Internationellt

Volkswagen – en koloss på lerfötter?

Ralf Roletschek/Wikimedia Commons
Volkswagen Pavillon i Autostadt Wolfsburg.

Det finns knappast något annat företag som i motsvarande hög grad identifieras med Tyskland som ledande europeisk industrination som VW-koncernen.

Joachim Kasten

Arbetarbladet

 

 

I slutet av 1930-talet utvecklades bilens grundmodell av den legendariske ingenjören Ferdinand Porsche på uppdrag av naziregimen.

Den dåvarande s k KdF-Wagen (Kraft durch Freude) var ett propagandaprojekt för att öka tyskarnas mobilitet men omvandlades snabbt för att tjäna Wehrmachts militära ändamål.

Efter kapitulationen och andra världskrigets slut började den enastående utveckling i Västtyskland då den berömda ”bubblan” sannerligen blev ”folkets bil” och samtidigt symbol för hela landets ekonomiska uppgång som brukar sammanfattas med ”Wirtschaftswunder”.

Idag är Volkswagen ett multinationellt företag och Europas största biltillverkare med kända märken som bl a Audi, Seat, Škoda, Bentley eller Porsche.

Enligt Volkswagen Groups globala koncernredovisning levererade de olika produktionsanläggningarna år 2023 sammanlagt omkring 9,3 miljoner fordon till kunderna. Då firades det fortfarande en uppgång med 11,8 procent i jämförelse med året innan.

Mörk horisont

Men festen tycks vara över. Sega rykten signalerade redan under en längre tid att koncernens tidigare framfart är på väg att möta hård motvind.

I förrgår kom det ödesdigra beskedet. Företagsledningen i Wolfsburg varslade om en historiskt enastående sparplan som möjligen kommer att drabba 10 000 anställda.

Bland annat talas det om en nedläggning av minst tre fabriker samt ytterligare uppsägningar på andra företagsplatser.

Även försämrade lönevillkor står på styrelsens önskelista.

De gyllene tiderna då en anställning på Volkswagen var lika med goda inkomster och en närmast livslång arbetsplatsgaranti tycks definitivt vara över.

I en del av medierna talas om ”en svart dag för VW”. De anställdas ombud (Betriebsrat) med anknytning till fackföreningen IG Metall sammanfattade läget som en ”utförsäljning” och ”ett kalhygge av historiska dimensioner”.

Ordföranden för koncernens fackliga ombud Daniela Cavallo fruktar enligt tidningen Süddeutsche Zeitung en förlust på ca 190 000 arbetstillfällen bara i Tyskland.

Hon förutspår kraftiga aktioner om motsvarande existenshotande siffror kommer att besannas under de kommande förhandlingslägen.

Trycket är stort eftersom den annalkande krisen inom Volkswagen förmörkar även hela landets horisont som industrination.

Försummad e-mobilitet

Till det hårda ekonomiska faktaläget bakom den aktuella utvecklingen hör inte minst biljättens minskade årsomsättning.

Enligt uppgifterna såldes sedan coronaviruspandemin omkring 500 000 fordon mindre per år bara i Europa.

Idag på onsdag kom dessutom nya officiella siffror om att Volkswagens vinstmarginal sjönk drastiskt med 63,7 procent under årets tredje kvartal.

Koncernledningens sparåtgärder avser att återställa konkurrenskraften främst genom investeringar i framtida teknologier.

Analysen om hur Volkswagen (och för den delen även andra tyska biltillverkare) hamnade i det svåra ekonomiska farvattnet syftar inte minst på strategiska felbedömningar med blick på en omställning till e-mobiliteten.

Den högkvalificerade tyska ingenjörskonsten levde traditionellt på att utveckla välfungerande förbränningsmotorer.

Dagens världsmarknad kräver däremot en övergång till elmobilitet.

Eftersom motsvarande bilar är både billigare och enklare att framställa i t ex ett låglöneland som Kina har tyska producenter hamnat på efterkälken.

Det är företag som BYD som idag försörjer större delen av den asiatiska hemmamarknaden och även i allt högre grad erbjuder kvalitetsprodukter till europeiska kunder.

I ett debattprogram på TV-kanalen ARD erinrade en vetenskapsjournalist om ekonomen John Maynard Keynes insikt om att det inte är de nya idéerna som vållar problem utan att man håller fast vid de gamla.

För Volkswagen, BMW eller Mercedes gäller det att köra ikapp det kinesiska ”know how”. Hur dessa koncerner kommer att bemöta de nya kraven återstår att se.

Mot tesen om kolosser på lerfötter talar f n ändå att den tyska fordonsindustrin alla mörka moln till trots fortfarande rankas på andra plats (23 %) i framställningen av elbilar.

Till kontraproduktiva faktorer räknas dock att just tyska kunder är ytterst återhållsamma att investera i denna teknologi.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE