoten ännu var vid liv.

Palin tvekade in i det sista och anmälde sin kandidatur den 1 april som var den sista dagen att göra det. Vad som troligen hjälpte Palin storligen var stödet från ex-presidenten Donald Trump. Sedan är Palin också den mest kända personen som kandiderar i politiska val i Alaska.

Huruvida hon hade det mest kända namnet i primärvalet var omtvistat i och med att en man som hade lagligt ändrat sitt namn till Santa Claus kandiderade som oberoende demokratisk socialist. Men Claus lyckades inte ta sig vidare från primärvalet till den avgörande omgången.

Demokratiska partiet har fortfarande en kandidat med i fyllnadsvalet i Alaska, nämligen Mary Peltola som kom på en avlägsen fjärde plats i valets första omgång. (Foto: Wikimedia Commons)

Oberoende kandidaten Al Gross blev trea och även demokraten Mary Peltola får vara med i augusti. Peltola hör till urfolket yup’ik och har tidigare varit ledamot av Alaskas representanthus. Hennes flicknamn är Sattler och namnet Peltola fick hon när hon gifte sig för tredje gången. Hennes nuvarande make Gene Peltola är verksam i Alaska som direktör för den regionala branschen av byrån för indianärenden.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE