Internationellt

Tyskland: Coronapandemins ”Geisterfahrer“

Foto: Joachim Kasten
Tyskar köar inför ett popup vaccinceringscentrum vid Hamburgs hamn. Har de blivit rädda?

Vid vissa tillfällen avbryter tyska radiostationer sändningarna för att utfärda akuta trafikvarningar. De mest farliga inslagen handlar om bilförare som missar rätta påfarten på autobahn och kör emot högerregeln.

Joachim Kasten

Arbetarbladet

 

 

I talspråket kallas de för ”Geisterfahrer” dvs spökförare. Och dessvärre existerar dessa ”spöken” inte bara i nattliga mardrömmar.

 

En jämförbar metafor passar aktuellt även för den dramatiken som kännetecknar läget under den fjärde och snabbt stigande infektionsvågen med covid-19 i Tyskland.

 

Enligt de flesta seriösa pandemiexperter ligger ett tungt ansvar också på alla dem som väljer att liksom ”Geisterfahrer” åka motströms och avstår från att vaccinera sig.

 

Laddad statistik

 

När länder som Portugal, Spanien eller Storbritannien har lyckats med en vaccineringskvot på över eller omkring 80 procent av befolkningen lunkar förbundsrepubliken efter med ett värde på enbart 67,9.

 

I absoluta tal rör det sig om närmast 27 av landets ca 83 miljoner invånare.

 

Att en motsvarande bedrövlig statistik är hälsopolitisk dynamit bekräftades häromdagen främst av ordföranden för den tyska folkhälsomyndigheten ”Robert-Koch-Institut” Lothar Wieler.

 

Under en presskonferns målade han fram en hotfull prognos med 50 000 nya infektioner och upp till 400 dödsoffer per dag.

 

”Hela Tyskland befinner sig mitt i en enda stor smittspridningsvåg”, lyder hans dystra tolkning av det nuvarande sifferläget.

 

Redan under hela hösten uppmanade både förbundskansler Angela Merkel samt företrädare av den kommande trafikljuskoalitionen tyskarna att delta i vaccineringskampanjen.

 

Men misstroendet sitter tydligen som fastmurat och resulterade i en bristfällig uppslutning. Insikten för att se ett klart samspel mellan vaccineringen och risken att bli covid-smittad är dåligt förankrad.

 

Enligt en opinionsmätning av forskningsinstitutet Forsa uppger hela 65 procent av de ovaccinerade att de även framöver absolut kommer att hålla fast vid den attityden, 23 procent menar att de ”förmodligen inte” kan övertygas.

 

Motivläget bakom denna sega resistens är olikt. Det kan röra sig om allt mellan likgiltighet, misstroendet mot ”nya” vacciner, tron på olika konspirationsteorier eller ett förment försvar mot staten och en ”coronadiktatur”.

 

Den mediala spridningen av motbevis i form av vetenskapligt underbyggda fakta ledde ännu inte till den nödvändiga hälsopolitiska beteendeändringen.

 

”Dummheit” heter en bok som i oktober publicerades av den österrikiska psykiatrikern Heidi Kastner. I den hävdar hon bl a att det finns den obestridliga rättigheten till en egen åsikt, men hon förnekar ändå rätten att åberopa egna fakta.

 

Högerpopulismens effekter

 

På upprepade belägg på den företeelsen bjuder i synnerhet företrädare för det tyska högerpartiet AfD. Redan under den senaste valrörelsen försökte de fiska röster som en slags parlamentarisk arm för olika obskyra grupper bland de s k Querdenker.

 

Dess anhängare ser sig som budbärare för alternativa sanningar eftersom de ”tänker tvär (quer)” eller mothårs till den officiella hållningen.

 

I ett förbundsdagsanförande bestred en AfD-ledamot bl a vaccinernas positiva effekter och talade i stället om höga dödsoffer på grund av just vaccineringen.

 

Att även dubbelt immuniserade personer också kan drabbas av covid-19 är ingen hemlighet, men på de tyska sjukhusens intensivvårdsavdelningar är det ändå först och främst ovaccinerade patienter som läggs in med livshotande symtomer.

 

Ett nyligen publicerat forskningsarbete visar att det finns starka indicier mellan politiska värderingar och risken att drabbas av covidsmittan. I utredningen fastslås att valdistrikt med en särskild hög röstandel för AfD samtidigt har en långt större andel av ovaccinerade personer.

 

Särskild drabbad av detta mönster är för närvarande den tyska delstaten Sachsen.

 

Den låga vaccinationstäckningen i Sachsen på enbart 57,5 procent går ihop med förbundsrepublikens för närvarande högsta sju-dagars-incidens på 1 200 smittade per 100 000 invånare.

 

Motsvarande sammanhang konstateras inte bara för östtyska delstater utan även för en del områden i väst.

 

Konsekvensen är hur som helst att befolkningen återigen kommer att utsättas för strängare kontaktregler samt regionala lockdownbeslut.

 

Lomhörd

 

När det gäller hela Tyskland så klagar många framstående virologer på att den pressade situationen delvis är självförvållad.

 

Redan i somras varnades med blick på covid-virusets deltavariant för nya farliga smittovågor under hösten och vintern.

 

Men politiken var tydligen lomhörd. Under valrörelsetider talades snarare om att lätta på tyglarna samt att man hellre uttyckte förhoppningar om en snar ”freedom day”.

 

Kritikerna anser att befolkningen vaggades i falsk trygghet. Dessutom försummades förberedelser för den tydligen nödvändiga vaccineringen med en påfyllnadsdos. Den politiska agendan som landets gamla och nya regering numera står inför är att organisera och bygga upp en logistik för att vaccinera minst 25 miljoner personer fram till jul.

 

Enligt principen morot och piska diskuteras även lättnader för vaccinerade eller tillfrisknade samt åtstramningar för inte immuniserade medborgare.

 

Även införandet av en allmän vaccineringsplikt som en sista räddningsankare hör till den kontroversiella debatten. Till förespråkarna för det instrumentet hör bl a den bayerske ministerpresidenten Markus Söder (CSU) samt den gröne delstatschefen Winfried Kretschmann i Baden-Württemberg.

 

Under de pågående förhandlingarna för en trafikljuskoaliton avvisades tanken däremot främst av SPD och det liberala partiet FDP.

 

Om den hållningen kommer att bestå återstår att se, för numera hör även ledande socialdemokrater av sig med att förespråka ett omtänkande i den frågan.

 

Även en vaccineringsplikt för speciella yrkesgrupper inom sjukhusväsendet och äldreomsorgen kan i skrivande stund inte uteslutas.

 

Tyskar påminns om att man ska vaccinera sig. (Foto: Joachim Kasten)

 

”Nein Danke”

 

Kan den undermåligt svaga uppslutningen för en frivillig vaccinering ha någonting att göra med en i bred bemärkelse anknytning till den tyska kulturen?

 

Till ungefär den slutsatsen kom i alla fall den brittiska tidningen Financial Times i en arktikel som inleddes med formuleringen:

 

’Nein Danke’: the resistance to Covid-19 vaccines in German-speaking Europe…

 

Tanken ligger kanske nära till hands när man ser på de siffrorna som upplyser om de vaccinerade befolkningsdelarna. Ytterligare indicier är att även Österrike, de tysktande delarna i Schweiz eller Sydtyrolen drabbas liksom Tyskland av en snabbt stigande covid-incidens.

 

I Österrike reagerade den svart-gröna regeringen redan med att dra åt nödbromsen.

 

På kort varsel utfärdade förbundskansler Alexander Schallenberg en tre veckors shutdown.

 

Från och med februari nästa år gäller dessutom en allmän vaccineringsplikt för österrikarna.

 

Beskedet resulterade redan i första motdemonstrationer i Wien.

 

Enligt medieuppgifter deltog drygt 35 000 personer i protester mot regeringskoalitionens åtgärdspaket.

 

Det delvis våldsamma motståndet organiserades då även med hjälp av Österrikes högerpopulistiska parti FPÖ.

 

Coronapolitiska ”Geisterfahrer” är således inte bara ett tyskt fenomen.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE