Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Onko Ruotsin sosialidemokraateissa Naton kannatusta? – Näin vastasi valiokunnan puheenjohtaja Suomessa

Kuvassa Naton logo.

Suomen ja Ruotsin sosialidemokraattisen puolueen ulkoasiainvalikuntien jäsenet tapasivat tänään Helsingissä.

Eduskunnassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Ruotsin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Kenneth G Forslund ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Erkki Tuomioja kehuivat alkuun kilvan Suomen ja Ruotsin sosialidemokraattien hyvää yhteydenpitoa. Myös maiden välillä tieto toinen toisen tekemisistä turvallisuuspolitiikan saralla kulkee.

Tuomioja totesi myös että SDP:ssä ollaan tyytyväisiä siihen, että Ruotsin hallituksella ja Suomen ulkopoliittisella johdolla, etenkin presidentti Sauli Niinistöllä on samanlaisia näkemyksiä turvallisuuspolitiikasta ja kansainvälisestä tilanteesta.

Ruotsissa porvarilliset puolueet kannattavat Nato-jäsenyyttä, sosialidemokraatit eivät.

Forslundilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa sosialidemokraattien sisäisistä kannoista Nato-jäsenyyteen ja siitä, käydäänkö puolueen sisällä Nato-keskustelua. Asia on kiinnostava, koska sosialidemokraattien kanta on merkityksellinen siinä suhteessa, miten Ruotsi tulevaisuudessa suhtautuu Natoon.

Forslundin mukaan Ruotsin sosialidemokraattisessa puolueessa ei kuitenkaan oikeastaan käydä sisäistä Nato-debattia. Hän muotoili jopa toivovansa keskustelua, jotta sitä kautta voitaisiin vahvistaa argumentaatiota ja tietoisuutta asioista.

– Äärimmäisen harvat sosialidemokraattisen puolueen jäsenet puhuvat Naton puolesta ja sen vuoksi meillä on hyvin vähän sisäistä debattia Nato-jäsenyydestä.

Lisää aiheesta

Forslund sanoi, että puolueessa, puolueen jäsenissä ja kannattajissa on syvään juurtuneena kanta, ettei Nato-jäsenyyttä haeta. Sen sijaan Ruotsin sosialidemokraateissa on niitä, jotka vastustavat myös Naton ja Ruotsin yhteistyötä, yhteisiä harjoituksia ja sitä, että Ruotsi antaa Naton harjoitella maassa – tämä herättää reaktioita.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Forslund itse sanoi olevansa voimakkaasti Nato-jäsenyyttä vastaan. Hän perustelee tätä sanomalla muun muassa sillä, että ydinaseet ovat osa Naton strategista suunnittelua. Hänen mukaansa Naton turvallisuustakuu (artikla 5) ei ei ole sopusoinnussa ruotsalaisen tradition kanssa, jossa eduskunta päättää, mihin joukkoja lähetetään.

Forslund totesi, että Ruotsin puolustuspolitiikka perustuu moniin yhteistyökuvioihin. Hän mainitsi muun muassa yhteistyön Suomen, Puolan ja Naton kanssa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE