Internationellt

Tyskland: SPD firar valseger i Bremen

SPD Land Bremen
Valaffisch för Andreas Bovenschulte och SPD i delstaten Bremen.

Den tyska delstaten Bremen är unik. Det rör sig om de två hamnstäderna Bremen och Bremerhaven som med drygt 680 000 invånare rankas som förbundsrepublikens minsta federala enhet.

Joachim Kasten

Arbetarbladet

 

Enastående är dessutom att Bremen sedan andra världskrigets slut enbart regeras av socialdemokratiska borgmästare.

För fyra år sedan tappade SPD ändå ställningen som dominerande parti i Bremens delstatsparlament ”Bürgerschaft”. Men trots att CDU då vann valet lyckades socialdemokraten Andreas ”Bovi” Bovenschulte att fortsätta sitt partis långa regeringstradition med hjälp av en röd-grön-röd koalition.

Efter söndagens omröstning kan SPD återigen glädja sig åt att förlänga statusen som
största parti med minst ytterligare en mandatperiod.

Med Bovenschulte som populär och folknära draghäst skördade partiet 29,8 procent av rösterna och fick däremed nära nog fem procentenheter mera än 2019.

CDU förvisades med 25,7 procent (- 1%) på andra platsen.

En snarare bittert valnederlag registreras däremot för Bündnis 90/Die Grünen som dalade med hela 5,5 till numera 11,9 procent. Partiet beklagar därmed det sämsta resultatet på 20 år.

Vänsterpartiet Die Linke slutade med 11,1 procent och stannar på ungefär samma nivå som 2019.

Smärre förluster på 0,7 ligger bakom FDP:s 5,2 procent. Liberalerna klarade ändå femprocentsspärren för mandatfördelningen.

Anmärkningsvärt är dessutom framgångarna av det nya högerkonservativa partiet ”Bürger in Wut”.

Grupperingens namnval innebär att rösterna fiskas som missnöjesparti bland ”ilskna medborgare”.
I Bremen lyckades det regionala småpartiet med ett slags vredesskutt hoppa från 2,4 till 9,5 procent av väljarkåren.

Tankeställare

Ett resutat i delstaten Bremen med knappt 440 000 valberättigade kan självfallet inte övertolkas som trendrapport för hela Tyskland, men erbjuder ändå en del intressanta politiska tolkningsmönster.

I synnerhet gäller detta för SPD:s gröna kolalitionspartner i Berlin. För partiet som brukar hämta sin avseevärda muskelmassa främst i västra Tysklands metropolområden måste en förlust på över fem procent i Bremen ses som en smärtsam utveckling och tankeställare.

Orsakerna ligger på minst två plan. För det första måste man peka på den redan veckolånga upprivande debatten om en klimatvänlig omläggning av värmesystemen i Tyskland.

På grund av en del kommunikationstabbar från Robert Habecks ekonomiministerium hamnade lagförslaget i skottlinjen som överilad och genomsyrad av ”grön förbudsmentalitet”.

I kritiskt fokus står i synnerhet en socialt obalancerad övergång från gasvärme till modern elbaserad värmepumpsteknik.

För det andra lider det gröna partiet aktuellt på ett flertal förebråelser om mygel och jäv. Anledningen ses i en del oklara befordringar och utnämningar med anknytning av släkt och vänskapsförhållanden.

Bland annat anklagas Robert Habecks närmaste man statssekreteraren Patrick Graichen för oacceptabla personalbeslut.

I tyska medier tillspetsas affären redan i metaforen om det ”gröna familjeministeriet”.

Om tryckvågen från Bremen kommer att leda till nya insikter och beslut med tänkbara effekter på sammanhållningen inom den SPD-ledda trafikljuskoalitionen återstår att se.

Högerkonservativt vrede

Efter så gott som alla omröstningar under de senaste åren ingick en analys om framgångar eller bakslag för det högerextremistiska AfD.

Orsaken till att den aspekten fattas efter söndagens delstatsval ligger i partiets öppna splittring i Bremen. Eftersom två olika fraktioner lämnade in vallistor bestämde förvaltningens kontrollinstans i Bremen att stänga ut AfD från att delta i årets val.

Beslutet ledde sedan till framgångarna för det redan 2019 nybildade högerkonservativa missnöjespartiet ”Bürger in Wut”.

Enligt en aktuell undersökning utgjordes ca 50 procent av rösterma av anhängarna till AfD medan andra hälften tillströmmade från övriga partier eller tidigare soffliggare.

Kvalet efter valet

Att Bremen även framöver kommer att styras av den socialdemokratiske borgmästaren Andreas Bovenschulte är en betryggande säkerhet.

En öppen fråga är för närvarande endast om regeringsbildningen kommer att fortsätta med Tysklands enda röd-grön-röda koalition eller om SPD väljer att återgå till en allians med CDU.

”Bovi” är öppen för samtal med alla demokratiska partier. Avgörande är hur mycket socialdemokratisk politik han kan förhandla fram i de olika variationerna.

Visserligen kan SPD glädja sig för stunden åt valsegern i Bremen.

Men det finns även beska droppar som partiet måste svälja efter gårdagens kommunalval i den nordtyska delstaten Schleswig-Holstein.

Att CDU blev starkast kommer inte som en överraskning, men att socialdemokraterna förlorade i delstatens största städer Kiel och Lübeck kan ändå dämpa den aktuella feststämningen.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE