Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Hallitus uhkaa jo työntekijöiden terveyttä – Suurliitolta varoitus: ”Yötyö on jopa ennenaikaisen kuoleman riskitekijä”

Hallitus ajaa työaikalakiin muutosta, joka helpottaisi selvästi jaksotyön ja yötyön teettämistä. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL pelkää, että lakimuutos lisää työntekijöiden riskiä sairastua vakavasti. Tästä on varoittanut muun muassa Työterveyslaitos.

Marja Luumi

Demokraatti

– Yötyö voi aiheuttaa erityistä sairastumisen vaaraa ja on jopa ennenaikaisen kuoleman riskitekijä, JHL korostaa tiedotteessaan.

Työaikalain muutokset toisivat jaksotyön huomattavasti nykyistä laajempaan käyttöön sosiaali- ja terveydenhoitoalalla. Samoin kävisi päiväkodeissa, jotka ovat auki pitkään, esimerkiksi aamukuudesta yhteentoista illalla. Jaksotyössä vuorokautista tai viikoittaista työaikaa ei säädellä. Työaikoja säädetään tasoittumisjaksolla, joka voi olla useita viikkoja pitkä.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine painottaa, että jakso- tai yötyötä tekevien on hyvin vaikea yhdistää työtä ja perhe-elämää. Ongelma korostuu naisvaltaisilla aloilla.

– Naisia työskentelee huomattavasti enemmän aloilla, joihin esitetyt muutokset kohdistuvat. Ongelmista huolimatta hallitus ei ole arvioinut lain vaikutuksia lapsiin. Se pitää tehdä. Siihen velvoittaa YK:n lasten oikeuksien sopimus, johon Suomi on sitoutunut.

”Hallitus on jälleen kerran pienipalkkaisten työntekijöiden kukkarolla.”

Liitto pitää kaiken huippuna sitä, että työaikalain muutokset uhkaavat tuntuvasti vähentää ylityökorvauksia monilla aloilla. Työnantajat voisivat entistä vapaammin käyttää esimerkiksi liukuvaa työaikaa, työaikapankkeja sekä joustotyötä ja välttyä ylityö- ja lisätyökorvausten maksamiselta.

Lisää aiheesta

– Lakiesitys heikentäisi palkkaa nykyisestä, jos ylitöitä voidaan kiertää. Hallitus on jälleen kerran pienipalkkaisten työntekijöiden kukkarolla. Lisätyö- ja ylityökorvaukset ovat tärkeä osa palkkaa esimerkiksi sote-aloilla, Niemi-Laine muistuttaa.

Työaikalakiin ehdotettu muutos kohtelee tylysti osa-aikaisia työntekijöitä, koska suostumus lisätyöhön voidaan ottaa jo työsopimusta tehtäessä, kun kyse on osa-aikaisuudesta, josta on sovittu kiinteällä tunti- tai prosenttimäärällä.

– Ylityösuostumus tulisi pyytää kutakin kertaa varten erikseen osa-aikaisilta, jotka tekevät vaihtelevaa työaikaa eli niin kutsutuilta nollatuntisopimustyöntekijöiltä. Ei ole perusteltua jakaa osa-aikaisia kahteen eriarvoiseen ryhmään. Osa heistä ei koskaan tietäisi, voiko sovittua vapaapäivää pitää vai keksiikö työnantaja vapaapäiväksi töitä, JHL:n neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch arvioi lakiluonnosta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE